Strona 17 z 19 PierwszyPierwszy ... 71516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 187

Wątek: RAWy zupełnie nie potrzebne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin1191 Zobacz posta
    Natomiast jeśli będę szedł sobie na spacer żeby "popstrykać" od niechcenia to będę używał JPEG-ów.
    A może lepszą polityką jest ustawiać starannie ekspozycję (WB, przysłona, czas itd.) a potem robić, paradoksalnie, tylko RAW'y? Dlaczego? Bo w domu zawsze możesz sobie skonwertować bez kłopotu obrazy do JPG'a (w RAW'ie są zaszyte wszystkie niezbędne "jpg-owskie" dane) i zrobisz to lepiej, bo lepszym algorytmem, niż w puszcze, a przy okazji będziesz miał RAW'a, który może okazać się bezcenny, jeśli akurat zrobisz "zdjęcie życia" ale przy nieco źle dobranych parametrach ekspozycji.
    Pozdrawia ostrożny Leopold

Coś już napisał Awatar marcin1191
    Miasto
    Iława/Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta
    A może lepszą polityką jest ustawiać starannie ekspozycję (WB, przysłona, czas itd.) a potem robić, paradoksalnie, tylko RAW'y? Dlaczego? Bo w domu zawsze możesz sobie skonwertować bez kłopotu obrazy do JPG'a (w RAW'ie są zaszyte wszystkie niezbędne "jpg-owskie" dane) i zrobisz to lepiej, bo lepszym algorytmem, niż w puszcze, a przy okazji będziesz miał RAW'a, który może okazać się bezcenny, jeśli akurat zrobisz "zdjęcie życia" ale przy nieco źle dobranych parametrach ekspozycji.
    Pozdrawia ostrożny Leopold
    Chodziło mi tu bardziej o to, że w JPEG-ach będę robił masówki. Nie potrzebuję RAW-a żeby zrobić zdjęcie kumplowi który akurat zmienia kolo w rowerze. Natomiast jeśli będę chciał uwiecznić jego pierwszy skok ze skarpy 10m nad ziemią to przełączę się na RAW-a. O to właśnie tu chodzi. Wszystko zalezy do czego mają być wykorzystane zdjęcia. Jeśli tylko do pokazania, że się coś tam dziś zrobiło to JPEG a jeśli faktycznie chciałoby się coś przekazać to RAW. Jeden i drugi format ma swoje "+" i "-".
    Canon 20D; Kit; C50 f/1.8; C 100 f/2.0; C 70-200 f/4L

Bywalec

Domyślnie

No i czasami pomogą z balansem bieli. A tak to rzeczywiście, zajmują dużo miejsca a i tak często wywołanie do jpg jest na ustawieniach standardowych. Ale skoro szukasz info o rawach, interesujesz/pasjonujesz się fotografią to fajnie się nimi pobawić, może korzyści rzeczywiście nie zauważysz ani nikt inny, ale tak samo ciocia nie zauważy, że zdjęcie wyostrzyłeś akcją Janusza i nie podniosłeś w ten sposób szumów
    Ja bawię się rawami bo przynosi mi to satysfakcje i tyle, może marnuje swój czas no ale...

Miasto
    Iława/Sopot

Domyślnie

Ja tez używam RAW-ów (od niedawna, za namową mojego "Mentora" ). Robię to dla tego, że chce przejść do następnego poziomu wtajemniczenia. Szukam ciekawych kadrów a później obróbka i już mogę się "chwalić" przed znajomymi z kompaktami

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Heh, ja ze względu na fotoreporterkę i "wagę" RAWów (i związany z tym czas wczytywania) fotografowałem tylko w JPG. Dawno temu poszedłem robić zdjęcia podczas jakichś warsztatów artystycznych, aparat ustawiłem na automatyczny balans bieli i choć na monitorku wyszły żółtawe to stwierdziłem że poprawię w PS. Po powrocie do domu okazało się, że zdjęcia były do wywalenia bo nie byłem w stanie wystarczająco poprawić kolorów.

Od tamtej pory fotografuję w RAW+jpg z małym JPG. Mały JPG (S) do przeglądania co wybrać z serii zdjęć, a RAW do wywolania.

Natomiast JPG stosuję wyłącznie podczas fotografowania sportu. Ale też z wyjątkiem, na nieznanych mi halach pierwsze zdjęcie jest RAWem. Potem przy następnej wizycie na tym samym obiekcie wiem już na ile K ustawić balans.

Zablokowany
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mam jeszcze pytanie.
    Zrobiłem zdjęcie w RAWie, przerobiłem i teraz chcę przerobić to na JPEG. Jak to zrobić ?
    Czy jeśli tak przerobie zdjęcie straci jakość ?

Miasto
    Iława/Sopot

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze to robię ale mój sposób wygląda tak (podkreślam, że jeszcze się uczę!!): Otwieram w Camera-RAW, robię to co uważam za słuszne, otwieram w Photoshopie, obrabiam tyle na ile pozwala mi wiedza, File -> Save as -> THE END. Według mnie nie straci na jakości.
    Jeśli jest inny sposób to chętnie go poznam

Bywalec

Domyślnie

Tu już kłaniają się podstawy w obsługi danego programu.
    Straci na "jakości" i to dużo albo i jeszcze więcej ale straci na wadze z 15MB zrobi się 1,5MB i będziesz mógł je komuś pokazać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oaspire Zobacz posta
    Mam jeszcze pytanie.
    Zrobiłem zdjęcie w RAWie, przerobiłem i teraz chcę przerobić to na JPEG. Jak to zrobić ?
    Czy jeśli tak przerobie zdjęcie straci jakość ?
    Zazwyczaj cały problem dla pojedynczego obrazka polega na wyborze z menu "File -> Save as...", wybraniu formatu JPG i stopnia kompresji. Jeżeli kompresja jest mała, to jakość wysoka, dopiero przy sporej kompresji pojawiają się artefakty.
    Przy małej kompresji obraz zapisany w JPG jest praktycznie nieodróżnialny (minimalne straty jakości) od zapisu bezstratnego. Ale każdy kolejny zapis do JPG powoduje pewną degradację, więc nigdy nie robimy wielokrotnych operacji otwarcie/zapis na tym samym JPG'u.

W przypadku wielu zbiorów postępujemy podobnie, ale wykorzystując "batch" czyli przekształcanie wielu zbiorów.
    Pozdrawia Leopold

Zablokowany
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie myślcie, że jestem głupi tak to umiem od 8 roku życia. Myślałem, że są inne sposoby dzięki, którym nie tracimy jakości.

Strona 17 z 19 PierwszyPierwszy ... 71516171819 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów