Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Wspomaganie AF z lampy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wspomaganie AF z lampy

Kupiłem jakiś czas temu canona 50mm 1,8 do mojego C350D i obiektyw mnie zmiażdżył w porównaniu do kita jakością zdjęć. Zauważyłem, że jak jest ciemno są problemy ze złapaniem ostrości, postanowiłem dokupić lampkę C380EX żeby mieć wspomaganie AF. I gra gitara, ale pojawił się taki problem, że bardzo często chcę fotografować przy świetle zastanym, ale mieć wspomaganie AF. Jak zrobić tak żeby lampa była na korpusie, działało wspomaganie, a lampka nie błyskała?

Domyślnie

Niestety żeby tego dokonać musiałbyś zmienić aparat na 10D/ 20D/ 30D/ 40D... W tych body jest opcja w menu głównym lub w funkcjach indywidualnych wyłączenia błyskania lampy bez wyłączania wspomagania AF. W moim 400D, a więc zapewne w Twoim 350D takiej możliwości nie ma. Pozostaje jedynie- włączać lampę, wyostrzać naciskając spust do połowy i z naciśniętym- wyłączać lampę. Nie jest to zbyt poręczne.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przeszukałem menu i faktycznie nie mam takiej opcji. Dzięki Fabrykant będę używał sztuczki z wyłączaniem lampy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a może założyć coś na palnik co nie przepusci swiatla? :P

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale to i tak wydaje mi się, że korpus będzie spodziewał się błysku i nastawi czas naświetlania na 1/60 sekundy. Jutro sprawdzę czy zasłonięty palnik + blokada ekspozycji ( to znaczy naciśnięcie * coś da). Ale to nie zmienia faktu, że lampka będzie błyskać, a palnik będzie się nagrzewać i zużywać niepotrzebnie. Lipa lipa

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak ustawisz aparat na M to nie będzie Ci ustawiać 1/60
    Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna Awatar Jutrzas86
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
    Niestety żeby tego dokonać musiałbyś zmienić aparat na 10D/ 20D/ 30D/ 40D... W tych body jest opcja w menu głównym lub w funkcjach indywidualnych wyłączenia błyskania lampy bez wyłączania wspomagania AF. W moim 400D, a więc zapewne w Twoim 350D takiej możliwości nie ma. Pozostaje jedynie- włączać lampę, wyostrzać naciskając spust do połowy i z naciśniętym- wyłączać lampę. Nie jest to zbyt poręczne.
    W 1000D/450D już można wyłączyć w menu błysk lampy i działa wspomaganie autofokusa, tak apropo
    EOS 40D, EOS 50E, 85mm f/1.8 USM, 50mm f/1.8 II, Σ 10-20mm f/4-5.6 EX, kit IS, Nissin Di622, 2xYN 460 II
    zdjęcia: picasa dA

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A nowsze lampy z wyświetlaczem lcd rozwiązałyby ten problem? Może mają taką funkcję w lampie?

Uprawnienia umieszczania postów