Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 167

Wątek: 7D czy 1D MK II/1D Mk III

Zablokowany

Domyślnie

Wątek jest o porównaniu 1d2 i 7d. Moja opinia o tymże porównaniu jest znana. Co to za argument, że 20d też pracowali fotoreporterzy? Ależ i dziś mogą. I 7d i canonem g3 jak chcą. Ja przytaczam argumenty za 1d2, bo tak uważam. Kolekcjoner dokonuje ocen o wysokim stopniu ogólności. Obroń tą 7d, a będę uważał, że rozmawiamy merytorycznie, ale nie pisz mi triuzmów o tym, że 7d ta się wystrzelić WPP. Pewnie, że się da.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nor Zobacz posta
    Bokeh to daje szkło a nie matryca. (kropka)
    koledze pewnie chodzilo o glebie ostrości, które przy takim samym odwzorowaniu mniejsza jest na 1D

a jesli chodzi o ataki na 7D... jeżeli już coś atakuje to nie sam aparat ale jego matryce, która jest po prostu fatalna, nieakceptowalny szum na ISO 100 (jezeli komuś on pasuje to niech się cieszy) i pseudo niskie szumy na wysokich czułosciach skreslaja ten aparat na starcie. Ktoś pisał o tym, że na zdjeciach jest więcej detali, niech to pokaże, ja tego nie widze, widze za to pdeudo 18Mpix.

Na dzień dzisiejszy i pewnie na kilka najblizszych lat max rozdzielczosc dla cropa to 12 Mpix. A jesli chodzi o szumy to i moze mniej, właściwie od czasów 30D szum tylko sie zwieksza, jedynie poprawiane są algorytmy odszumiania i soft. Bo niektorzy zapomianaja, że nalezy porownywac stosunek szumow do ostrosci a nie same szumy.

Sam aparat jest wlasciwie ok, ma wszystko co miec powinien. Na pewno kompletnie nie jest wart pieniedzy ktore kosztuje. Jezeli ktos kupuje 7D to dobrze, na kims Canon musi zarabiac.

Tylko, ze w cenie 7D jest na rynku wtornym 1D MK2, ktorego mozna kupic za 4500 zł, wiec z wymiana migawki kosztuje tyle samo co nowy 7D. Dla mnie wybor jest oczywisty i prosty, tylko 1D. Nie mam pojecia jak mozna kupic 7D. W żadnych zastosowaniach 7D nie bedzie lepszy.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

jedyna rzecz która mnie nęci w 7d to tryb video....

reszta przemawia za 1D mark II.

miałem okazję popracować trochę "jedynką" - 1Ds mark II - to jest pierwsza liga.
    jak ktoś zacznie tym pracować to potem tęskni.

czy trzeba wiecej argumentować ? :-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Nie mam pojecia jak mozna kupic 7D. W żadnych zastosowaniach 7D nie bedzie lepszy.
    Tak, szczególnie w kręceniu filmów
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak, szczególnie w kręceniu filmów
    czekamy na Twoje produkcje i czekam na filmy innych uzytkownikow
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

trzeba sobie odpowiedzieć na jedno zaj......ście ważne pytanie:
    "czy chcę być filmowcem czy fotografem"?

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Nie ma sensu udowadniać wyższości jedynek nad siódemką. Sam nie sądzę, by cokolwiek skłoniło mnie do zakupu 7d. I nie przekonuje mnie ani jego nowoczesność (matryca, która szumi ostro), ani 8 fps (chętnie porównam na w akcji z 8fps dziadunia 1d2), ani crop (1,6 vs 1,3), ani uszczelnienia (tutaj głowę kładę, że 7d wymięknie przed jedynką).
    A mnie przekonały i skłoniły do zakupu niektóre argumenty, które wymieniłeś i miesiąc temu z pełną świadomością sprzedałem 1d mk2 który owszem był dobrym i pancernym body ale i miał już swoje lata oraz wady. oczywiście gdyby było mnie stać to bym kupił 1d mk3 zamiast 7d.

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    a jesli chodzi o ataki na 7D... jeżeli już coś atakuje to nie sam aparat ale jego matryce, która jest po prostu fatalna, nieakceptowalny szum na ISO 100 (jezeli komuś on pasuje to niech się cieszy) i pseudo niskie szumy na wysokich czułosciach skreslaja ten aparat na starcie.
    całe szczęście jestem w gronie osób które patrząc na klatki z ISO 100 mają banana na gębie

pozdr
    wik
    EOS 7D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II L | 24-70/2.8 L | 70-200/2.8 L | 100 MACRO/2.8 IS L | EFS 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Wątek jest o porównaniu 1d2 i 7d. Moja opinia o tymże porównaniu jest znana. Co to za argument, że 20d też pracowali fotoreporterzy? Ależ i dziś mogą. I 7d i canonem g3 jak chcą. Ja przytaczam argumenty za 1d2, bo tak uważam. Kolekcjoner dokonuje ocen o wysokim stopniu ogólności. Obroń tą 7d, a będę uważał, że rozmawiamy merytorycznie, ale nie pisz mi triuzmów o tym, że 7d ta się wystrzelić WPP. Pewnie, że się da.
    Tak o wysokim stopniu ogólności, bo różne są potrzeby. Mnie np. zupełnie nie odpowiada kloc wielkości jedynki Tobie jak rozumiem tak. Jak można oceniać to jako wadę lub zaletę jak nie tylko w stopniu ogólnym?

