Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    A skąd Ci to przyszło do głowy????
    Mam skalibrowany ekran. Sprzętowo.
    Kalibracja sprzętowa to nie to samo co użycie "sprzętu" w postaci kalibratora.

Kalibracja sprzętowa to modyfikacja w sprzęcie czyli w monitorze. Programowa to zmiana działania programu, czyli sterownika karty graficznej. To drugie zapewne właśnie ma Pan zrobione. W obu przypadkach do obliczenia korekcji używa się sprzętu - czujnika.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Tom raczej wie co mowi
    Dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 30-12-2009 o 15:28
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Kalibracja sprzętowa to nie to samo co użycie "sprzętu" w postaci kalibratora.

Kalibracja sprzętowa to modyfikacja w sprzęcie czyli w monitorze. Programowa to zmiana działania programu, czyli sterownika karty graficznej. To drugie zapewne właśnie ma Pan zrobione. W obu przypadkach do obliczenia korekcji używa się sprzętu - czujnika.

Dziękuję.
    ok, ale informacja nie była precyzyjna. Powiedzenie potoczne że się nie da skalibrować może wiele osób wprowadzić w błąd. Stąd moja reakcja, jako... makowca jeszcze z czasów LC 475 na motoroli ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

ok, ale informacja nie była precyzyjna. Powiedzenie potoczne że się nie da skalibrować może wiele osób wprowadzić w błąd. Stąd moja reakcja, jako... makowca jeszcze z czasów LC 475 na motoroli ;-)
    Wypowiedź była bardzo precyzyjna.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Wypowiedź była bardzo precyzyjna.
    ok, źle się wyraziłem, Przepraszam. Chodziło mi o to, że jeśli ktoś przeczyta że iMaca nie da się skalibrować sprzętowo, może pomyśleć (jeśli nie jest specjalistą/inżynierem/technikiem/serwisantem itp. itd.) że nie da się do niego utworzyć (przy użyciu chociażby sprzętu zewnętrznego na przyssawce) profilu ICC. Co oczywiście nie jest prawdą.
    Czy teraz jasno wyraziłem swoje obawy? ;-)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Chodziło mi o to, że jeśli ktoś przeczyta że iMaca nie da się skalibrować sprzętowo
    Jesteśmy na dość niezłym pod względem poziomu merytorycznego forum a nie jakimś fraz czy pcarena więc piszmy ściśle. Proszę zauważyć, że przy terminach fotograficznych nikt na forum nie stosuje uproszczeń do nam oczywistych EV, ekspozycji, WB, głębi, bokeh, krążka rozproszenia etc. Nie jest dobrze traktować ludzi jak nieumiejących myśleć i nie obniżajmy poziomu do najgłupszego czytelnika. Jak nie zrozumie, to jeśli mu coś zasygnalizujemy, douczy się a jeśli nie będzie miał ochoty to jego problem.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Jesteśmy na dość niezłym pod względem poziomu merytorycznego forum a nie jakimś fraz czy pcarena więc piszmy ściśle. Proszę zauważyć, że przy terminach fotograficznych nikt na forum nie stosuje uproszczeń do nam oczywistych EV, ekspozycji, WB, głębi, bokeh, krążka rozproszenia etc. Nie jest dobrze traktować ludzi jak nieumiejących myśleć i nie obniżajmy poziomu do najgłupszego czytelnika. Jak nie zrozumie, to jeśli mu coś zasygnalizujemy, douczy się a jeśli nie będzie miał ochoty to jego problem.
    No cóż, być może środowisko grafików to środowisko cymbałów, bo tam najczęściej spotykałem stwierdzenia monitor skalibrowany sprzętowo w odniesieniu do tzw. przyssawek stąd moje skojarzenia.
    Ale przeprosiłem, wyjaśniłem, posypałem głowę popiołem i nie wiem co mam jeszcze zrobić?

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie i Panie,

mam pytanie dotyczące monitora Eizo S1931, a dokładnie jego wbudowanych głośników. Korzystałem z nich sporadycznie ale wczoraj zaczęły nagle szumieć i przerywać (jak stare radio) a następnie całkiem przestały działać.
    Gniazdo3,5mm w kompie jest OK bo podłączałem inne głośniki. Kabelek łączący komputer z monitorem też jest OK bo po podłączeniu słuchawek do gniazda z boku obudowy monitora dźwięk jest transmitowany, czyli ewidentnie nawaliły wbudowane głośniki.

Czy ktoś miał podobny problem i znalazł "domowe" rozwiązanie czy czeka mnie serwis?

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów