Strona 197 z 378 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207247297 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 961 do 1 970 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Do matrycy się nie przysysa.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    lekko z innej beczki; do matrycy LCD też się go przysysa?
    Absolutnie nie! Wiesza się na kabelku z zaczepionym z drugiej strony monitora ciężarkiem.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No i w końcu sobie kupiłem monitorek "zapasowy". Kupiłem taniego jak barszcz kota w worku pod nazwą Samsung F2380. Stwierdziłem, że jak będzie kijowy, to opchnę i kupię drugiego Eizo albo jakiegoś NECa i nie będę się bawił w wynalazki innego typu...

Dane z grubsza: PVA, 23", 16:9, 1920x1080, kąty 178/178, cena szok: 1040 zł brutto(Komputronik).

W sklepie jeszcze sprawdziłem z grubsza podświetlenie i piksele. Widocznych wad nie stwierdzono

Po zainstalowaniu, odpaleniu, pobieżnym ustawieniu kontrastu i podświetlenia zacząłem przeglądać swoje foty. Generalnie wniosek nasuwał się jeden: kolory generalnie super (w porównaniu do mojego Eizo 2431W praktycznie to samo, za dużo jednak czerni (ginął szczegół w ciemnych partiach). Dla graczy i filmowców mocna czerń to pewnie duży atut, no ale nie dla nas Wniosek - kalibrujemy...

Po przyssaniu eyeona wyszło mi coś takiego:

Generalnie nieźle jak na moje amatorskie oko (chyba?). Widać, że moja obseracja dotycząca kolorów i czerni jakby się potwierdziła. Zapisałem profil, odpaliłem, obejrzałem sobie gradienty po oprofilowaniu - wygląda dobrze.

Poprzeglądałem zdjęcia raz jeszcze - jest dobrze

Obrobiłem nawet co nieco - wychodzi mi tak:

http://img515.imageshack.us/img515/8...owesamsung.jpg

Siedzę już trochę po ciemku przy nim, nie wali po oczach. Kurczę, ********y za takie śmieszne pieniądze.

Jeśli ktoś ma kiepski monitor z matrycą TN a nie stać go na zakup drogich LCD-ków - szczerze polecam. Ale koniecznie trzeba potem oprofilować, jak już wspomniałem u mnie bez tego ciężko byłoby z obróbką ze względu na duży poziom czerni w fabrycznym ustawieniu.

Dodam, że jest jeszcze wersja tego Samsunga z literką M, która jest ponad 120 zł droższa a różni się tylko dodanymi głośniczkami i jednym złączem HDMI. Ale czy warto? Kabel HDMI-DVI kosztuje 30 zł a głośniczki wbudowane pewnie szkoda gadać..
    Cichy potwierdziłeś moje przypuszczenia - że za tą kasę będzi to przyzwoity screen po oprofilowaniu.
    Dzięki za info.
    5D + L

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    lekko z innej beczki; do matrycy LCD też się go przysysa? nie zostawia trudno usuwalnych śladów? łatwo się go potem odsysa?
    Przede wszystkim to trudno go przyssać (próbowałem kiedyś - nie pytaj po co )
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Cichy potwierdziłeś moje przypuszczenia - że za tą kasę będzi to przyzwoity screen po oprofilowaniu.
    Dzięki za info.
    No, przytoczone rysunki raczej tego nie dowodzą. Mach3 słynie z tego że poprawia wyniki, aby wyglądały na ładniejsze. Robi tak w celu polepszania nastroju nabywcy. Jeśli pokazuje coś innego niż niemal proste linie 45 st to nawet on nie ma jak "podciągnąć" i znaczy że ma czynienia z monitorem klasy laptopa. I to przy jaskrawości 150 nitów. Masarka dla oczu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    I to przy jaskrawości 150 nitów. Masarka dla oczu.
    Ale na Eizo jaskrawość wyszła podobna... Jednak muszę przyznać, ze jak patrzę w Eizo, to lekuchno biel jest bardziej "papierowa" a na Samsungu "bielsza". A co za tym idzie, wzrok mniej się męczy przy Eizo.

