No pomyliłem się, 85mm f/1,8Poprostu od tygodnia po głowie mi chodzi 1,4 ale z 35mm
![]()
No pomyliłem się, 85mm f/1,8Poprostu od tygodnia po głowie mi chodzi 1,4 ale z 35mm
![]()
Założyłem sobie FOTOBLOGA
A ja myślałam, że Troyan jest takim hardcorowcem, że używa Samyanga 85/1,4![]()
![]()
Biorąc pod uwagę, że zdjęcia ocenione na fatalne zrobiłam we wtorek, a w sobotę kolejne, ocenione jako "znacznie lepsze" pod względem ekspozycji, to bynajmniej nie zamierzam się zniechęcaćKatharsis- Jest znacznie lepiej jeśli chodzi o ekspozycje , Kolorki...no cóż kwestia gustu. Nad kadrami musisz jeszcze popracować . Szczególnie unikaj cięcia w stawach. Tzn. w ramieniu , w kostkach. Na drugiej fotce można by zrobić kadr amerykański. No i obróbka. Plany zakupowe chyba sensowne ale drogie. I najważniejsze niezniechęcaj się.A poważnie: po prostu staram sie wyciągać wnioski z tego co robię, ale i z tego co czytam.
Jeśli chodzi o roszady obiektywowe - decyzję właściwie już podjęłam. Trzy zoomy poszły już na giełdę, jeśli tam nie znajdzie się chętny, zostaną obfocone i pchnięte na Allegro. Na 35-tkę na pewno starczy, reszta będzie czekać na jakiś większy przypływ gotówki lub też stanie się zaczynkiem drobnociułactwa na inne stałki, które mi sie marzą (24/1,4 i 135/2,0).
Dzięki za opinię.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Troyan, ależ ja nie chcę demonizować czy też podsycać mitologii słabego AF w 5-tce - po prostu mówię jakie są moje odczucia. Gdyby każdy z punktów AF działał jak środowy, byłabym happy, ale takie rzeczy tylko w Erze
Dzięki za namiary na bloga - trochę pooglądałam dziś, reszta jutro w pracy, jak będzie chwila. Ciekawam bardzo, jak ocenisz 35-tkęJutro jak wrócę do kraju to odbieram 35L choć do końcertów wolałbym 24L niestety kasy brak. Jakoś sobie to fisheyem wynagrodzę w przyszłym roku na wiosnę
W moim temacie http://canon-board.info/showthread.php?t=52004 koncert od Rawy Blues jest robiony 85mm ale na 50d. Kolejne już 5d+85mm. Na moim blogu jest duzo więcej koncertowych![]()
W każdym razie reasumując- ja tego 35mm na koncertach nie jestem pewnien jeszcze, zobaczę 18-go na Heyu jak mi to gra. Wziąlem go głównie do reporterki, jestem skażony Salgado![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez katharsis ; 14-12-2009 o 00:57 Powód: Automerged Doublepost
No tak... La donna è mobile.
A tak przy okazji AF i ekspozycji. Ja w 5D mark II ustawiłem sobie tak body że po ustawieniu AF wciskam AFon i zwalniam pomiar. W tym momencie ostrość mam już ustawioną tam gdzie chcę , przekadrowuje tak jak mi pasuje i wyzwalam kiedy mi pasuje nie zważając czy zmieniło mi się światło czy nie. Zauważyłem że na koncertach światło się częściej zmienia niż ludzie poruszają.
Po pierwsze, to jesli wrzucasz wiecej niz 2 zdjecia, to numeruj je - latwiej sie odnosic ;-)
Po drugie - ja nikogo nie odsylam do piaskownicy ale skoro zamieszczasz swoje zdjecia w dziale "technika koncertowa" pytajac o kolory a ja widze, ze z kolorami nie jest kiepsko tylko wlasnie z technika, to o tym pisze. Poza tym, zdjecia Twojej drugiej serii faktycznie sa o niebo ciekawsze, jednak co do kadrow i ostrosci podkresle - jak dla mnie - znowu kiepsko.
I tak zeby nie byc goloslownym:
1. kadr ok choc ja bym gore przycial. Ostrosc na wlosach a nie oczach
2. pomylka... centalny kadr, nieostre, kupa gory i obciete nogi = smietnik :-|
3. Jak dla mnie najlepsze. Po co tylko tyle pustej przestrzeni z prawej?
4. klasyka - dla mnie ok, tylko tu mozna byloby zdjac tego koloru czerwonego bo wyglada zle na garniturze (ale sie nie czepiam bo o kolor niedawno pytalas i jak rozumiem cwiczysz).
5. Mdłe, za czerwono, kadr...
6. j.w.
katharsis - nie uwazam sie bron Boze za jakiegos guru fotografii koncertowej i nie chce abys tak to odebrala. Sam sie ciagle ucze i chcialbym osiagnac jeszcze wyzszy poziom. Pozwolilem sobie na komentowanie i doradzanie tylko dlatego, ze... sam nie wiem dlaczego...
pozdrawiam serdecznie
pikczer
ps
jak chcesz, to moge zamilknac - daj tylko znac![]()
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 14-12-2009 o 16:36
O żesz Ty orzeszku!!! Toć to przecież genialne w swojej prostocie. W czwartek fotografuję co prawda teatralnie, ale warunki też trudne, więc poćwiczę. Dziękować
Guru nei guru, ważne że oglądasz te zdjęcia krytycznym okiem i zauważasz więcej niż ich autorka. Nie będę się usprawiedliwiać tym, że jestem poczatkująca, bo - cholera - jestem! Pierwszy raz weszłam do sali teratralnej z aparatem w czerwcu, kolejny raz w październiku i od tego czasu już dość regularnie. Jak chcesz się pośmiać to zajrzyj tutaj, acz bądź litościwy i NIE komentuj tych zdjęćA że ubzdurałam sobie, że chcę fotografować koncertowo i teatralnie? Tak i chcę to robić jak najlepiej. Dlatego wrzucam zdjęcia i czekam na komentarze. Dlatego dziękuję za krytykę i prosze o więcej, jak coś jeszcze podrzucę.
Aha, co do kolorów - mam chyba jakiś problem z ustawieniem monitora mojego laptopa, na ktorym obrabiam materiały. Czy jest jakiś sposób na weryfikację ustawień?
nawet nie próbujps
jak chcesz, to moge zamilknac - daj tylko znac![]()
![]()
5D mk II + 50/1,4 -
tak na potwierdzenie ze bocznymi AF tez mozna cos trafic![]()
Tak na potwierdzenie, że 400D i Sigmą 30/1.4 tez można coś trafić ;-)