Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: [Dark] Makro

Mieszany widok

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ładny Paź Królowej. Jakiego f użyłeś przy robieniu tych zdjęć?
    makro na CB - zapraszam!

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Cytat Zamieszczone przez Kaasik91 Zobacz posta
    Ładny Paź Królowej. Jakiego f użyłeś przy robieniu tych zdjęć?
    F8-f11, rzadko przekracza się te wartości (dyfrakcja), z drugiej strony GO przy tej skali robi się masakrystycznie płytka. Pozostaje tylko sklejanie zdjęć z różną płaszczyzną GO w jedno.
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    ... Pozostaje tylko sklejanie zdjęć z różną płaszczyzną GO w jedno.
    Możesz tą myśl rozwinąć bo nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.
    A zdjęcia bardzo miłe!
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Skakun przepiękny, aczkolwiek to odwzorowanie w oczach aparatu i lampki z dyfuzorem - jakoś tak ambiwalentnie...
    Paź b. ładnie! Ależ rzeźnia z ostrością na oku - jakiś szampon p/łupieżowy by się mu przydał
    Pozostaje tylko sklejanie zdjęć z różną płaszczyzną GO w jedno.
    Tzn. jak - panorama, prowadnica? - jeśli można prosić o detal warsztatu
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

F8-f11, rzadko przekracza się te wartości (dyfrakcja), z drugiej strony GO przy tej skali robi się masakrystycznie płytka. Pozostaje tylko sklejanie zdjęć z różną płaszczyzną GO w jedno.
    Ale to chyba z mniej ruchomymi modelami bo raczej nie do ogarnięcia jest zrobić kilka zdjęć i je poskładać kiedy model powiedzmy zdąży się tyłkiem do ciebie odwrócić ... no i najlepiej statyw do tego

A jeszcze pytanie odnośnie znajdowania pająków w zimę: z tego pełno ile wychodzi zdechlaczków? Bo zakładam, że przy takich mrozach jakiś tam procent tego nie przeżywa i jak rozpoznać od razu czy to żywy okaz czy już nie bardzo? No i przede wszystkim co z takim pajączkiem zrobić - przynieść do domu i trzymać?

Byłam dziś na spacerze z psem i widziałam kilka drzew z na wpół zdartą korą (do uschnięcia?) i nawet zastanawiałam się czy nie sprawdzić czy są tam jakieś pajączki ale przy sobie nic nie miałam a i nawet nie wiem jak się za to zabrać
    makro na CB - zapraszam!

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Możesz tą myśl rozwinąć bo nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.
    Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    Tzn. jak - panorama, prowadnica? - jeśli można prosić o detal warsztatu
    Ale to chyba z mniej ruchomymi modelami bo raczej nie do ogarnięcia jest zrobić kilka zdjęć i je poskładać kiedy model powiedzmy zdąży się tyłkiem do ciebie odwrócić ... no i najlepiej statyw do tego
    Oczywiście jeśli jest taka możliwość to statyw i sanki makro załatwiają problem. Jednak jako wielbiciel polowania w terenie, wszystko robię z ręki. Kwestia znalezienia dobrego punktu podparcia.
    Oczywiście modele decydują o tym, czy wykona się zdjęcie tą techniką. Jeśli nie wykazują chęci współpracy, to z czegoś takiego nici.
    Składanie zdjęć można wykonać prosym, darmowym programem Combine Z lub specjalną operacją w PSuju. Tu linki do omawianych metod:
    http://www.digitalgrin.com/showthread.php?t=61316
    http://www.pixel2life.com/publish/tu...o_photography/

I przy okazji, pokazywana i przytaczana już wielokrotnie, genialna galeria Thomasa Shahansa ze skakunami. Fotograf ten składa czasem nawet 8 odrębnych klatek w jedno i uzyskuje GO rodem z kompaktu
    http://www.flickr.com/photos/opoterser/

