Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Ziarniste zdjęcia nocne

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

i jeszcze chociaż nie na temat, ale jak korzystasz ze statywu to wyłącz stabilizację

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    ( niskie ISO max.100, statyw, odpowiedni czas naświetlania, przysłona)
    A co jak chcemy się zmieścić w 30 sekundach a jest tak ciemno, że lens nawet na f/2,8 nie wyrabia? :>
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Dzięki za wszsytkie porady, w tym tygodniu zamierzam zrobić kolejne zdjęcia nocne do naszej strony www.pleneri.com
    Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć błędów, które popełniłem ostatnio. Z pewnością zwrócę uwagę na czułość i na wyłączenie stabilizacji.
    Zdjęcia robię Canonem 20 oraz kompaktowym Nikonem. Przy czym Nikon automatycznie ustawia czułość, ale można się za to pobawić różnymi programami tematycznymi

Dopiero zaczyna Awatar dr.feelgood

Domyślnie

Załamanie mnie bierze jak oglądam ziarno z tych syfrówek ;( ostatnio cyknąłem w parku, przy mgle, Prakticą, ISO 400, niestety z ręki więc zamazane, ale ziarno - cudowne! Nie wiem dlaczego teraz tak bardzo wszyscy unikają ziarna... a ja chcę przerzucić się na cyfre :/

jak teraz patrze to w sumie na tych zdj to mało co tego ziarna widać..\

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr.feelgood Zobacz posta
    ...
    jak teraz patrze to w sumie na tych zdj to mało co tego ziarna widać..\
    Otóż to! To bardzo ciekawa kwestia.
    Cyfryzacja fotografii i co za tym idzie, odwrót od oglądania odbitek na rzecz wysoko rozdzielczych obrazów na monitorach spowodowała szumofobię. Wielu klika na powiększenia 200% doszukując się bandingu czy innych artefaktów.
    Tymczasem, jeśli z "szumiącego" na monitorze zdjęcia zeskalowanego umiejętnie wydrukujemy odbitkę 10x15, to znika powód zmartwień i fotografia ma szansę wyglądać zupełnie poprawnie
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna Awatar dr.feelgood

Domyślnie

Tak się też ostatnio zastanawiam, jak oglądam parametry syfrówek, nad ISO w jakie są dostępne. Średnio jest to 100-3200, pytam się, po co? Skoro od 400, powstaje juz brzydki szum, nie taki jaki kocham w analogu. Dlaczego nikt nie idzie w dół? Takie ISO 25 byłoby marzeniem, długi czas w dzień, można by cuda tworzyć! A tym czasem mamy możliwość w lepszym modelu postarać sie o ISO 50! Dlaczego???

Uzależniony

Domyślnie

Tak się też ostatnio zastanawiam, jak oglądam parametry syfrówek, nad ISO w jakie są dostępne. Średnio jest to 100-3200, pytam się, po co? Skoro od 400, powstaje juz brzydki szum, nie taki jaki kocham w analogu. Dlaczego nikt nie idzie w dół? Takie ISO 25 byłoby marzeniem, długi czas w dzień, można by cuda tworzyć! A tym czasem mamy możliwość w lepszym modelu postarać sie o ISO 50! Dlaczego???
    Zrób sobie silne odszumianie chrominancji pozostawiając luminację w spokoju - może taki szum będzie Ci odpowiadał.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

..... Dlaczego nikt nie idzie w dół? Takie ISO 25 byłoby marzeniem, długi czas w dzień, można by cuda tworzyć! A tym czasem mamy możliwość w lepszym modelu postarać sie o ISO 50! Dlaczego???

Hmmmmmmm... przyciemnić zawsze można zakładając jakiś filterek typu ND 3.0 osłabiający światło 1000 razy. Z wysokimi czułościami gorzej - tu filtr nie pomoże.

A na serio to chyba jest bariera technologiczna. Tak mi się wydaje, że optymalną (powiedzmy natywną - choć nie jest to do końca prawdą) czułością matrycy jest ok. ISO 200 a reszta to oprogramowanie, wzmacniacze i inne softwareowe czary-mary. W sumie to niewiele się to różni od kliszy gdzie w zależności od sposobu wołania można z tej samej błony wyciągnąć dużo, nawet bardzo dużo więcej.

EDIT: http://www.alienskin.com/exposure/index.aspx - najlepszy "grain generator" jaki znam :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 11-12-2009 o 21:50

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tak mi się wydaje, że optymalną (powiedzmy natywną - choć nie jest to do końca prawdą) czułością matrycy jest ok. ISO 200 a reszta to oprogramowanie, wzmacniacze i inne softwareowe czary-mary.
    Też chyba gdzieś czytałem, nie pamiętam w kontekście którego aparatu (na pewno nie Nikonów nowych, gdzie ISO 200 to minimum), że ISO 200 dla lustrzanek jest czułością natywną, poniżej i powyżej wzmacniacze są "forsowane".
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak się też ostatnio zastanawiam, jak oglądam parametry syfrówek, nad ISO w jakie są dostępne.

Dlaczego nikt nie idzie w dół?
    bo 'ludzie' chcą robić nieporuszone 'piękne' zdjęcia z ręki przy świetle 1 tealighta w pomieszczeniu kubatury kościoła..

[kwestia nieporuszenia i szczegołów przy iso rządu 25600 to osobny temat..]

in film we trust

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów