Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 99

Wątek: pytań jakich wiele(DYLEMAT)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niekoniecznie. "Drugie" body będzie używane głównie wtedy, gdy uznam, że nie ma sensu przepinać szkieł, bo do zrobienia jest jedno zdjęcie, albo gdy nie będzie czasu na przepinanie...

Często mam sytuację, gdy ktoś idzie w moją stronę. Robię 70-200 z daleka, odzoomowuję do 70mm, zaczyna robić się ciasno no i wtedy muszę na gwałt przepinać na 28mm. Przy dwóch puchach w sumie nie wiem które szkło na jakie body - albo 70-200 + crop i wtedy mogę wcześniej zacząć focić, ale za to mam dłuższą przerwę na zmianę puch, albo 70-200 na FF i mam płytszą GO (200mm @ 2.8 @ FF jest zabójcze ), a 28 na cropie mam na standardowy plan w poziomie (postacie od pasa w górę).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O.K. ale ogniskowych poniżej 16mm na APS-C nie zamierzasz używać?Szeroki kąt/poniżej 35mm/zostanie tylko na FF?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Póki szkło da radę podpiąć i do tego i do tego, to tak będzie używane. Zawsze znajdzie się potrzeba ;P

Wiadomo, że lepsza jakość na FF i jeżeli tylko się da, to będę robił na nim, ale jak będzie potrzeba 6fps, albo będzie żal migawki bo event jakiegoś niższego pokroju, to wtedy crop. (no jak przesiądę się na Samyanga 14, to już nie będzie aż tak UWA na cropie, no ale zobaczymy...)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czyli planując w "przewidywalnej" przyszłości dokupienie puszki FF nie warto kupować szerokiego kąta do APS-C, tylko jakiś czas "pomęczyć się" z 17-55 ;-)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Albo kupić Sigmę 12-24 pod FF. Na cropie szeroko, a na FF ultraszeroko
    Albo jakiekolwiek UWA do cropa, które na dłuższym końcu jakoś kryje FF (vide Tokina 11-16 2.8 na 15mm, ale w samiutkich rogach mydło.)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturro72 Zobacz posta
    Czy dla mnie jako fotoamatora ceniącego sobie ładne obrazki rodzinne i wakacyjne
    lepiej zamienic c450d na 50d do zestawu c70-200f4L,c50/1.4
    a może lepiej do c450d i pozostałych obiektywów dokupic 17-40/f4L +GRIP
    arturro72 najlepiej dokupić obiektyw szerokokątny: canon10-22 lub tokinę 11-16 jeśli fotografujesz przy kiepskim oswietleniu, ew. sigmę 10-20/4,5-5,6 jeśli chcesz taniej. 50d warto, ale w drugiej kolejności. 17-40/4L w takiej sytuacji moim zdaniem nie warto.
    ;-)
    micles-dziękuję :-)
    P.S. Jak sprzedasz 350d, tokinę i może coś jeszcze, a potem resztę "dobierzesz z rezerw", to może się sprawa nie wyda :-? :-D
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 27-12-2009 o 19:58

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Spoko, zawsze do usług. Warto sobie poukładać w głowie, żeby nie kupować niepotrzebnych rzeczy i później żałować / odsprzedawać.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Argumenty starszej :
    Ale przecież ja tej różnicy (w GO) nie widzę. Nawet lepiej jak wszystko jest ostre.
    Teraz i tak nie masz żadnej roboty, (jeżeli już, to) kupisz sobie przed sezonem ślubnym.
    Przecież masz w miarę nowy aparat (50d kupiony w listopadzie 08) i tym idzie też zrobić ślub.

(popieram argumenty starszej, piątka to bardziej dla mnie niż dla klientów, bo oni faktycznie rzadko kiedy widzą różnicę...)
    5D MkII filmy nagrywa (pokaż przykładowe) = rozwijasz dwa hobby na raz (zaczynałeś od filmów) i wraz z backupowym body możesz obskoczyć i nagrywanie i robienie zdjęć (ściema bo raczej tego typu zleceń ani nie przyjmiesz ani nie obsłużysz , ale zawsze to argument) = świetna inwestycja na podwójny zawód.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malbork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    arturro72 najlepiej dokupić obiektyw szerokokątny: canon10-22 lub tokinę 11-16 jeśli fotografujesz przy kiepskim oswietleniu, ew. sigmę 10-20/4,5-5,6 jeśli chcesz taniej. 50d warto, ale w drugiej kolejności. 17-40/4L w takiej sytuacji moim zdaniem nie warto.
    ;-)
    micles-dziękuję :-)
    P.S. Jak sprzedasz 350d, tokinę i może coś jeszcze, a potem resztę "dobierzesz z rezerw", to może się sprawa nie wyda :-? :-D
    a ta sama sigma tylko ze światłem 3.5 i czy też są loteryjne i należało by sprawdzic przed zakupem,czy może kupowac bez sprawdzania ,czy jest jakieś ryzyko?
    C50d +Canon EF 17-40mm f/4 L USM+ Canon 50 mm f/1.4 EF USM
    + Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM+Speedlite 430EX II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturro72 Zobacz posta
    a ta sama sigma tylko ze światłem 3.5 i czy też są loteryjne i należało by sprawdzic przed zakupem,czy może kupowac bez sprawdzania ,czy jest jakieś ryzyko?
    Canon 10-22 jest lepszy od tej sigmy, a różnica w cenie już niewielka-moim zdaniem lepiej kupić canona. Sigmę należy sprawdzić, bo kalibracja zoomów serwisowi sigmy często się nie udaje.

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów