Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 203

Wątek: 50D czy 7D

Bywalec

Domyślnie

Przy sprzedaży sklepom lub dystrybutorom producenci PRAWIE ZAWSZE dają gwarancję 12 m-cy, a później, w zależności od odbiorcy - dla firm pozostaje 12 m-cy, a dla sprzedaży konsumenckiej - 24 m-ce (jeśli nie gwarancja - to rękojmia, co na jedno wychodzi). Dzieje się tak nie tylko w branży foto.

Domyślnie

właśnie zawsze mnie to ciekawiło...
    jeśli kupuje klient indywidualny to niby sklep mówi, że ma 12 miesięcy gwarancji... a na czym polega rękojmia? (może głupie pytanie, ale nie wiem, bo wcześniej się nie interesowałem tym)...
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasco5 Zobacz posta
    właśnie zawsze mnie to ciekawiło...
    jeśli kupuje klient indywidualny to niby sklep mówi, że ma 12 miesięcy gwarancji... a na czym polega rękojmia? (może głupie pytanie, ale nie wiem, bo wcześniej się nie interesowałem tym)...
    Jeżeli bierzesz towar na fakturę ( firmę ) masz tyle gwarancji ile jest wpisane w karcie i najczęściej jest to 12 miesięcy.Jak bierzesz towar bez faktury to ZAWSZE I NA WSZYSTKO są 24 miesiące chyba że w karcie jest wpisana większa liczba.Dotyczy to wszystkiego czego kupujesz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Acha i jeszcze nigdy nie musisz oddawać towaru do naprawy gdy coś się stanie zawsze możesz żądać wymiany towaru na nowy i muszą się do tego ustosunkować i go wymienić.Oczywiście chodzi o naprawę gwarancyjną.
    Ostatnio edytowane przez wojtek_j ; 02-04-2010 o 12:29 Powód: Automerged Doublepost
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    Acha i jeszcze nigdy nie musisz oddawać towaru do naprawy gdy coś się stanie zawsze możesz żądać wymiany towaru na nowy i muszą się do tego ustosunkować i go wymienić.Oczywiście chodzi o naprawę gwarancyjną.
    To powyższe mocno mija się z prawdą. Wskażesz zapis z którego to wywnioskowałeś?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

7D ma lepszy AF od 50D ale nie jest to jakaś gigantyczna różnica. Mam obydwa, ale jak 50D przyjdzie czas sprzedać to kupię jeżeli nie 5D to 1DMKII, a jak czas na 7D nadejdzie to wymienię na... 7D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Napisał wojtek_j Zobacz post
    To powyższe mocno mija się z prawdą. Wskażesz zapis z którego to wywnioskowałeś?
    Myślę, że Wojtkowi się troszeczkę pomyliło, w ramach gwarancji jeśli gwarant nie uwzględnia wymiany towaru na nowy to może nam naprawiać nawet 100 razy i nic nie zrobimy.
    Tylko trzeba rozgraniczyć Gwarancja i Reklamacja.
    W ramach reklamacji możemy śmiało żądać wymiany na nowy jeśłi tylko towar jest niezgodny z umową.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Ciągle się zastanawiam nad wyborem między 50D a 7D.
    W internecie jest morze opinii (czy różnice warte ceny). Każdy musi wyważyć to sam a nie jest to naprawdę proste bo nikt nie zdecyduje za nas czy warto płacić 2000 więcej za kilka, niektórym całkiem zbędnych funkcji dostając właściwie taki sam obrazek...

Moje subiektywne plusy 7D vs 50D:
    - autoISO w trybie M (jeszcze bardzo wiele mi brakuje do pełni szczęścia ale jest przynajmniej mniej wykastrowane niż w 50D bo działa w M - choć dalej nie z lampą )
    - video (nigdy nie sądziłem że tak będzie a jednak! tylko krowa nie zmienia zdania )
    - sterowanie lampami (wreszcie bez kabli!)
    - funkcjonalność trybów AF i więcej punktów AF (choć ten w 50D też pracował bez zarzutu)
    - przyciski z boku a nie na dole (pierdoła, a mnie cieszy że przytrzymując aparat oboma rękami nie papram ciągle LCD kciukiem)

Jest jeszcze wiadomych parę drobiazgów, dla mnie akurat mało istotnych (8fps, uszczelnienia, wizjer, nowy pomiar ekspozycji, konfiguracja klawiszy, poziomica itp.)

Jedyne minusy jakie widzę to (oprócz ceny oczywiście) brak w pełni współpracujących zamienników aku LP-E6 oraz konieczność dodatkowych inwestycji przez spore pliki generowane (szczególnie RAW i video) - ale to oczywista oczywistość
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Uzależniony

Domyślnie

Jedynym minusem w 7d wg mnie jest brak wymiennych matówek. Przyzwyczaiłem się do matówki EF-S w 40D i teraz mi jej brakuje. Co z tego, że wizjer większy jak nie widać na co AF ustawił ostrość...

Jedno mogę powiedzieć po tygodniu używania 7d - matryca jest rewelacyjna! 50D nie używałem, ale w porównaniu do 40D daje zysk jakichś 2 EV.

PS: Co do rozmiaru plików to żaden problem, trzeba się po prostu nauczyć składować nieco przeskalowane zdjęcia (np 6 mpix)
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Jedynym minusem w 7d wg mnie jest brak wymiennych matówek. Przyzwyczaiłem się do matówki EF-S w 40D i teraz mi jej brakuje. Co z tego, że wizjer większy jak nie widać na co AF ustawił ostrość...
    wygląda na to że go już nie ma
    http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=21_104
    http://www.focusingscreen.com/work/7den.htm

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

No to upadł jeden z nielicznych argumentów przeciw mojemu zakupowi 7D
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów