Monitory - porady, problemy itd.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Zamieszczone przez hyzop Zobacz wpis
    Tylko, że kolega zapisał sie na forum Canona, a nie Google.pl i ma prawo coś się tu dowiedzieć, zadał proste pytanie i dostał kilka odpowiedzi o które nie pytał.
    Co można polecić osobie, która pyta jaką gumkę do majtek kupić na bungee domowej roboty?

W tej cenie trudno coś z czystym sumieniem polecić, bo wszystko jest kiepskiej jakości i ma niską powtarzalność. Kolega pyta o parametry, na które nikt normalnie nie zwraca uwagi, bo tak czy owak są z d... wyjęte. Do tego tania masówa LCD oferowana jest pod dziesiątkami marek, co tydzień są jakieś nowe modele i trzebaby być duchem świętym, by się w tym wszystkim połapać, a tak czy owak byłby to daremny trud, bo co do zasady są to wszystko kiepskie monitory.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tom01
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2600

Zamieszczone przez czornyj Zobacz wpis
      40000:1 to tzw. kontrast dynamiczny - a kontrast dynamiczny to mniej więcej coś takiego, jakby podawać prędkość maksymalną samochodu po zrzuceniu go z wysokiej skały.
      Tyle że w przeciwieństwie do kontrastu, samochód tą prędkość osiągnie.

Zamieszczone przez pawlack Zobacz wpis
      No dobra ,ale skąd ja miałem to wiedzieć skoro się tym nie interesuje. Wiem jak wygląda kontrast dynamiczny 50 000:1 i jak np. 5 000:1 i wiem na czym polega różnica. Dlatego piszę ,że chce coś z wyższych cyferek.
      Założę się, że Pan tego nie widzi. To co się*Panu wydaje, że widzi i uważa że to kontrast, to różnice ustawienia jaskrawości w różnych modelach a nie efekt dynamicznego kontrastu. Kontrast jeśli jest prawdziwy, przy wartości 500:1 da czystą biel i smolistą czerń. To co Pan widzi jako "lepszy" kontrast w efekcie będzie Panu w domu wypalał oczy, bo prezentacja w hali sklepowej a wieczorem w własnej pracowni to niebo a ziemia. Im ładniejszy, bardziej "dynamiczny" obraz w sklepie tym bardzie masakrujący oczy w warunkach domowych. Jak Pan myśli, dlaczego jest tyle postów: "mam nowy monitor pieką mnie oczy".

Kol. Czornyj ma absolutną rację. Nie da się kupić rozsądnej jakości monitora za mniej niż ok 1 tys zł.
      Masz problem z kolorem, wal śmiało!
      e-mail: [email protected]

Komentarz

• bigmaras
        Coś już napisał
        • 2008
        • 76

Zamieszczone przez czornyj Zobacz wpis
        Przy tym budżecie trudno doradzić cokolwiek sensownego - można poszukać używanego Eizo 19".

Najtańszy przyzwoity monitor to Eizo EV2023 - można go dostać za 1100PLN.
        Jestem właśnie przed zakupem monitorka. Koszty max 1000-1100zł i własnie zobaczyłem ten monitorek, jednak w tej cenie jest jeszcze taki model eizo:
        FlexScan S2202WH-GY czy mógłbyś wyjaśnić różnice w tych seriach EV vs S, niby ten drugi większy i odrobinę jśniejszy ale już sam nie wiem...
        C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Komentarz

• Tom01
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2600

Zamieszczone przez bigmaras Zobacz wpis
          FlexScan S2202WH-GY czy mógłbyś wyjaśnić różnice w tych seriach EV vs S, niby ten drugi większy i odrobinę jśniejszy ale już sam nie wiem...
          Przede wszystkim Eizo z końcówkami 02 to monitory z TN. Nalepka Eizo nie zdziała w tym wypadku cudu.

Ogólnie EV to seria korporacyjna, prostsza, a S uniwersalna.

Komentarz

• borkomar
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1083

Zamieszczone przez Tom01 Zobacz wpis
            Przede wszystkim Eizo z końcówkami 02 to monitory z TN. Nalepka Eizo nie zdziała w tym wypadku cudu.

EV2333 ma PVA i cenowo też źle nie jest.
            5D +

Komentarz

• bigmaras
              Coś już napisał
              • 2008
              • 76

Czyli nie ma co się zastanawiać i brać EV2023, który ma matryce PVA?
              Czy może mam jeszcze jakąś alternatywę w tej kwocie (1000zł)?
              C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

EV2023W i EV2333W to takie "fotograficzne minimum socjalne" w Eizo - poniżej zaczynają się już monitory mailowo-wordowo-excelowe, od których nie należy oczekiwać nic więcej poza czytelnością.
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Cg245w

Od pewnego czasu pojawiają się wzmianki o nowym monitorze Eizo CG245W z wbudowanym kalibratorem. Czy wiadomo już coś, jak sobie ten wbudowany kalibrator radzi? Wszak to szerokogamutowiec jest a nie wbudowali chyba spektrofotometru?

