Strona 17 z 44 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 439

Wątek: Zakaz Fotografowania - Dyskusja&Porady

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Zakaz fotografowania to jakaś bajka.

"Z tego co pamiętam nie istnieją obecnie żadne przepisy prawne zakazujące fotografowania. Problem był omawiany w TokFm, wszelkie zakazy fotografowania nie maja mocy prawnej. Pawmaster" cytat ze strony
    "W kodeksie karnym i kodeksie wykroczeń nie znalazłem żadnych przepisów zakazujących fotografowania nawet obiektów wojskowych, więc nawet jeśli kogoś złapią na robieniu zdjęć nie wiem na jakiej podstawie mogliby go ukarać."
    (źródło http://pytamy.pl/question/czy-zakaz-...dny-z-prawem/1)

Wszędzie tam gdzie bez zezwolenia mogą chodzić ludzie wolno więc fotografować. Nie ma przepisu zakazującego fotografowanie. A to że np właściciel hipermarketu sobie nie życzy fotografowania nie ma żadnego znaczenia, bo zgodnie z prawem wolno fotografować. Więc ochrona nie może nic robić nie łamiąc prawa.
    Można nawet fotografować gołe dzieciaki na plaży i wszystko co nam się podoba.
    Jedynie czego nie można:
    -publikować

http://www.tvn24.pl/12690,1563126,0,...wiadomosc.html

Jak ktoś tego nie rozumie gaz lub prąd użyty w samoobronie nikomu zdrowemu nie zaszkodzi
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 25-02-2010 o 11:02

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Naruszenie nietykalności cielesnej - występek polegający na uderzeniu pokrzywdzonego lub naruszeniu jego nietykalności cielesnej w inny sposób. Nietykalność cielesną osoby można naruszyć przykładowo poprzez spoliczkowanie, popychanie, oplucie bądź oblanie płynem.

Jest to przestępstwo ścigane z oskarżenia prywatnego.
    -ciężar gatunkowy: występek
    -przepis karny: art. 217 § 1. K.k.
    -grożąca kara: grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku
    -forma winy: umyślna w zamiarze bezpośrednim i ewentualnym
    -odpowiedzialność nieletnich: tak
    -typ kwalifikowany / uprzywilejowany: nie / tak
    tyle, że prędzej do Ciebie się przyczepią, niż tego ochroniarza
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Znam swoje prawa i wiem że kto mnie przeszkadza robić fotki zostanie przeze mnie ukarany
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 25-02-2010 o 11:52

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

A później zdziwienie, że ludzie nie lubią fotoreporterów...
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ZTCP, to jak człowiek ci powie, że nie masz mu robić zdjęć, to od tego momentu nie możesz mu robić zdjęć, chyba że jest osobą publiczną bla bla bla...

Nie będę robił zdjęć, które inicjują taki konflikt. Ostatnio robiłem zdjęcia panom ze straganami z laczkami na dworcu pkp we Wrocławiu i któryś z panów powiedział coś w stylu nie rób nam zdjęć. Potraktowałem to tak jakbym w ogóle tego nie słyszał, zero reakcji, cały czas chowałem się za wizjerem aparatu i nic dalej się nie działo. Zdjęcie zrobiłem i nie patrząc na nich odszedłem. Brak nawiązania jakiegokolwiek kontaktu jest zazwyczaj skuteczny. A jeżeli chodzi o takich nadpobudliwych, to po prostu odpuszczam, bo nie ma sensu się kłócić.

Chciałbym zobaczyć cię w akcji w hipermarkecie. Mogę ci nawet zasponsorować najlepszy gaz jaki tylko sobie wymarzysz, ale umowa jest taka, że postępujesz wg tego co tu napisałeś

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Przyjadę i nagramy film szkoleniowy CB- "Obrona przed natrętnymi ochroniarzami w hipermarkecie"

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    ZTCP, to jak człowiek ci powie, że nie masz mu robić zdjęć, to od tego momentu nie możesz mu robić zdjęć, chyba że jest osobą publiczną bla bla bla...

N
    Zdjęcia robić możesz pytanie tylko czy powinieneś...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zakaz fotografowania jak sadze nie musi być ustanowiony wprost. Przytoczyć można przepisy rozporządzenia z dnia 24 czerwca 2003 r. w sprawie obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa i obronności państwa oraz ich szczególnej ochrony, które to zostały przywołane na pierwszej stronie tego wątku.
    Druga sprawa, zakaz pośrednio wynika także z przepisów ochrony środowiska, wyznaczając strefy ochronne, w których nie wolno przebywać (co do zasady) ergo nie wolno i fotografować, sporządzać szkiców itd. Podobnie schodzenie z oznaczonego szlaku jest złamaniem regulaminu np Parku Narodowego, a wiec fotografowanie czegokolwiek np 100 m od tego szlaku jest złamaniem przepisów.

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

W razie konieczności każdy sąd oczyści fotografa z zarzutów. Fotografowanie jest nieszkodliwe i nie ma szkodliwych skutków ubocznych. A Park Narodowy i tak można fotografować nie wchodząc do niego np. z wynajętego śmigłowca.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Atak gazem po oczach podlega paragrafom, jako atak z użyciem niebezpiecznego narzędzia. Wystarczy, że psiknięty zgłosi to na policję i masz 2 lata ciągania po prokuratorach i sądach. Jeżeli nie zostaniesz wyraźnie zaatakowany, lub nie uda ci się udowodnić, że to w obronie koniecznej, masz przerąbane...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 17 z 44 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów