Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 181

Wątek: fotografia koncertowa

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

No pomyliłem się, 85mm f/1,8 Poprostu od tygodnia po głowie mi chodzi 1,4 ale z 35mm
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    No pomyliłem się, 85mm f/1,8 Poprostu od tygodnia po głowie mi chodzi 1,4 ale z 35mm
    Mnie to szkło chodzi po głowie znacznie dłużej ;-)

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta

A co to za szkło ?
    A ja myślałam, że Troyan jest takim hardcorowcem, że używa Samyanga 85/1,4

Katharsis- Jest znacznie lepiej jeśli chodzi o ekspozycje , Kolorki...no cóż kwestia gustu. Nad kadrami musisz jeszcze popracować . Szczególnie unikaj cięcia w stawach. Tzn. w ramieniu , w kostkach. Na drugiej fotce można by zrobić kadr amerykański. No i obróbka. Plany zakupowe chyba sensowne ale drogie. I najważniejsze niezniechęcaj się.
    Biorąc pod uwagę, że zdjęcia ocenione na fatalne zrobiłam we wtorek, a w sobotę kolejne, ocenione jako "znacznie lepsze" pod względem ekspozycji, to bynajmniej nie zamierzam się zniechęcać A poważnie: po prostu staram sie wyciągać wnioski z tego co robię, ale i z tego co czytam.

Jeśli chodzi o roszady obiektywowe - decyzję właściwie już podjęłam. Trzy zoomy poszły już na giełdę, jeśli tam nie znajdzie się chętny, zostaną obfocone i pchnięte na Allegro. Na 35-tkę na pewno starczy, reszta będzie czekać na jakiś większy przypływ gotówki lub też stanie się zaczynkiem drobnociułactwa na inne stałki, które mi sie marzą (24/1,4 i 135/2,0).

Dzięki za opinię.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Ja przez ostatni m-c używalem 5d z 85mm f/1,4, dawałem radę nawet przekadrowując podczas koncertu, oczywiście AF nie łapie za każdym razem ale to raczej przedemonizowany problem i ja strasznego dyskomfrtu nie czuję, bardziej mi przeszkadza że 5d MkI z 3200ISO nie za ładnie wygląda ale cóż...
    Troyan, ależ ja nie chcę demonizować czy też podsycać mitologii słabego AF w 5-tce - po prostu mówię jakie są moje odczucia. Gdyby każdy z punktów AF działał jak środowy, byłabym happy, ale takie rzeczy tylko w Erze

Jutro jak wrócę do kraju to odbieram 35L choć do końcertów wolałbym 24L niestety kasy brak. Jakoś sobie to fisheyem wynagrodzę w przyszłym roku na wiosnę

W moim temacie http://canon-board.info/showthread.php?t=52004 koncert od Rawy Blues jest robiony 85mm ale na 50d. Kolejne już 5d+85mm. Na moim blogu jest duzo więcej koncertowych

W każdym razie reasumując- ja tego 35mm na koncertach nie jestem pewnien jeszcze, zobaczę 18-go na Heyu jak mi to gra. Wziąlem go głównie do reporterki, jestem skażony Salgado
    Dzięki za namiary na bloga - trochę pooglądałam dziś, reszta jutro w pracy, jak będzie chwila. Ciekawam bardzo, jak ocenisz 35-tkę
    Ostatnio edytowane przez katharsis ; 14-12-2009 o 00:57 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    A decyzję właściwie już podjęłam. Trzy zoomy poszły już na giełdę, jeśli tam nie znajdzie się chętny, zostaną obfocone i pchnięte na Allegro. Na 35-tkę na pewno starczy, reszta będzie czekać na jakiś większy przypływ gotówki lub też stanie się zaczynkiem drobnociułactwa na inne stałki, które mi sie marzą (24/1,4 i 135/2,0).
    Żadna kobieta nie podejmuje tak szybko tak radykalnych decyzji.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Żadna kobieta nie podejmuje tak szybko tak radykalnych decyzji.
    nie daj się zwieść stereotypom

