Na standardowy spust przyklej sobie przycisk od wężyka spustowego z wyprowadzonymi kablami do latarki przyklejonej do nadajnika radiowego
EDIT : sebcio mnie ubiegł z latarką![]()
Na standardowy spust przyklej sobie przycisk od wężyka spustowego z wyprowadzonymi kablami do latarki przyklejonej do nadajnika radiowego
EDIT : sebcio mnie ubiegł z latarką![]()
Zalezy od zdjec, bo jezeli robisz po zmroku i chcesz uchwycic w tle np. swiatla ulic. To latarka bedzie juz miala wplyw na przedni plan (twarz modelki).
Zamiast drogiego ST-E2, mozna jeszcze kupic dawne lampy EZ np 430 i wylaczyc w nich blysk, a w mniejszych modelach jak sie nie da to rozebrac i wylaczyc ladowanie. Wspomagacz AF bedzie dzialal, tyle ze stopka E-TTL juz zajeta.
W nikonie wlasnie problem jest rozwiazany bo maja kabel E-TTL ze wspomagaczem.
nie miałem ST-E2 w ręku, więc nie mam pewności, ale wydaje mi się, że gdzieś widziałem ją rozebraną i był to po prostu mały palniczek za czerwoną szybką, poza tym potwierdzałby to sposób sterowania lamp przez 7D (lampką błyskową) i przez 580EX (przedbłyskami głównego palnika).
no właśnie, i do tego jaka wygoda i małe (jedno!) urządzenie w studio.
no i właśnie o to chodzi - a nie da się go ustawić w tryb M?
bo dla samego eksperymentu kasy raczej nie wydam, ale gdybym miał pewność, to może....
na razie w studio używam po prostu zewnetrzną lampę błyskową ustawioną na M i 1/128 mocy z palnikiem w sufit. działa dobrze, jest wspomaganie AF, jest synchronizacja, tylko to klamot spory... :wink:
nic nie musisz wyłączać, stare lampy EZ nie mają E-TTL (tylko A-TTL) i one i tak nie błysną z cyfrowym body (jedynie w trybie M), ale wspomaganie AF działać będzie.
ma starą lampkę 200E i mogę ją wykorzystywać jako sam wspomagacz AF. tylko jak to wygląda? no i używa 4 x R6 co jest lekką przesadą.
już kilka razy myślałem o zakupie za kilka zł starej np. 300EZ i odcięcie z niej palnika, ale.... to wcale nie będzie takie proste :grin:
pozdro.,
m.
Czyli ST-E2 także w trybie M da przedbłysk i odpali lampy studyjne za wczesnie.
tak jest w nikonie, nie widzę opcji by mogło to być zrealizowane inaczej w canonie.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...