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    Skakun przepiękny, aczkolwiek to odwzorowanie w oczach aparatu i lampki z dyfuzorem - jakoś tak ambiwalentnie...
    Paź b. ładnie! Ależ rzeźnia z ostrością na oku - jakiś szampon p/łupieżowy by się mu przydał
    Niestety, fotografowanie z lampą ma ten paskudny mankament. Przy tych skalach odwzorowania zabawa bez lampy kończyłaby się ze znacznie mniejszą liczbą trafionych ujęć. Leniwy jestem
    A pazia chciałem wyczyścić. Niestety próba skończyłaby się w wiadomy sposób (niestety nie dysponuję siatką na motyle, bo nie interesuję się tą grupą owadów)

A jeszcze pytanie odnośnie znajdowania pająków w zimę: z tego pełno ile wychodzi zdechlaczków? Bo zakładam, że przy takich mrozach jakiś tam procent tego nie przeżywa i jak rozpoznać od razu czy to żywy okaz czy już nie bardzo? No i przede wszystkim co z takim pajączkiem zrobić - przynieść do domu i trzymać?

Byłam dziś na spacerze z psem i widziałam kilka drzew z na wpół zdartą korą (do uschnięcia?) i nawet zastanawiałam się czy nie sprawdzić czy są tam jakieś pajączki ale przy sobie nic nie miałam a i nawet nie wiem jak się za to zabrać
    Większość żyje. Nawet przy dość niskiej temperaturze powinny lekko poruszać się ślimaczymi ruchami. Jakieś 99,9%, które spotykałem, było żywe Pająka wkładasz do słoika lub kliszówki (pojemnik na film analogowy), wsadzasz mu kawałek patyka, mchu itp. i do lodówki. Trzeba oczywiście pamiętać, by raz na 2-3 dni sprawdzić, czy w pojemniku nie rozwija się pleśń i czy nasz delikwent żyje. Zaletą tej metody jest to, że ze zwolnionym metabolizmem pająk/owad nie pobiera pokarmu, a po wyciągnięciu z lodówki jest bardziej skory do pozowania. Trzeba mieć jednak na uwadze, że czasem po kilkunastu sekundach jest w stanie być w pełni aktywny. Po skończonej sesji można go zwrócić naturze, ale w to samo lub bardzo podobne miejsce.
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rodzinka przeżyła mączniki w lodówce to i przyzwyczai się do pająków . Ja mam gdzieś zapasowe moczbox'y na owady - muszę tylko ich poszukać.
    makro na CB - zapraszam!

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rodzinka przeżyła mączniki w lodówce to i przyzwyczai się do pająków . Ja mam gdzieś zapasowe moczbox'y na owady - muszę tylko ich poszukać.
    Większość ludzi woli nie wiedzieć co trzymałem w lodówce, co czasem chowam po kieszeniach. Choć znajomych biologów nie pobiję. Zdarza się im trzymać truchło zwierząt, już lekko zmacerowane lub niezłą kolekcję odchodów

Jeszcze kilka "popełnienień" z Takumara. Pełne kadry, bez przycinania. Przeważnie jeden komplet pierścieni Kenko, czasem dorzucony drugi z M42.

8. Ameles sp.

9. Oxyopes ramosus

10. Oko ważki Aeschna mixta

11. Vespa crabro
    Ostatnio edytowane przez Dark ; 01-03-2010 o 09:14

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Większość ludzi woli nie wiedzieć co trzymałem w lodówce, co czasem chowam po kieszeniach. Choć znajomych biologów nie pobiję. Zdarza się im trzymać truchło zwierząt, już lekko zmacerowane lub niezłą kolekcję odchodów
    Hehehe... no do tego mi jeszcze brakuje :P ale za to mam trochę farby z dzika w zamrażalce

Oxyopes ramosus ma strasznie fajne kolory
    makro na CB - zapraszam!

Uprawnienia umieszczania postów