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

nie daj się zwieść stereotypom
    No tak... La donna è mobile.
    A tak przy okazji AF i ekspozycji. Ja w 5D mark II ustawiłem sobie tak body że po ustawieniu AF wciskam AFon i zwalniam pomiar. W tym momencie ostrość mam już ustawioną tam gdzie chcę , przekadrowuje tak jak mi pasuje i wyzwalam kiedy mi pasuje nie zważając czy zmieniło mi się światło czy nie. Zauważyłem że na koncertach światło się częściej zmienia niż ludzie poruszają.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Pikczer, może jednak nie jest aż tak źle, żeby od razy odsyłać mnie do piaskownicy? :rolleyes: Poprzednia wrzuta zawierała zdjęcia, z których ewidentnie nie byłam zadowolona, nie pokazałam ich tu po to, żeby się chwalić.
    Po pierwsze, to jesli wrzucasz wiecej niz 2 zdjecia, to numeruj je - latwiej sie odnosic ;-)

Po drugie - ja nikogo nie odsylam do piaskownicy ale skoro zamieszczasz swoje zdjecia w dziale "technika koncertowa" pytajac o kolory a ja widze, ze z kolorami nie jest kiepsko tylko wlasnie z technika, to o tym pisze. Poza tym, zdjecia Twojej drugiej serii faktycznie sa o niebo ciekawsze, jednak co do kadrow i ostrosci podkresle - jak dla mnie - znowu kiepsko.
    I tak zeby nie byc goloslownym:
    1. kadr ok choc ja bym gore przycial. Ostrosc na wlosach a nie oczach
    2. pomylka... centalny kadr, nieostre, kupa gory i obciete nogi = smietnik :-|
    3. Jak dla mnie najlepsze. Po co tylko tyle pustej przestrzeni z prawej?
    4. klasyka - dla mnie ok, tylko tu mozna byloby zdjac tego koloru czerwonego bo wyglada zle na garniturze (ale sie nie czepiam bo o kolor niedawno pytalas i jak rozumiem cwiczysz).
    5. Mdłe, za czerwono, kadr...
    6. j.w.

katharsis - nie uwazam sie bron Boze za jakiegos guru fotografii koncertowej i nie chce abys tak to odebrala. Sam sie ciagle ucze i chcialbym osiagnac jeszcze wyzszy poziom. Pozwolilem sobie na komentowanie i doradzanie tylko dlatego, ze... sam nie wiem dlaczego...

pozdrawiam serdecznie
    pikczer

ps
    jak chcesz, to moge zamilknac - daj tylko znac
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 14-12-2009 o 16:36

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak... La donna è mobile.
    A tak przy okazji AF i ekspozycji. Ja w 5D mark II ustawiłem sobie tak body że po ustawieniu AF wciskam AFon i zwalniam pomiar. W tym momencie ostrość mam już ustawioną tam gdzie chcę , przekadrowuje tak jak mi pasuje i wyzwalam kiedy mi pasuje nie zważając czy zmieniło mi się światło czy nie. Zauważyłem że na koncertach światło się częściej zmienia niż ludzie poruszają.
    O żesz Ty orzeszku!!! Toć to przecież genialne w swojej prostocie. W czwartek fotografuję co prawda teatralnie, ale warunki też trudne, więc poćwiczę. Dziękować

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    katharsis - nie uwazam sie bron Boze za jakiegos guru fotografii koncertowej i nie chce abys tak to odebrala. Sam sie ciagle ucze i chcialbym osiagnac jeszcze wyzszy poziom. Pozwolilem sobie na komentowanie i doradzanie tylko dlatego, ze... sam nie wiem dlaczego...
    Guru nei guru, ważne że oglądasz te zdjęcia krytycznym okiem i zauważasz więcej niż ich autorka. Nie będę się usprawiedliwiać tym, że jestem poczatkująca, bo - cholera - jestem! Pierwszy raz weszłam do sali teratralnej z aparatem w czerwcu, kolejny raz w październiku i od tego czasu już dość regularnie. Jak chcesz się pośmiać to zajrzyj tutaj, acz bądź litościwy i NIE komentuj tych zdjęć A że ubzdurałam sobie, że chcę fotografować koncertowo i teatralnie? Tak i chcę to robić jak najlepiej. Dlatego wrzucam zdjęcia i czekam na komentarze. Dlatego dziękuję za krytykę i prosze o więcej, jak coś jeszcze podrzucę.

Aha, co do kolorów - mam chyba jakiś problem z ustawieniem monitora mojego laptopa, na ktorym obrabiam materiały. Czy jest jakiś sposób na weryfikację ustawień?
    ps
    jak chcesz, to moge zamilknac - daj tylko znac
    nawet nie próbuj

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

5D mk II + 50/1,4 -

tak na potwierdzenie ze bocznymi AF tez mozna cos trafic

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Tak na potwierdzenie, że 400D i Sigmą 30/1.4 tez można coś trafić ;-)

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów