Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 450D - blokada ostrości

Dopiero zaczyna Awatar Lukis
    Miasto
    Poznań

Domyślnie 450D - blokada ostrości

No wlasnie - jak zablokowac ostrosc?
    W c.fn.10 mam ustawiona opcje 2, natomiast po wyostrzeniu gdy wciskam gwaizdke, nic sie nie dzieje... moze cos zle robie?

Z gory dziekuje za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Lukis ; 03-12-2009 o 22:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukis Zobacz posta
    No wlasnie - jak zablokowac ostrosc?
    W c.fn.10 mam ustawiona opcje 2, natomiast po wyostrzeniu gdy wciskam gwaizdke, nic sie nie dzieje... moze cos zle robie?

Z gory dziekuje za pomoc.
    Chodzi o blokadę ekspozycji?

Naciśnij do połowy spust i naciśnij gwiazdkę, w wizjerze powinna pojawić się owa gwiazdka (w serii xxD po lewej stronie). Blokowanie ekspozycji zależy również od sposobu pomiaru światła i trybu AF. Jak all focus nie włączy servo albo masz tryb one shot to po ustawieniu ostrości aparat zablokuje ekspozycję. Musisz zajrzeć do instrukcji i sprawdzić jak się blokuje ekspozycja dla pomiarów światła bo ja już nie pamiętam jak to było w xxxD.

Czy chodzi Tobie o ustawianie ostrości na obiekt po za punktami AF w trybie AF ?

Jeżeli tak to naciśnij spust do polowy i nie zwalniając go prze-kadruj. Z tym że to nie działa w trybie al servo.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie, nie, nie. Nie zrozumielismy sie.
    Chce zablokowac ostrosc - na 450D przesiadlem sie z kompaktka SX10 IS - tam taka opcja byla. Polegala ona na tym, ze ustawialem na jakims obiekcie ostrosc, blokowalem ja i ta ostrosc byla caly czas ustawiona, przy kolejnych ujeciach podczas wciskania migawki do polowy ostrosc zmieniana nie byla.
    Rozumiem, ze lustrzanka to inna bajka, wiec w takiej sytuacji musze ostrzyc manualnie, czy jednak gdy aparat sobie ustawi ostrosc na AF w trybie one shot moge jakos ta ostrosc zablokowac tak, by przy kolejnych wcisnieciach migawki aparat juz nie ostrzyl drugi raz?

Druga sprawa - zauwazylem, ze czasami podczas trybu manualnego, gdy juz ustawie migawke na dosc dlugi czas i wszystkie inne funkcje i wcisne spust migawki, to aparat zdjecie robi, ale czerwona dioda sie nie swieci, aparat sie naswietla dluzej niz byl ustawiony i po zrobieniu fotki zdjecia nie ma na aparacie... Czy to moze byc wina baterii? Bo wlasnie sie rozladowala
    Ostatnio edytowane przez Lukis ; 03-12-2009 o 22:48

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukis Zobacz posta
    Chce zablokowac ostrosc - na 450D przesiadlem sie z kompaktka SX10 IS - tam taka opcja byla. Polegala ona na tym, ze ustawialem na jakims obiekcie ostrosc, blokowalem ja i ta ostrosc byla caly czas ustawiona, przy kolejnych ujeciach podczas wciskania migawki do polowy ostrosc zmieniana nie byla.
    Ustaw ostrość i przełącz przełacznik na obiektywie na M.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Nie pamiętam jak jest w 450D, natomiast w 30D w c.fn.04 są:
    0: AF/AE lock - działa standardowo
    1. AE lock/AF - działa odwrotnie i pewnie o to Ci chodzi
    2. AF/AF lock, no AE lock
    3. AE/AF, no AE lock

Co do punku 1, to spust blokuje ekpozycję, zaś gwiazdka nastawia ostrość.
    Tylko nie rozumiem, co chcesz przez to osiagnąć, nieostre zdjęcia?
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dinderi - o to mi chodzilo, dzieki.

Natomiast co z pkt 2?

Zauwazylem, ze czasami podczas trybu manualnego, gdy juz ustawie migawke na np. 4 sek oraz wszystkie inne funkcje i wcisne spust migawki, to aparat zdjecie robi, ale czerwona dioda sie nie swieci, aparat sie naswietla dluzej niz byl ustawiony, ekran nie jest czarny tylko widac wszystkie i ustawienia a po zrobieniu fotki zdjecia nie ma na aparacie... Czy to moze byc wina baterii? Bo wlasnie sie rozladowala

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Co do pkt 2, to domniemuje, że może być to rozładowana bateria, ale również karta. Spróbuj zrobić jej porządny format.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Poznań

Domyślnie

To nie bateria - sprawa wyglada tak, ze na wszystkich trybach automatycznych aparat normalnie robi zdjecia i jest wszystko ok, natomiast gdy przelacze na ktorykolwiek program nad zielonym kwadracikiem, to juz pojawia sie to, co opisalem wyzej.

Sformatowalem karte i nie pomoglo...

No dobra, sformatowalem ustawienia aparatu i wszystko dziala jak nalezy, nie mniej jednak zaniepokoila mnie ta sytuacja.
    Ostatnio edytowane przez Lukis ; 04-12-2009 o 00:01

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Co do punku 1, to spust blokuje ekpozycję, zaś gwiazdka nastawia ostrość.
    Tylko nie rozumiem, co chcesz przez to osiagnąć, nieostre zdjęcia?
    Kolega Lukis bardzo dobrze kombinuje, przeniesienie funkcji AF ze spustu na inny przycisk to własnie najlepszy sposób na zwiększenie liczby ostrych zdjęć. Stosowany od dawna przez zawodowych fotografów i nie tylko

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Kolega Lukis bardzo dobrze kombinuje, przeniesienie funkcji AF ze spustu na inny przycisk to własnie najlepszy sposób na zwiększenie liczby ostrych zdjęć. Stosowany od dawna przez zawodowych fotografów i nie tylko
    A co ma wspólnego przeniesienie funkcji AF do zwiększenia liczby ostrych zdjęć, bo kompletnie nie rozumiem? To czy będziesz kierownicę trzymał rękoma czy nogami nie ma najmniejszego znaczenia i tak będziesz jechał, w grę wchodzi potrzeba sytuacji i praktyczność.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów