Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 603

Wątek: [mini test] Canon 85 1.2 L II vs. 85 1.8 USM

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

czyżby dyskusja toczyłą się na temat za dużego wpadania światłą do obiektywu 1,2? Ludzie to chyba normalne i wiąże się z konstrukcją.. nie pasi jest 1,8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trrr Zobacz posta
    czyżby dyskusja toczyłą się na temat za dużego wpadania światłą do obiektywu 1,2? Ludzie to chyba normalne i wiąże się z konstrukcją.. nie pasi jest 1,8.
    Nie, bo wszelkie porównania robione były przy tych samych przysłonach.

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Zarzucanie temu szkielku, ze ma zbyt wolny AF czy kiepsko wychodzi pod slonce (jak na eLke za takie pieniadze), to tak jakby narzekac na Porsche, ze cholera - za duzo pali albo jest nieekonomiczne...
    W zupełności się nie zgodzę. Praca pod światło, to jednak nie jest poboczny temat, tylko jedna z właściwości optycznych obiektywu. Skoro szkło jest klasę (albo i dwie) lepsze, to nie może być takiego spadku właściwości przy zdjęciach pod światło. Co do AF i reszty się zgodzę. Kupa szkła, więc nie może być tak szybkie, jak te mniejsze. Ale powinniśmy też wymagać lepszej ostrości, mniejszych aberracji, lepszego kontrastu i kolorów no i właśnie lepszej pracy pod światło.

PS. Też kocham to szkło. Ale jak wsadzą do Samyanga AF, to zmieniam
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 23-10-2009 o 15:13
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jak już narzekamy to ja proponuje szybki rzut oka na tablice MTF 85L i powszechnie uważanego za mydło 16-35II

http://www.optyczne.pl/167.4-Test_ob...87_obrazu.html
    http://www.optyczne.pl/130.4-Test_ob...87_obrazu.html

Jak widać przy f/2.8 16-35LII jest ostrzejsze niż 85LII przy f/1.2-f/1.4. Chyba czas przerzucić się na Samyanga bo 85L to straszna kupa ;-)

85L to jest w ogóle ciekawe zjawisko. Analizując poszczególne parametry to można całkowicie zgodnie z prawdą powiedzieć że:
    - pod światło gorszy od Samyanga
    - ostrość na pełnym otworze gorsza od "mydlanego" 16-35II
    - AF dużo wolniejszy niż w 85/1.8 i większości obiektywów
    - manualne ustawienie ostrości z powodu bardzo luźnego pierścienia lepsze chyba tylko od 50/1.8
    - drogi jak cholera

A mimo to wszyscy go chcą mieć, wszyscy (prawie) się zachwycają i marzą o boskim 85L ;-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 23-10-2009 o 15:41

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    W zupełności się nie zgodzę. Praca pod światło, to jednak nie jest poboczny temat, tylko jedna z właściwości optycznych obiektywu....
    Tak - ale czy nie uwazasz, ze czym jasniejszy obiektyw tym ciezej uzyskac idelany obraz w kazdych warunkach? To tak jak z Tamronami - niby tansze i ostrzejsze, tylko czemu nie wsadza do nich porzadnego AF'a? Przeciez to by nie podbilo nagle ceny trzykrotnie. Czemu tez nie wsadza uszczelnien czy tez chocby porzadniejszej obudowy??? I tak ziarnko do ziarnka i okazuje sie, ze wcale nie jest tak suuuuper i..., ze nie da sie wszystkiego w jednym. Tu byla walka o swiatlo.
    Moim zdaniem przy takim swietle i jakosci obrazu zawsze bedzie cos za cos - nigdy nie bedzie idealnie a zdjecia pod slonce, to powiedzmy sobie szczerze - ekstremum fotografii (nie mowiac juz, ze zdjec pod slonce powinno sie unikac - takie jedno z przykazan )
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 23-10-2009 o 15:43

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zdjecia pod swiatlo (slonce) to powiedzmy sobie szczerze - ekstremum fotografii (nie mowiac juz, ze zdjec pod slonce powinno sie unikac - takie jedno z przykazan )
    Hmmm, to ja uprawiam jakieś ekstremum, jeśli tylko się da to ustawiam ludzi pod światło :-)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Hmmm, to ja uprawiam jakieś ekstremum, jeśli tylko się da to ustawiam ludzi pod światło :-)
    Ja nie mowie, ze takich zdjec sie nie robi czy, ze ja ich nie lubie. Ale moze powinno sie zwyczajnie podpiac inne szkielko do takiego czegos - po co 85mm ze swiatlem 1.2? Nie wierze, ze robiac zdjecia pod slonce musisz trzaskac na pelnej dziurze. A jak tak, to podeslij mi prosze przyklad takiej fotki.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja nie mowie, ze takich zdjec sie nie robi czy, ze ja ich nie lubie. Ale moze powinno sie zwyczajnie podpiac inne szkielko do takiego czegos - po co 85mm ze swiatlem 1.2? Nie wierze, ze robiac zdjecia pod slonce musisz trzaskac na pelnej dziurze. A jak tak, to podeslij mi prosze przyklad takiej fotki.
    Pod światło robię 90% wszystkich zdjęć a to na jakiej przysłonie to zależy od wymaganej przeze mnie głębi ostrości a nie charakteru światła. A na flary w 85L nigdzie nie narzekam, jeśli coś mi się nie podoba to LCA które koloruje bokeh na zielono-fioletowo.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

1,2 prosto z aparatu ( no prawie, bo wywolane w acr)

i z PW ttl (sync na 1/1250 z softboxem) tez na 1,2

Ostatnio edytowane przez trampek ; 24-10-2009 o 13:40
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Bywalec
    Miasto
    Brzesko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Nie, bo wszelkie porównania robione były przy tych samych przysłonach.

W zupełności się nie zgodzę. Praca pod światło, to jednak nie jest poboczny temat, tylko jedna z właściwości optycznych obiektywu. Skoro szkło jest klasę (albo i dwie) lepsze, to nie może być takiego spadku właściwości przy zdjęciach pod światło.
    taki gosc, handlarz obiektywami nie wie ze podczas zmiany przysłony nie zmienia sie konstrukcja obiektwu????<hehe> co ma piernik do wiatraka? to ekstremalna konstrukcja aż 85mm i światło 1,2 do tego najszersza tylna soczewka w systemach. Dziwie się że canon nie ma 85 1,4 zadowalające pół na pół 1,8 i 1,2 ale pewnie ktoś to już wyliczył . Dla mnie byl to jeden z powodów zmiany systemu, ci którzy chcą idealne 85 1,4 do nikona:P

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trrr Zobacz posta
    taki gosc, handlarz obiektywami nie wie ze podczas zmiany przysłony nie zmienia sie konstrukcja obiektwu????<hehe> co ma piernik do wiatraka? to ekstremalna konstrukcja aż 85mm i światło 1,2 do tego najszersza tylna soczewka w systemach. Dziwie się że canon nie ma 85 1,4 zadowalające pół na pół 1,8 i 1,2 ale pewnie ktoś to już wyliczył . Dla mnie byl to jeden z powodów zmiany systemu, ci którzy chcą idealne 85 1,4 do nikona:P
    Chyba żartujesz... Nikkor AF 85 f/1,4 D na pełnej dziurze to chyba najgorsza 85-ka 1,4 z jaką miałem do czynienia, a trochę tego przeszło mi przez ręce... aberracja chromatyczna, że głowa boli, ostrość żadna, kontrast - masakra... po domknięciu do 2,0, 2,8 jest już dobrze, ale na 1,4 to pomyłka nie obiektyw... a zresztą po co ta dyskusja? i tak przecież wiadomo, że najlepsze są Samyangi... zwłaszcza te "ostre" od Cichego 85/1,2L jest świetnym obiektywem tylko na pełnej dziurze trzeba używać go zgodnie z przeznaczeniem, w końcu po coś ta jasność została dana i na pewno nie po to by focić pod słońce tudzież bawić się głębią ostrości bo tą przy tej ogniskowej można się wystarczająco pobawić nią już przy 2,0. Pozdrawiam, photolo.
    Ostatnio edytowane przez photolo ; 25-10-2009 o 00:14

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów