Zamieszczone przez
dzik
Ad1. Moze ten bedzie trwaly, poprzednie plastikowe daleko mialy do trwalosci. Plastikowe sa moze acery za 1500PLN, mozesz kupic aluminiowe asusy, sony z wlokna weglowego. Nowa obudowa MBP moze sie podobac, ale jest niepraktyczna. Reka po 8h pracy cierpi od ocierania po ostrej krawedzi. Na szczescie po kilku miesiacach krawedz... sie wyciera. Niestety gorna obudowa sie rysuje, a klawiatura zostawia odciski na ekranie.
Klawiatura podswietlana, ekstra, ale dla mnie za twarda, poprzednia byla lepsza. Co do klawiatury, bardzo boli mnie brak klawiszy home/end/pg up/pg down
Ad2. No tak, strasznie on lekki i pakowny, dobieraj argumenty trafniej. 2.5kg to nie jest waga lekka. Daleko mu do niej.
Ad3. I nie wiedzec czemu nie mozna jej samemu wymienic. Nowe serie laptopow maja podobne czasy pracy.
Ad4. Kiepski argument, mowie z doswiadczenia kilkudziesieciu MBP ktore pracuja u nas w firmie. Jak jeden ma pecha to moze w serwisie byc czesciej niz w pracy. HP i Dell psuja sie mniej.
Ad5. Tak jak pisalem, ergonomia ich jest fatalna, ostra krawedz to pomysl kretyna. Ale musi ladnie wygladac.
Z innego pytania, akcelerometr posiada sporo laptopow, np moj HP6910p, uzywany jest do wylaczenia hdd w momencie podejrzenia upadania sprzetu. Jest api do tego i mozna oprogramowac jak ktos chce. 3D driveguard to nazywaja.
Co lubie w MBP i doceniam.
- podswietlenie klawiatury
- wtyczka zasilania, genialny pomysl
- touchpad z gestami, duzy
- wskaznik naladowania baterii
Jestem uzytkownikiem i wlasciecielem tych komputerow od lat, ale daleko mi od fanatyzmu.
Dziwi mnie inna decyzja, poprzednia (plastikowa) generacja MBP miala genialne matryce, byly blyszczace z filtrem. Konstrast blyszacej i brak odbic. Oczywiscie w nowszej generacji musili przyoszczedzic albo nie pasowala designerowi.
To nie sa komptery stworzone do pracy, dla osob ktore szukaja tylko narzedzia (jak ja) lepszym rozwiazaniem sa biznesowe hp lub delle, sa stacje dokujace ktore nie wymagaja podpinania kabelkow, rozne wielkosci baterii, mozliwosc wymiany napedu dvd na drugi hdd.