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Problemy z kalibracją monitorów szerokogamutowych za pomocą kolorymetrów wynikają zwykle z braku odpowiedniego oprogramowania i fatalnej powtarzalności tych urządzeń. Kolorymetr dedykowany do monitora szerokogamutowego może teoretycznie sprawdzić się nawet lepiej, niż spektrofotometr.
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tom01
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2600

Zamieszczone przez Kolaj Zobacz wpis
                      Od pewnego czasu pojawiają się wzmianki o nowym monitorze Eizo CG245W z wbudowanym kalibratorem. Czy wiadomo już coś, jak sobie ten wbudowany kalibrator radzi? Wszak to szerokogamutowiec jest a nie wbudowali chyba spektrofotometru?
                      Nie ma jeszcze tego modelu w kraju, więc nic nie można powiedzieć. Konstrukcyjnie będzie to identyczny monitor jak CG243W, tyle że z czujnikiem. Oczywiście logika nakazuje założyć, że producent dopasuje czujnik do widma monitora.

Komentarz

• RaFko
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 50

Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz wpis
                        Vitez, skoro łączysz wszystkie wątki o monitorach w jeden, to może wszystkie o obiektywach też połącz w jeden, będzie porządek.
                        Tak, to swietny pomysl polaczenia wszystkich watkow o monitorach w jeden, bo chce teraz nawolac do tematu sprzed 10 stron, albo i wiecej wstecz

Temat: Samsung F2380. Wczoraj skalibrowalem ten monitor. Zdjecia wygladaja swietnie na nim, tyle ze zdjecie obrabiane na nim, na innych monitorach jest za jasne i za malo kontrastowe... Podczas kalibracji mialem m.in. zwiekszyc kontrast do 100% (taki byl jeden z punktow), czy po kalibracji powinno tak zostac, czy mam go zmniejszyc?
                        flickr

Komentarz

• Tom01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2600

Zamieszczone przez RaFko Zobacz wpis
                          Temat: Samsung F2380. Wczoraj skalibrowalem ten monitor. Zdjecia wygladaja swietnie na nim, tyle ze zdjecie obrabiane na nim, na innych monitorach jest za jasne i za malo kontrastowe... Podczas kalibracji mialem m.in. zwiekszyc kontrast do 100% (taki byl jeden z punktow), czy po kalibracji powinno tak zostac, czy mam go zmniejszyc?
                          Po pierwsze: Regulatora "kontrastu" nie dotykamy!!!
                          Po drugie: Odniesienie do przypadkowych monitorów jest jest właściwe. Jeśli jest Pan pewny że zdjęcia wychodzą za jasne i za mało kontrastowe to znaczy że na Pana monitorze jest odwrotnie. Ma Pan monitor ustawiony prawdopodobnie ze zbyt dużą gammą.

Komentarz

• RaFko
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 50

Po pierwsze: Regulatora "kontrastu" nie dotykamy!!!
                            Czyli ma byc nadal 100%, czy nie zwiekszac kontrastu podczas kalibracji?

Po drugie: Odniesienie do przypadkowych monitorów jest jest właściwe.
                            Czyzby? A co z publikacja w sieci, kiedy chwalimy sie swoim "dorobkiem" na lamach internetu?

Jeśli jest Pan pewny że zdjęcia wychodzą za jasne i za mało kontrastowe to znaczy że na Pana monitorze jest odwrotnie. Ma Pan monitor ustawiony prawdopodobnie ze zbyt dużą gammą.
                            O ile pamietam, mam gamme 1.6
                            flickr

Komentarz

• Tom01
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2600

Czyli ma byc nadal 100%, czy nie zwiekszac kontrastu podczas kalibracji?
                              Ma być na wartość fabryczną.

Czyzby? A co z publikacja w sieci, kiedy chwalimy sie swoim "dorobkiem" na lamach internetu?
                              Co innego przygotować materiał na przypadkowe monitory (internet), czyli symulować przy obróbce a co innego odnosić jako wzorca jakości.

O ile pamietam, mam gamme 1.6
                              W skrócie:
                              1. Wszystkie regulatory na "default".
                              2. Kalibracja do 6500K, gamma 2,2, jaskrawość 80-120.
                              3. Jaskrawość wynikowa ma wyjść taka, aby biel monitora przypominała kartkę papieru. Jeśli za jasny albo za ciemny ponowić kalibrację ze skorygowanymi wartościami.
                              4. Kontrast wynikowy powinien nie przekraczać ok 400:1. Jeśli jest większy podnieść punkt czerni.

Komentarz

• RaFko
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 50

Ma być na wartość fabryczną.
                                Przepraszam, ale nadal nie rozumiem - wartosc fabryczna podczas kalibracji, czy po kalibracji mam do niej spowrotem powrocic?

W skrócie:
                                1. Wszystkie regulatory na "default".
                                2. Kalibracja do 6500K, gamma 2,2, jaskrawość 80-120.
                                3. Jaskrawość wynikowa ma wyjść taka, aby biel monitora przypominała kartkę papieru. Jeśli za jasny albo za ciemny ponowić kalibrację ze skorygowanymi wartościami.
                                4. Kontrast wynikowy powinien nie przekraczać ok 400:1. Jeśli jest większy podnieść punkt czerni.
                                Mam wlasnie 6500 K
                                flickr

Komentarz

Pracuję...
                                X