Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Chodzi o metodę naświetlania tak, by histogram był zawsze doklejony do prawej strony, nawet kosztem zbyt obfitego naświetlenia kadru (ale bez przepałów).
    W postprocesie obniżasz odpowiednio ekspozycję. Generalnie chodzi o lepsze wykorzystanie potencjału matrycy, która rejestruje więcej szczegóły w światłach.

Czyli jak sądziłem - ustawiasz przysłonę i czas, a tylko czułość jest dobierana automatycznie. Może być przydatne, trzeba przyznać. Tylko dalej nie rozumiem co miał na myśli gietrzy ze światłomierzem. Przecież 'działa jak powinien' nie oznacza 'zawsze do prawej'.
    Oczywiście, czas maksymalny, jak warunki się zmienią, to czas się skraca.
    Tu by mieć pełną kontrolę także nad czasem właśnie niezbędny byłby tryb priorytetu czasu i przysłony (lub autoISO w trybie M)

Kwestia obfitego naświetlenia jest oczywiście zawsze możliwa do ustawienia poprzez korekcje ekspozycji.
    hm...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Kwestia obfitego naświetlenia jest oczywiście zawsze możliwa do ustawienia poprzez korekcje ekspozycji.
    I to dokładnie mi nie grało w wypowiedzi gietrzy, który napisał że o korekcie można zapomnieć.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    I to dokładnie mi nie grało w wypowiedzi gietrzy, który napisał że o korekcie można zapomnieć.
    No nie będę krył, że Nikonem bawiłem się już jakiś czas temu, ale to jest normalny tryb Av. Niczym się nie różnic od Canonowskiego, poza tym, że AutoISO nie ustawia na sztywno czasu 1/ogniskowa (jak w 5DmkII), ale można tenże czas maksymalny ustawić ręcznie.
    hm...

Uprawnienia umieszczania postów