Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: Jakie ustawienia na chrzciny

Początki nałogu

Domyślnie

Z trybem M miałbym lekkie obawy przy mniejszym doświadczeniu, bo oświatlenie w kościele jest bardzo zdradliwe, zwłasza, jak jest mieszane, czyli sztuczne i naturalne, a za oknem np. pogoda taka, że raz słonecznie, a za chwilę chmury. Czasem można nie nadążyć z pilnowaniem "drabinki", lepiej swoją uwagę skierować na uchwycienie dobrego kadru. Aha, zrobiłem kilka zdjęć z wbudowana lampą - chyba jedno udało mi się wykorzystać po głębokiej obróbce, reszta - do wyrzucenia.
    To takie moje amatorskie uwagi z pierwszego chrztu, na którym robiłem zdjęcia.
    Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar ryszardk
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

tryb M, przysłona na 4,0 a czas 1/80 i lampa błyskowa skierowana do góry lub pod kąt 45st z wyciągniętym (chyba tak się nazywa) odbłyśnikiem.
    http://klimrysfoto.pl
    5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4L 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Fajnie sie czyta te wszystkie rady, szczególnie, że jedna przeczy drugiej .

Nie jestem fanem kopiowania czyichś ustawień, bo to kiepsko się sprawdza i nie ma złotej recepty. Napisałeś, że nie masz doświadczenia z robieniem zdjęć w kościele, a to nic innego jak robienie zdjeć przy gorszym świetle . Poczytaj rady Janusza, On już z niejednego pieca chleb jadł - na prawdę warto.

Ustawienia zależą od masy czynników a głównie od oświetlenia wnętrza, światła zastanego, kolorystyki ścian - sufitu, wysokości pomieszczeń itp.
    Ja zawsze takie zdjęcia robię na M (czas nie dłuższy niż 1/50, przysłona wg uznania, ISO wynikowe), lampa z korektą (tu zależy jak ją ustawisz - albo na plus albo na minus) zawsze odbita od sufitu lub częściej ścian za plecami - najlepiej jak są białe. Zdjęcia zawsze robię w RAWach - inaczej w takich warunkach sobie nie wyobrażam.
    To są moje doświadczenia, ale każdy robi jak chce - ważny jest efekt końcowy. POWODZENIA.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu

Domyślnie

Ja mialem na myśli ewentualne problemy z trybem M, ale bez użycia lampy błyskowej.

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Ja mialem na myśli ewentualne problemy z trybem M, ale bez użycia lampy błyskowej.
    A niby jakie? Moim zdaniem tryb M z lampą wymaga wiecej uwagi niż bez niej.
    Jeżeli nie ustawisz dobrze ekspozycji tzn. niedoświetlisz, to lampa "dobije" pierwszy plan i będziesz miał najgorszy z możliwych efektów - prześwietlone postacie i czarne tło. Osobiście robiąc na M ustawiam ekspozycję w zakresach 0 do +2/3 EV (tu wchodzi jeszcze tryb pomiaru światła), odbite światło lampy eliminuje cienie na postaciach ale także po części wypełnia drugi plan.
    Z drugiej strony jakikolwiek tryb bez lampy przy nierównomiernym oświetleniu jakie mamy często w kościołach będzie powodował sporo niechcianych cieni. Choć oczywiście są przypadki kiedy takie cienie mają swój klimat i sa bardzo porządane.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu

Domyślnie

Nie mam doświadczenia z lampą zewnętrzną, ale wspomnę jeszcze o jednej sprawie - nie mając doświadczenia w robieniu zdjęć w takim miejscu jak kościół przy większej ilości osób jest dodatkowy stres, zwłaszcza jak robi się to pierwszy raz - nie wiem, czy będzie czas na szczegółowe ustawienia, a tryb M jednak będzie takiego czasu wymagać. Poza tym stres związany z odpowiedzialnością, że ktoś, nawet znajomi, czy rodzina, ale jednak oczekuje od nas w miarę dobrej jakości zdjęć. W tym przypadku chyba nie ma miejsca na eksperymenty. Stąd proponuję takie, a nie inne rozwiązanie, bo sam ostatnio byłem w podobnej sytuacji, jak autor wątku, tyle, że nie miałem zewnętrznej lampy.
    I oczywiście robiąc zdjęcia bez lampy nie zwracamy na siebie uwagi, a to chyba też jest ważne i komfortowe dla początkującego fotografa, który powinien być, wg mnie, na takiej uroczystości jak najmniej widoczny.
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 16-10-2009 o 13:20

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Moim zdanie to nie slub zeby fotograf sie chowal.
    Ustawienia trybu M wcale nie wymagaja duzo czasu. Wystarczy ze wejdzie sobie do kosciola i pstryknie dwa razy przed msza.
    Choc moim zdaniem najlepiej bylo by wlaczyc tryb AV na f2.8 z iso 800 ewentualnie wyzszym jesli czasy robily by sie dluzsze niz 1/60 1/80 a lampe bym sobie darowal.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Coś już napisał Awatar yanovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Choc moim zdaniem najlepiej bylo by wlaczyc tryb AV na f2.8 z iso 800 ewentualnie wyzszym jesli czasy robily by sie dluzsze niz 1/60 1/80 a lampe bym sobie darowal.
    Z ust mi to wyjales (dziwnie to troche brzmi piszac na forum ale niech bedzie :-))

Początki nałogu

Domyślnie

Ja również zgadzam się z takimi ustawieniami, sam robiłem wyłącznie w trybie AV, a przesłonę w zależności rodzaju obiektywu w 50f1.8 przymykałem, jeśli się dało, o 1-2 działki, jeśli nie, to na pełnym otworze. W 28f2.8 od pełnego otworu, bo jest ostry od 2.8

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Przy nierównomiernym świetle jakie często występuje w kościele odradzam. W takich warunkach lampa jest złem koniecznym.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów