Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: Canon 70-210 3,5-4,5 USM

Mieszany widok

Domyślnie

Proponuję uważać na te używki.
    Szkło 70-210 3,5-4,5 może mieć nawet kilkanaście lat pracy za sobą.
    Czy to wpływa na jakość optyki?
    Widziałem fotki z tego obiektywu i twierdzę, że tak.
    W porównaniu z nowymi 100-300 USM albo 55-250 IS, staruszek 70-210 USM wypadł słabo.
    Ale może być to wina konkretnego egzemplarza.
    Z drugiej strony: trudno uwierzyć, żeby sprzęt używany przez kilkanaście lat trzymał cały czas jakość fabryczną, czyli dość wysoką.
    Po latach użytkowania 70-210 USM, może się okazać, że sprzęt fabrycznie nowy, np. wspomniane 55-250 IS albo 100-300 USM - będą znacznie lepsze optycznie od tego staruszka.
    Z całym szacunkiem dla 70-210 USM - ale przy cenie używanego 70-210 USM na poziomie 800 zł., lepiej kupić fabrycznie nowy 55-250 IS za niecały 1000 zł..
    Tak myślę.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    W porównaniu z nowymi 100-300 USM...
    EF 100-300 f/4.5-5.6 USM miał premierę w tym samym roku (1990) co EF 70-210 f/3.5-4.5 USM, tak więc także można trafić na egzemplarz mający kilkanaście lat.

Po latach użytkowania 70-210 USM, może się okazać, że sprzęt fabrycznie nowy, np. wspomniane 55-250 IS albo 100-300 USM - będą znacznie lepsze optycznie od tego staruszka.
    Niekoniecznie. Wszystko zależy od tego jak intensywnie był używany i w jakich warunkach był przechowywany. Jeżeli ktoś nie używał go po kilkanaście godzin dziennie przez kilkanaście lat, nie rzucał nim i nie zanurzał go w wodzie, to osobiście nie sądzę aby jakość odwzorowania takiego obiektywu w jakiś kolosalny sposób odbiegała od jakości odwzorowania nowego egzemplarza.

Z całym szacunkiem dla 70-210 USM - ale przy cenie używanego 70-210 USM na poziomie 800 zł., lepiej kupić fabrycznie nowy 55-250 IS za niecały 1000 zł..
    Może dla Ciebie, dla innych niekoniecznie.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    EF 100-300 f/4.5-5.6 USM miał premierę w tym samym roku (1990) co EF 70-210 f/3.5-4.5 USM, tak więc także można trafić na egzemplarz mający kilkanaście lat.
    Napiszę powooooli:
    NOWY obiektyw = obiektyw nieużywany, z fabryczną gwarancją, wyjęty prosto z nowiutkiego pudełka i folii, niezależnie od tego kiedy miał premierę.
    Pisałem o nowych: 100-300 i 55-250 v starym/używanym 70-210.
    Na marginesie: ciekawe, że bliźniak z wyglądu: 100-300 jest nadal robiony a "rewelacyjny" 70-210 już długo nie. Wiem, wiem - wieść gminna niesie, że za dużą konkurencją dla eLek był.
    Wiele dziwnych rzeczy można tak sobie dać wmówić...

Niekoniecznie. Wszystko zależy od tego jak intensywnie był używany i w jakich warunkach był przechowywany. Jeżeli ktoś nie używał go po kilkanaście godzin dziennie przez kilkanaście lat, nie rzucał nim i nie zanurzał go w wodzie, to osobiście nie sądzę aby jakość odwzorowania takiego obiektywu w jakiś kolosalny sposób odbiegała od jakości odwzorowania nowego egzemplarza.
    Tak, tak. Każdy kupuje szkło, żeby je trzymać w mięciutkiej torbie albo w witrynce za szybką i sobie oglądać :/
    I tak przez 15 lat a potem sprzedaje, żeby sobie kupić następną zabawkę na wystawę.
    Przecież prawie każdy tak robi :/

Może dla Ciebie, dla innych niekoniecznie.
    Moje słowa na koniec mojego wpisu: tak myślę.

Taki truizm: trzeba uważać na używki, bo nie zawsze są super - hiper. W końcu to używki, skomplikowany układ optyczny, który (jeśli nie stał za witrynką) to był przeważnie narażony na drgania, wilgoć, kurz (inne) - co na pewno nie pozostaje obojętne dla jakości obrazu po latach używania.