Niczego nie mam zamiaru bronić. To niektórzy tutaj dokonują jakiejś rozpaczliwej próby obrony tezy o rzekomej rewelacyjności zakupu używanego body. Są różne potrzeby i różne priorytety. Dla mnie np. wygląd szumów i ich poziom właśnie w odniesieniu do detali był w 1D mkIIn nieakceptowalny już od iso 1600. Był to jeden z powodów dla których nie wziąłem tego body ale nie twierdzę w związku z tym, że jest do niczego. Może to ja jestem do niczego, bo źle oceniłem te szumy, użyłem niewłaściwego softu do obróbki - możliwości jest bez liku. Do tego AF w tym body wcale mnie nie zachwycił. Nie robię obiektów poruszających się, a przy statycznych ani rozmieszczenie punktów krzyżowych ani ich czułość na koncertach mi nie leżała. Ale nie odważył bym się na tak jednoznaczne oceny jakie tu padają.

Himi napisałeś że "Ja przytaczam argumenty za 1d2, bo tak uważam." Tyle że w czym leży moc merytoryczna takiej opinii? Uważasz się za lepszego od innych, że mamy Ci wierzyć jak wyroczni?
    Ja po prostu nie wierzę w peany na temat jakiegoś sprzętu żyrowane totalną krytyką innego. Życie uczy, że nie ma rzeczy całkiem złych i całkiem dobrych więc lansowanie takich teorii jest dla mnie co najmniej podejrzane.

I na koniec - oceny w stylu coś jest do d..., fatalne są dla mnie i myślę wielu osób nic nie warte. Szkoda je mnożyć. Ile ja się naczytałem takich głupot o 5D mkII.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Himi napisałeś że "Ja przytaczam argumenty za 1d2, bo tak uważam." Tyle że w czym leży moc merytoryczna takiej opinii? Uważasz się za lepszego od innych, że mamy Ci wierzyć jak wyroczni?
    Ja po prostu nie wierzę w peany na temat jakiegoś sprzętu żyrowane totalną krytyką innego. Życie uczy, że nie ma rzeczy całkiem złych i całkiem dobrych więc lansowanie takich teorii jest dla mnie co najmniej podejrzane. I na koniec - oceny w stylu coś jest do d..., fatalne są dla mnie i myślę wielu osób nic nie warte. Szkoda je mnożyć. Ile ja się naczytałem takich głupot o 5D mkII.
    Moja opinia budzi twoje podejrzenia? W jakim zakresie? Nie mam już 1d2, więc nie będę oferował go w ,,giełdzie'' robiąc sobie teraz dobry PR produktowy. Nie jestem też pracownikiem firmy Canon. Dalej snuć podejrzeń - wybacz - nie potrtafię.

Peany - powiadasz, jakoś wyraźnie widzę w moich opiniach w tym wątku (obok argumentów ,,za'') każdorazowo podkreślałem też, iż 1d2 jest starym aparatem, który ma wady. Wydajesz się tego nie widzieć, bo ci do tezy nie pasuje. Ja ,,totalnie nie krytykuję'' 7d uważając go za nową konstrukcję z niepodważalnym ficzerem jakim jest HD. Nie zmienia to jednak mojej opinii, że ja to body widzę w segmencie xxd. I już zupełnie na koniec - przecież nie musisz mi wierzyć, ani nawet zwracać uwagi na moje posty. Ja nie wypowiadam się autorytatywnie na temat 7d, bo go nie mam - ty pewnie masz. Miałem, mam i pewnie będę miał jedynki. Mam więc myślę prawo zabrać głos w dyskusji, gdzie rozważane są wady i zalety 7d oraz właśnie 1d2. Wiem już co ciebie drażni. Więc napiszę co mi doskwiera. Otóż nie specjalnie lubię rozbudowane wątki, gdzie głos zabierają osoby, które opiniując dany produkt (czy cokolwiek innego) opierają się na wyczytanych, zasłyszanych, czy powielanych opiniach. Wolę na takie tematy rozmawiać z ludźmi, którzy na własnej skórze przekonali się o wadach i zaletach danego produktu.

Zablokowany

Domyślnie

Jest jeszcze 1 pudlo w cenie ciut wyzszej niz 7d. nikon d700 z pelna klatka, nie przepadam za nikonami, ale slyszalam ze teraz canon ma pozamiatane do nikona, jesli chodzi o nowe puszki.

Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów