Pokaż wyniki od 1 do 10 z 152

Wątek: Falcon 14/2,8 IF MC ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    bez AF to ciezko biorac pod uwage ze przeciez przy 14mm i 2.8 i fotografowaniu calej postaci, GO jest taka sama jak przy 200mm i 2.8 przy takim samym kadrze
    Nie wiem jak to obliczyłeś, ale na przykładzie moich szkiełek, jednak 10mm@f/4 ma zdecydowanie większą GO niż 200mm@f/4. Zupełnie inna bajka, inna ogniskowa, inny dystans aparat-model-tło, troszkę nie ogarniam tego o czym mówisz

A jeśli chodzi o ich dalsze lens'y to chciałbym mieć alternatywę dla drogiego Canona 28mm i lichych stałkek na M42 MF mi nie przeszkadza, zresztą*przy szkiełku z małą GO jest łatwiej ostrzyć manualnie, niż na ultrawide.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Nie wiem jak to obliczyłeś, ale na przykładzie moich szkiełek, jednak 10mm@f/4 ma zdecydowanie większą GO niż 200mm@f/4. Zupełnie inna bajka, inna ogniskowa, inny dystans aparat-model-tło, troszkę nie ogarniam tego o czym mówisz
    Istnieje teoria, że jeśli obiekt zajmuje taką samą część kadru, przy tej samej przysłonie i różnej ogniskowej, to w obu przypadkach GO jest identyczna. Fotografując całą sylwetkę przy 14mm trzeba naturalnie stać bardzo blisko, a przy 200 dość daleko (dokładnie nie wiem, nie focę portretów), to logiczne. Ale jeśli na obu fotkach postać będzie takiej samej wielkości, to GO wyjdzie taka sama. W TEORII. Nie sprawdzałem tego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

sam sie na tym nacielem ostatnio, GO jest taka sama niezaleznie od ogniskowej, inna jest perspektywa/tło/rozmycie/
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    GO jest taka sama niezaleznie od ogniskowej/
    No to akurat bzdura - popatrz sobie na dowolny kalkulator. Chyba, że chodzi ci o sytuację, kiedy obiekt zajmuje tyle samo kadru.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    No to akurat bzdura - popatrz sobie na dowolny kalkulator. Chyba, że chodzi ci o sytuację, kiedy obiekt zajmuje tyle samo kadru.
    przeciez wyraznie o tym wczesniej pisalem
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Jakoś nadal nie chce mi się w to wierzyć. Fotografowałem nie raz pełną postać 18mm@3,5 i 200mm@4 i głębia była mniejsza w przypadku 200mm. Zresztą w każdej książce fotograficznej jak wół stoi, że GO zależy od ogniskowej, odległości od fotografowanego obiektu i obiektu od tła i przysłony.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 04-02-2010 o 12:08
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jakoś*nadal nie chce mi się*w to wierzyć. Fotografowałem nie raz pełną*postać*18mm@3,5 i 200mm@4 i głębia była mniejsza w przypadku 200mm. Zresztą w każdej książce fotograficznej jak wół stoi, że GO zależy od ogniskowej, odległości od fotografowanego obiektu i obiektu od tła i przysłony.
    Od ogniskowej i odległości - a to składa się na SKALĘ ODWZOROWANIA. Przy tej samej skoli odwzorowania (taka sama wilekość obiektu w kadrze na przykład) i tej samej przysłonie GO jest taka sama.

Uzależniony

Domyślnie

MatusP i sebcio80, zapewne zechcecie zrewidować swój pogląd na GO

obiektyw: 50mm > pole widzenia: 46,8°
    obiektyw: 200mm > pole widzenia: 12,3°
    stosunek pola widzenia (dla zachowania wielkości obiektu w kadrze): 46,8°/12,3° = 3,8[-]
    krążek rozproszenia dla FF (24x36mm): 0,03mm
    obiektyw 50mm zogniskowany na 10m: GO (FF) = 12,4m
    obiektyw 200mm zogniskowany na 38m (3,8x10m): GO (FF) = 8,7m

Matematyka to nie "złudzenie" :wink:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie dopisałem -obliczenia GO dla f/4.0 w obu przypadkach.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 15-10-2009 o 09:34 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jakoś*nadal nie chce mi się*w to wierzyć. Fotografowałem nie raz pełną*postać*18mm@3,5 i 200mm@4 i głębia była mniejsza w przypadku 200mm. Zresztą w każdej książce fotograficznej jak wół stoi, że GO zależy od ogniskowej, odległości od fotografowanego obiektu i obiektu od tła i przysłony.
    to złudzenie, GO jest taka sama w obu przypadkach ale perpsektywa i bokeh są inne,
    powinno sie pisac ze GO w zasadzie zalezy tylko od przyslony i odwzorowania, które jest wartością stałą dla takiego samego obiektu przy takim samym kadrze niezaleznie od ogniskowej.

no i GO na pewno nie zalezy od odleglosci tla od obiektu, bokeh od tego zalezy

Uprawnienia umieszczania postów