Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Generalnie na cropie (już nawet na 300d) aberracje potrafią być znaczne również dla teleobiektywów. Oczywiście efekt powstaje również na nowszych matycach (np. 15MPix). Żeby nie być gołosłownym przychodzą mi w tej chwili na myśl dość mocno aberrujące 200/2.8 L II i 300/4 IS L. Niestety porównań do pełnej klatki nie robiłem pod tym względem.
    Jesli chcemy uzyskać dobrą jakość na poziomie pikseli, to tak gęste matryce stawiają także znacznie wyższe wymagania dotyczące poruszenia obrazu (lub obiektu). Formuła czas = 1/ogniskowa (nawet z uwzględnieniem współczynnika cropa) przestaje być wystarczająca. Moim zdaniem czasy muszą być znacznie któtsze niż przy matrycach o małej gęstości, jeśli przy oglądaniu 100% chcemy mieć ostry obraz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Jesli chcemy uzyskać dobrą jakość na poziomie pikseli, to tak gęste matryce stawiają także znacznie wyższe wymagania dotyczące poruszenia obrazu (lub obiektu). Formuła czas = 1/ogniskowa (nawet z uwzględnieniem współczynnika cropa) przestaje być wystarczająca. Moim zdaniem czasy muszą być znacznie któtsze niż przy matrycach o małej gęstości, jeśli przy oglądaniu 100% chcemy mieć ostry obraz.
    To chyba prawda "nowych" czasów. Twoje spostrzeżenie jest według mnie całkowicie zasadne. Dlatego zawodowcy tam gdzie tylko maja czas, używają statywu, nawet na krótkich czasach.
    Jak się ogląda czasami zdjęcia testowe aparatów, z ręki i na długich czasach, to się zastanawiam, o co chodzi. Ostatni taki to test na fotopolis.pl nowego 7D. Brrrr.
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Uprawnienia umieszczania postów