Z tymi 10cm głębi ostrości to trochę przesadziłeś. No chyba że mówimy o robieniu zdjęć ze sceny przy pomocy 85/1.2 ;-)
IS na koncertach jest jak najbardziej przydatny, jak wszędzie gdzie jest mało światła - choć oczywiście nie jest substytutem jasnego obiektywu z wiadomych względów.
Co do wyboru - na początek brałbym Tamrona 28-75 ze względu na uniwersalność - możesz zrobić zarówno w miarę szeroki plan a także jakieś zbliżenie. Używałem tego obiektywu na koncertach z 350D/20D, czasem trochę brakowało światła, ale dało sie przeżyć (Używałem ISO 800/1600).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dużo. Jeśli chcesz mieć większą głębie, musisz przymknąć obiektyw a wtedy przydaje się IS
Ostatnio edytowane przez ukasz ; 18-08-2009 o 15:14 Powód: Automerged Doublepost
10 cm oczywiscie ze było przesadzone, ale chodziło mi o generalną myśl, która jak mysle wiekszosc inteligentnych osób odczyta
bylem z tamronem na koncercie raz. z tamronem 28-75 i 85mm. stalem pod sceną. tamron mial troche klopotow z tempem AF i ciut przyciemny. 85mm problemow takich nie mial, ale za dlugi był.
Nie napisałeś (albo mi umknęło), jaki rodzaj muzyki chcesz fotografować. Czy to mają być duże koncerty plenerowe, czy filharmonia, czy też jazz w małych klubach, gdzie jest b. ciemno. Zastanów się, czy to maja być porterty muzyków, czy raczej całe zespoły. Wiedz, że do fotografowania pod sceną potrzebna jest akredytacja i to, że często można robic zdjęcia tylko przez pierwszych 10 min. Ja fotografuję jazz od wielu lat. Nigdy nie pcham się przed scenę, siadam tam gdzie mogę, albo staję z boku, używam długiej rurki, a w klubach 50 1,8. Jednym obiektywem nie obskoczysz tematu. Optymalne są jasne stałki i dobry zoom ze stabilizacją (lub monopod).
Merauder: chodziło mi o to co ma IS do głębi ostrości w ogóle, a nie tylko na koncerciePoza tym nie zawsze muzycy na koncercie szybko sie ruszają, w każdym razie nie cały czas
No tak tylko to jest ze soba scisle powiazane, jesli masz dynamiczna scene to IS przy wiekszym przymknieciu przyslony i zarazem koniecznym dluzszym czasie ekspozycji na nie wiele sie zda.
A co do koncertow to owszem, sa takie gdzie zespol nie za wiele sie rusza, ja patrze przez pryzmat koncertow jakie ja bym ewentualnie robil czyli rock i cos ostrzejszego![]()
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Rodzaj muzyki - metal + rock od czasu do czasu, wiec muzycy dosc intensywnie sie ruszaja :P. Akredytacje mam zawsze, wiec foto spod sceny / z fosy. Celuje glownie w portrety, ale glownie nie znaczy wylacznie.
Ostatecznie padlo na canon 85mm 1.8 plus tamron 17-50mm 2.8 i na razie musi wystarczyc. Raz jeszcze dzieki za rady.