Zdjęcie oczywiście nie odda tego, co widzę, no ale chociaż mniej więcej:

O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ale na Eizo jaskrawość wyszła podobna...
    Bez przesady. Pana model spokojnie schodzi do 60nitów.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    No, przytoczone rysunki raczej tego nie dowodzą. Mach3 słynie z tego że poprawia wyniki, aby wyglądały na ładniejsze. Robi tak w celu polepszania nastroju nabywcy. Jeśli pokazuje coś innego niż niemal proste linie 45 st to nawet on nie ma jak "podciągnąć" i znaczy że ma czynienia z monitorem klasy laptopa. I to przy jaskrawości 150 nitów. Masarka dla oczu.
    Czy to "słynie" to pana osobisty wymysł? Bo ja jakoś nigdzie indziej np na zagranicznych stronach nie odnalazłem takiego stwierdzenia, jakoby moduł Mach3 chciał poprawiać nam samopoczucie! Oczywiście nie wliczam tu pańskich wypowiedzi na innych polskich forach gdzie w podobnych sytuacjach sugeruje pan użytkownikom j/w.
    Jako osoby do tej pory obserwującej wszystkie te dywagacje z boku, nie przekonują mnie Pana zabiegi jak to monitory innych producentów są gorsze od marki Eizo którą wyraźnie P. promuje. Tym razem Pana tok myślowy posunął się chyba zbyt daleko, bo skoro kolega kilka postów wyżej umieścił zdjęcie "szkoda że nie w większej rozdzielczości" które dość obiektywnie pokazuje znikome różnice pomiędzy jakimś tam modelem Eizo a Samsungiem, to trzeba zwalić problem na kalibrator. Cóż zawsze znajdzie się winny, byle tylko inny produkt nie zagroził marce Eizo którą tak bardzo Pan laansuje.
    Ja rozumiem że Eizo jest napewno lepsze, uważam też jednak że skoro są monitory aletrnatywne które niewiele się różnią jakością obrazu a sporo ceną to niemożna ich odgórnie dyskwalifikować bo nie każdego stac odrazu na zakup sprzętu za kilka tysięcy. Tym bardziej że mogę się założyć iż ów LCD nawet nie przeszedł przez pana "dłonie"
    To takie ocenianie na zasadzie - nie widziałem ale wiem że i tak jest do ****.
    Całkiem niedawno była podobna sytuacja z DELL-em U2410, jeszcze go pan na oczy nie widział a już snuł teorię że daremny.
    Jakoś szczęśliwie chyba trafił mi się monitor bez wad, a te pańskie 150 niutów jasności czy jak to pan tam nazwał to o kant muru można rozwalić bo jak dlamnie i w ciemnym pomieszczeniu mam ustawioną wartość na 20% i jakoś mi to nie przeszkadza.
    Może na przyszłość warto zweryfikować swoje odczucie techniczne, ponieważ to co panu może przeszkadzać, niekonicznie będzie wadą dla użytkownika końcowego.
    No to życzę udanej sprzedaży marki Eizo "jedynej slusznej zresztą"
    Ostatnio edytowane przez pibuls ; 07-01-2010 o 09:26

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tu nie ma co zwalać - na tych dupianych wykresikach widać wyraźnie, że ten Szajsung ma zdrowo popieprzoną TRC i był w fabryce linearyzowany chyba młotkiem.

Nawet na tych zdjęciach daje się zauważyć, że mimo kalibracji światła są wyjarane (biel jest mniej papierowa - dobre sobie!).

A BTW - kalibrację do 150cd/m^2 stosuje się, gdy korzystamy z softproofingu i standardowej kabiny oświetleniowej 5000K o natężeniu światła 500luxów. W normalnych warunkach efekt będzie taki, że "odbitki wyjdą nam za ciemne".

(P.S. - uwaga do ew. miłośników teorii spiskowych - nie sprzedaję monitorów)
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 07-01-2010 o 10:10

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pibuls Zobacz posta
    .... Tym razem Pana tok myślowy posunął się chyba zbyt daleko, bo skoro kolega kilka postów wyżej umieścił zdjęcie "szkoda że nie w większej rozdzielczości" które dość obiektywnie pokazuje znikome różnice pomiędzy jakimś tam modelem Eizo a Samsungiem, to trzeba zwalić problem na kalibrator. ....
    Ehhhhhh.... kolejny znafca. Czego atakujesz? Cichy zaprezentował nam model klasy laptopa. Tak naprawdę to mój laptop jest lepiej zlinearyzowany niż ten szajsung.

"Znikome różnice"???? Hmmmmmm... rzecz względna. Ja bym tą znikomość określił słowem kolosalne.

@Cichy - po kiego diabła ustawiasz 150cd/m2? 80 do max 100.

Cytat Zamieszczone przez pibuls Zobacz posta
    ....
    Może na przyszłość warto zweryfikować swoje odczucie techniczne, ponieważ to co panu może przeszkadzać, niekonicznie będzie wadą dla użytkownika końcowego....."
    Może, nie tylko na przyszłość, warto się najpierw zastanowić ZANIM napisze się głupoty.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-01-2010 o 10:20 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 197 z 378 PierwszyPierwszy ... 97147187195196197198199207247297 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów