Do matrycy się nie przysysa.
Do matrycy się nie przysysa.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
No, przytoczone rysunki raczej tego nie dowodzą. Mach3 słynie z tego że poprawia wyniki, aby wyglądały na ładniejsze. Robi tak w celu polepszania nastroju nabywcy. Jeśli pokazuje coś innego niż niemal proste linie 45 st to nawet on nie ma jak "podciągnąć" i znaczy że ma czynienia z monitorem klasy laptopa. I to przy jaskrawości 150 nitów. Masarka dla oczu.
Ale na Eizo jaskrawość wyszła podobna... Jednak muszę przyznać, ze jak patrzę w Eizo, to lekuchno biel jest bardziej "papierowa" a na Samsungu "bielsza". A co za tym idzie, wzrok mniej się męczy przy Eizo.
Zdjęcie oczywiście nie odda tego, co widzę, no ale chociaż mniej więcej:
O obiektywach wiem prawie wszystko
Czy to "słynie" to pana osobisty wymysł? Bo ja jakoś nigdzie indziej np na zagranicznych stronach nie odnalazłem takiego stwierdzenia, jakoby moduł Mach3 chciał poprawiać nam samopoczucie! Oczywiście nie wliczam tu pańskich wypowiedzi na innych polskich forach gdzie w podobnych sytuacjach sugeruje pan użytkownikom j/w.
Jako osoby do tej pory obserwującej wszystkie te dywagacje z boku, nie przekonują mnie Pana zabiegi jak to monitory innych producentów są gorsze od marki Eizo którą wyraźnie P. promuje. Tym razem Pana tok myślowy posunął się chyba zbyt daleko, bo skoro kolega kilka postów wyżej umieścił zdjęcie "szkoda że nie w większej rozdzielczości" które dość obiektywnie pokazuje znikome różnice pomiędzy jakimś tam modelem Eizo a Samsungiem, to trzeba zwalić problem na kalibrator. Cóż zawsze znajdzie się winny, byle tylko inny produkt nie zagroził marce Eizo którą tak bardzo Pan laansuje.
Ja rozumiem że Eizo jest napewno lepsze, uważam też jednak że skoro są monitory aletrnatywne które niewiele się różnią jakością obrazu a sporo ceną to niemożna ich odgórnie dyskwalifikować bo nie każdego stac odrazu na zakup sprzętu za kilka tysięcy. Tym bardziej że mogę się założyć iż ów LCD nawet nie przeszedł przez pana "dłonie"
To takie ocenianie na zasadzie - nie widziałem ale wiem że i tak jest do ****.
Całkiem niedawno była podobna sytuacja z DELL-em U2410, jeszcze go pan na oczy nie widział a już snuł teorię że daremny.
Jakoś szczęśliwie chyba trafił mi się monitor bez wad, a te pańskie 150 niutów jasności czy jak to pan tam nazwał to o kant muru można rozwalić bo jak dlamnie i w ciemnym pomieszczeniu mam ustawioną wartość na 20% i jakoś mi to nie przeszkadza.
Może na przyszłość warto zweryfikować swoje odczucie techniczne, ponieważ to co panu może przeszkadzać, niekonicznie będzie wadą dla użytkownika końcowego.
No to życzę udanej sprzedaży marki Eizo "jedynej slusznej zresztą"
Ostatnio edytowane przez pibuls ; 07-01-2010 o 09:26
Tu nie ma co zwalać - na tych dupianych wykresikach widać wyraźnie, że ten Szajsung ma zdrowo popieprzoną TRC i był w fabryce linearyzowany chyba młotkiem.
Nawet na tych zdjęciach daje się zauważyć, że mimo kalibracji światła są wyjarane (biel jest mniej papierowa - dobre sobie!).
A BTW - kalibrację do 150cd/m^2 stosuje się, gdy korzystamy z softproofingu i standardowej kabiny oświetleniowej 5000K o natężeniu światła 500luxów. W normalnych warunkach efekt będzie taki, że "odbitki wyjdą nam za ciemne".
(P.S. - uwaga do ew. miłośników teorii spiskowych - nie sprzedaję monitorów)
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 07-01-2010 o 10:10
Ehhhhhh.... kolejny znafca. Czego atakujesz? Cichy zaprezentował nam model klasy laptopa. Tak naprawdę to mój laptop jest lepiej zlinearyzowany niż ten szajsung.
"Znikome różnice"???? Hmmmmmm... rzecz względna. Ja bym tą znikomość określił słowem kolosalne.
@Cichy - po kiego diabła ustawiasz 150cd/m2? 80 do max 100.
Może, nie tylko na przyszłość, warto się najpierw zastanowić ZANIM napisze się głupoty.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-01-2010 o 10:20 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.