Jeżeli nie podpisywałeś z nimi umowy z informacją o przekazywaniu praw majątkowych do tych fot (na piśmie), to możesz ich olać. Prawa autorskie są tylko twoje i są niezbywalne!!! wiec możesz publikować gdzie ci się podoba.
Jeżeli nie podpisywałeś z nimi umowy z informacją o przekazywaniu praw majątkowych do tych fot (na piśmie), to możesz ich olać. Prawa autorskie są tylko twoje i są niezbywalne!!! wiec możesz publikować gdzie ci się podoba.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
zawsze trzeba mieć jasney układ i ustalić kto ma dostęp do zdjęć i na jakich warunkach.
Może warto przytoczyć http://www.infinity.net.pl/~archie/wordpress/?p=972
Hi...
O ile pamiętam to umowa przeniesienia praw majątkowych nie musi być zawarta na piśmie. Ale akurat nie będę się upierał. Co do skomplikowania umów dotyczących udzielenia praw do utworu - są umowy proste jak konstrukcja cepa, i takie których bez analizy komputerowej nie rozgryziesz... Możliwe jest tez przekazanie praw majątkowych bez specjalnej umowy. Np w przypadku gdy stosunek pracy zakłada także wykonywanie zdjęć - wtedy prawa do zdjęć będzie miał pracodawca...
Ba... spotkałem umowę gdzie wszystkie efekty pracy i poza nią (w trakcie trwania umowy) miały być własnością pracodawcy (umowa była cywilno-prawna). Ci co podpisali - podpisali także że ich dzieci będą własnością pracodawcy (he he...
Pozdrawiam...
Sprawa wydaje się dość skomplikowana, bo z jednej strony fotograf ma prawa autorskie do swego dzieła, ale z drugiej strony, gdy chodzi o zdjęcia osób, to owe osoby mają z kolei prawo do ochrony swego wizerunku.
Nie może fotograf publikować zdjęć prywatnych osób tylko dlatego, że je sfotografował.
Jak wiadomo, nawet na zdjęciach samochodów często rozmazuje się numery tablicy rozdzielczej, aby nie naruszać cudzego prawa własności.
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Pytanie z innej beczki, bo dotyczy raczej zgody na wykorzystanie zdjęć, ale zamieszczę tu, bo tematyka podobna.
Otóż niedługo będę robił (całkowicie nieodpłatnie, nie mam działalności) zdjęcia wnętrz (dajmy na to restauracji, hotelu czy czegoś w tym stylu, bez ludzi). Chciałbym mieć jednak świstek, że właściciel budynku zgadza się na publikację zdjęć jego budynku/wnętrz przeze mnie w moim portfolio (które w przyszłości może służyć celom zarobkowym). Rzecz w tym, że nie będzie żadnej umowy, bo jest to "po znajomości" i za darmo. Jednak chciałbym to wsypać ewentualnie do swojego folio i może w przyszłości dzięki temu zbierać klientów. Zdjęcia same w sobie nie będą sprzedawane w żadnych bankach zdjęć itp.
Czy w takim przypadku wystarczy coś w stylu:
Czy mam prawo tak sformułować zgodę nie mając działalności, a w przyszłości (mając działalność) móc dzięki tym zdjęciom znaleźć klienta?Wyrażam wieczystą zgodę na wykorzystanie przez FOTOGRAF zdjęć mojego lokalu ADRES, wykonanych dnia DATA, na wszystkich polach eksploatacji, w celach komercyjnych i niekomercyjnych.
Podpisy stron.
Powinieneś sprecyzować czy chcesz wykorzystać zdjęcia w celach reklamowych (porfolio) czy komercyjnych (sprzedaż). W tej chwili z umowy wynika, że chcesz mieć mieć wszelkie prawa do dysponowania tymi zdjęciami. Bez względu na to czy masz zarejestrowaną działalność czy też nie, jesteś autorem tych zdjęć i posiadasz prawa autorskie i majątkowe, chyba, że inna umowa stanowi inaczej. Nikt nie zabroni Ci zabezpieczyć swoich praw na przyszłość.
Ciekawi mnie kwestia, czy brak umowy z właścicielem lokalu, w przyszłości może być podstawą roszczeń z jego strony. On także nie posiada żadnej umowy, która by ograniczała Twoje prawa do tych zdjęć.
EOS 5, 500N, 400D, 50D
Ja bym czegoś takiego jak Ty proponujesz nie podpisał. Bo miałbym obawy że sprzedawałbyś fotki mojego lokalu do reklam, billboardów itp i to tak przerobione że nie byłoby widac że to mój lokal, więc zero reklamy/zysku dla mnie z wyrażenia takiej zgody.
Spróbuj w ten deseń:
" Wyrażam bezterminową zgodę na publikację przez FOTOGRAF zdjęć mojego lokalu ADRES, wykonanych dnia DATA w swoim portfolio, w celach promocyjnych.
Podpisy stron."
Coś takiego brzmi o wiele mniej zaborczo.