Jeszcze jedno: czy dzisiaj naprawdę jest wielkim problem podejść do np. fotojokera, mmarktu albo innych cyfrowych, zapiąć szkło na body i zrobić kilka zdjęć?
    A potem w domu spokojnie się zastanowić, czy to jest to czego potrzebuję?
    Ostatnio edytowane przez miki450 ; 18-08-2009 o 11:54

Miasto
    SK

Domyślnie

Wiele dziwnych rzeczy można tak sobie dać wmówić...
    Nie wiem jak Ty, ale ja sobie nie wmawiam żadnych "dziwnych rzeczy". Osobiście porównywałem jakość odwzorowania EF 70-210 f/3.5-4.5 USM, EF 100-300 f/4.5-5.6 USM oraz EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS i stwierdziłem iż obraz "wyprodukowany" przez EF 70-210 f/3.5-4.5 USM jest najlepszy, zresztą nie jestem w swoich spostrzeżeniach odosobniony. Jest wiele pozytywnych opinii o tym modelu, opinii osób które faktycznie go używały a nie teoretyzowały co do jego możliwosci.

Tak, tak. Każdy kupuje szkło, żeby je trzymać w mięciutkiej torbie albo w witrynce za szybką i sobie oglądać :/
    I tak przez 15 lat a potem sprzedaje, żeby sobie kupić następną zabawkę na wystawę.
    Jedni kupione obiektywy wykorzystują do pracy zarobkowej intensywnie je eksploatując i nie specjalnie przejmują się ich traktowaniem, inni korzystają z nich okazjonalnie dbając o nie i zapewniając im wzorowe "warunki przechowywania", które to wcale nie oznaczają "trzymania ich w witrynce za szybką". Tak na marginesie to nie wiem co widzisz dziwnego w przechowywaniu obiektywów w "mięciutkiej torbie".

Przecież prawie każdy tak robi :/
    To że Ty osobiście nie przywiązujesz specjalnej wagi do kwestii dbania o sprzęt (podkreślam iż nie chodzi o "trzymanie ich w witrynce za szybką"), wcale nie oznacza iż inni postępują tak samo. Może Cię to zdziwi ale są osoby których kilkuletnie obiektywy pomimo "normalnego" używania, pod względem wyglądu i działania niewiele odbiegają od nowych egzemplarzy. Wszystko jest kwestią indywidualnego podejścia.

Moje słowa na koniec mojego wpisu: tak myślę.
    I właśnie dla tego to podkreśliłem.

...trzeba uważać na używki, bo nie zawsze są super - hiper. W końcu to używki...
    Ależ oczywiście, przecież nikt tego nie kwestionuje.

...czy dzisiaj naprawdę jest wielkim problem podejść do np. fotojokera, mmarktu albo innych cyfrowych, zapiąć szkło na body i zrobić kilka zdjęć?
    A potem w domu spokojnie się zastanowić, czy to jest to czego potrzebuję?
    Absolutnie żadnym.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 18-08-2009 o 12:44
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Nie wiem jak Ty, ale ja sobie nie wmawiam żadnych "dziwnych rzeczy".
    Skąd myśl, że tak właśnie sobie o Tobie pomyślałem?

To że Ty osobiście nie przywiązujesz specjalnej wagi do kwestii dbania o sprzęt, wcale nie oznacza iż inni postępują tak samo.
    Skąd myśl, że nie dbam o sprzęt?

Dyskusja całkiem jak w Sejmie
    Staram się dokładnie pisać co mam na myśli a wmawia mi się coś co pomyślał ktoś inny

Żeby nie było: uważam 70-210 za bardzo dobre szkło.
    Problemem jest tylko znaleźć naprawdę dobry egzemplarz, z uwagi na jego wiek.
    A ponieważ ceny używek są dość wysokie, wskazuję nową alternatywę: 100-300, bliźniaczy do 70-210 i plastikowy 55-250 IS.
    To wszystko co chciałem powiedzieć, bez podtekstów co autor miał na myśli i jak traktuje sprzęt

Miasto
    SK

Domyślnie

Problemem jest tylko znaleźć naprawdę dobry egzemplarz, z uwagi na jego wiek.
    Przyglądając się ostatnio Allegro, rzekłbym iż graniczy to z cudem. Na forumowej giełdzie nie jest wcale lepiej.

...100-300, bliźniaczy do 70-210...
    Pod względem wyglądu zewnętrznego jak najbardziej. Na tym ich "bliźniactwo" się jednak kończy i nie mam na myśli tylko i wyłączne jakości odwzorowania.
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów