Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 102

Wątek: W jaki system brnąć...? canon, nikon, inny?

Coś już napisał

Domyślnie

cholera.... jeszcze rok temu brał bym canona w ciemno bo ta firma od małego kojarzyła mi się z jakością ale dzisiaj kieruję się ku nikonowi, trochę z żalem bo marka canon za mna przemawią ale przynajmniej nie będziecie musieli czytać moich problemów na forum;P

a tak poważnie, to nikt nie zaprzecza mojemu stwierdzeniu, że canon stoi w miejscu. Czyli musi być coś na rzeczy... no i być może mając nikona nie będę musiał mieć takiej dużej głowy jak kolega JAGULAR

DZIĘKUJĘ ZA POMOC

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Każdy system jest nieco inny.
    W zależności od tego, co chcesz fotografować, jakich obiektywów chcesz użyć, ile kasy chcesz wydać, jakie sterowanie lubisz, może się okazać że potrzebujesz "wejść" w taki a nie inny system.
    Hmm.. To mi trochę przypomina rady które się słyszy polecając obiektywy, w związku z ich zastosowaniem. Np: Jak chcesz fotografować sport, kup tele, jak landshafty, kup UWA, jak portrety, to jasne stałki. W takich wypadkach można uwarunkować zakup szkła od typu fotografii która nas interesuje (bo są takie które się nadają do tego najlepiej), ale IMHO nie sprawdza się to w przypadku wyboru systemu, tym bardziej w sytuacji którtą obserwujemy obecnie.

No bo w końcu co daje nam Olek, albo Pentax, czego nie daje nam Canon, lub Sony (szczerze powiedziawszy nie wiem, spodziewam się odpoiedzi;-))? Jeśli myślę poważnie o fotografii architektury najlepszym wyborem byłby Canon lub Nikon z powodu systemowych szkieł TS-E, ale czy to znaczy, że do portretu te dwa systemy się nie nadają? Wręcz przeciwnie. znów gurują nad innymi systemami z powodu większej ilości szkieł, lamp, korpusów i akcesoriów..

Z resztą tekstu zgadzam się w 100%

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do rzeczy. Ja sądzę = Canon lepiej ze szkłami, Nikon lepiej z puszkami.
    Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta

A ile masz kasy w ogóle? ...na sprzęt :-D
    1o tyś
    fotografia na potrzeby strony www i katalogu
    skłaniam się ku d300 + capture nx2 + makro 50/1.4 lub 80 lub 100/2.8
    + lampy, stół bezcieniowy, softboxy, statyw

myślę, że się zmieszczę

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    Do rzeczy. Ja sądzę = Canon lepiej ze szkłami, Nikon lepiej z puszkami.
    Nikon robi najlepsze aparaty a Canon najlepsze zdjęcia..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

nikon nie ma makro 50mm tylko 60/2.8 i nie ma obiektywu ani 80 ani 100mm...
    edit: co ciekawe wiele osób na forum nikona na pytanie jaki kupic pierwszy aparat poleca...
    canona 40d !!!
    tłumacząc że jest tani i dobry, a i ceny canona nie powariowały tak ostatnio...a serwis nikona tez jest niestety niezły
    Ostatnio edytowane przez rycerz ; 18-08-2009 o 22:09
    nx100

Coś już napisał
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Jakoś mam dziwne wraźenie, źe wybór w innym wątku został już dokonany i stanęło na nikonie. Dodatkowo poszło parę słodkich słów o jakości porad na tym forum. Czy mi się coś ten tego???

Uzależniony

Domyślnie

Samsung, zdecydowanie Samsung jest najbardziej perspektywicznym systemem. Najpierw pożre Pentaksa, a następnie, tak jak sam zapowiadał w 2012 będzie numerem jeden w fotografii cyfrowej. No, ale z drugiej strony w 2012 roku nastąpi koniec świata, więc jakiego systemu nie wybrałbyś, za dużo to się nie nafotografujesz. :-D

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Jak ja bym teraz zaczynał od zera to kupiłbym Canona , gdybym miał już Canona a Nikon wypuścił coś lepszego to też wybrał bym Canona ,choćby dlatego że mam kubek forumowy CB , choćby dlatego że Nikon nie ma słynnego kółka i takie tam dywagacje o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia i na odwrót , bez urazy rzecz jasna.
    A tak na poważnie jagular wyczerpał temat ,więc bierz Canona
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Coś już napisał

Domyślnie

OKI
    biore 50d))
    będziecie mieli nowego kolege;P

pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 18-08-2009 o 22:14 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów