Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Jaką lustrzankę doradzicie?

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

jak większość prezentowanych tu opinii moja jwst subiektywna.
    300d bo to stara technologia, słabe AF było w 350 więc po 300 nie spodziewam się niczego lepszego. Mały LCD, szumy itd. O ile 5d stare ale jare o tyle w prehistorie z 300d bym się nie pchał. Wogóle gdzie to kupić.

1000d, z całym brakiem szacunku to zabawka. Droga małpka w wymienną optyką.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    1000d, z całym brakiem szacunku to zabawka. Droga małpka w wymienną optyką.
    Używałeś? Dobre obrazowanie, ergonomia zdecydowanie lepsza niż w 400d - jedyna wada to praktyczny brak trybu seryjnego z rawami - amator bez tego przeżyje.

Miałem jakieś 3 miesiące, świetne body ale teraz to faktycznie raczej się nie opłaca - kupiłem za 1200pln nowe body z kitem.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak, ale w kwocie 2000pln to 300d + 85mm miesci sie idealnie

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Gdybym miał zacząć od początku z tą kwotą kupiłbym 1000D i 50 1.8 lub T 28-75 2.8.

kkasiaa79
    Guest

Domyślnie

ok, dzięki za info. MOje pytanie, jaka jest różnica między 300d, 400d a 1000d?
    Rozumiem że 50 1.8 lub T 28-75 2.8. to symbol obiektywu. Czym się charakteryzuje? Czym się różni od innych?

bizzart
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkasiaa79 Zobacz posta
    ok, dzięki za info. MOje pytanie, jaka jest różnica między 300d, 400d a 1000d?
    Rozumiem że 50 1.8 lub T 28-75 2.8. to symbol obiektywu. Czym się charakteryzuje? Czym się różni od innych?

Przepraszam, ale nie moge sie powstrzymac. Wydaje mi sie, ze jesli ktos nosi sie z zamiarem zakupu "lustrzanki" kojarzy mniej wiecej co i jak...

a do 2000? zalezy jakie chcesz robic zdjecia... najpierw pomysl, czy w pelni wykorzystasz mozliwosci takiego typu aparatu i obiektywow. Jesli masz zamiar fotografowac na "auto" rownie dobrze moglabys kupic tzw. hybryde.

ja polecam 20D lub 30D jesli trafisz na jakas okazje + jeden obiektyw za reszte. Jesli masz zamiar robic portrety to na poczatek obiektyw Canon 50mm z przeslona 1.8. Kosztuje okolo 400- pare zlotych, bardzo dobra optyka, wykonanie obiektywu juz duzo gorsze, straszny plastik, troche tandetnie. Przy zakupie tego szkla pamietaj o gwarancji- na pewno sie przyda

kkasiaa79
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bizzart Zobacz posta
    Przepraszam, ale nie moge sie powstrzymac. Wydaje mi sie, ze jesli ktos nosi sie z zamiarem zakupu "lustrzanki" kojarzy mniej wiecej co i jak...
    dziękuję za opinię, ale jestem odmiennego zdania. To że nie mam doświadczenia w fotografowaniu i jestem laik w tym temacie to nie znaczy że mogę robic zdjęcia tylko zwykłą cyfrówką typu A570 albo co gorsza starą Smieną. A jeśli nie będę się tematem interesować i się dopytywać to nigdy nie zgłębię tajników tego tematu.

A moze po prostu chcę lustrzankę, bo słyszałam dobre opinie o nich, i dopiero jak ją będę miała to nauczę się co i z czym się je i jak.
    Wiem że taki aparat ma wiele możliwości, ale ciężko mi odpowiedzieć czy je wykorzystam, skoro nie wiem jakie te mozliwosci ma i co można z nim robić.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkasiaa79 Zobacz posta
    dziękuję za opinię, ale jestem odmiennego zdania. To że nie mam doświadczenia w fotografowaniu i jestem laik w tym temacie to nie znaczy że mogę robic zdjęcia tylko zwykłą cyfrówką typu A570 albo co gorsza starą Smieną.
    Jak nie masz doświadczenia to zrobienie zdjęcia A570 nie jest sztuką , ale co do Smieny to trzeba już coś wiedzieć (czasami nawet więcej niż użytkując współczesne lustrzanki cyfrowe). To tak BTW.

kkasiaa79
    Guest

Domyślnie

Może napiszę, czego oczekuję od nowego aparatu. Mówię na podstawie swoich doświadczeń z Canon A570 IS.

W trybie auto zdjęcia ok, chociaż i tak nigdy mi się kolory nie podobały. Wolałabym aby kolory były "żywsze".

Gorzej z trybem zdjęć robionych w pomieszczeniu jak i w trybie nocnym. Przy tych za każdym jednym razem zdjęcia wychodziły zamazane chociaż się naprawde uważało aby nie ruszac rękami. Ale chyba nie tędy droga zeby za każdym razem przy robieniu fotki opierać je na czymś i stawać na głowie aby nie drgnęły. Więc może jest aparat który lepiej się sprawdza w takich sytuacjach?

Miał 4 mpixele co było do bani bo wiele nie przybliżył. A dodatkowe cyfrowe czy jak się to nazywa przyblizenie 16x nic nie dawało, bo wtedy już kompletnie kicha wychodziła.

Zależałoby mi na dużych zbliżeniach. Nie zawsze stoi się blisko czegoś co chce się zfotografować. Aby robił duże zbliżenia ale oczywiście żeby foty przy tym nie traciły na jakości.

Aparat potrzebny:
    - do robienia zdjęć w pomieszczeniach (np przy zwiedzaniu zabytków, w domu)
    - do robienia zdjęć np na urlopie, w górach, aby wyłapywał piękne widoki i oddawał jakością to co widzą oczy
    - do robienia zdjęć przyrody w dużym przybliżeniu - w tym temacie chciałabym dopiero zacząć swoją przygodę
    - do robienia zdjęć osób w ruchu - aby ruch człowieka nie wychodził jako zamazana postać na zdjęciu
    - do sfotografowania np jakiegoś tekstu itp

Jesli nie lustrzanka, to jaki inny aparat sprawdziłby się w wyżej opisanych sytuacjach?

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Wiesz co, nie wiem jak to napisać zeby nie wyszło... Po prostu nie obraź się ale z tego co piszesz to nie jest wina sprzętu, tu jest problemem elementarny brak wiedzy. We wszystkich sytuacjach opisanych przez ciebie można sobie dać radę i małpką, trzeba tylko wiedzieć jak. Zacznij od ksiązki może od pomocy kogoś kto wie o co biega. Kupisz lustro i nie zrobisz nawet takiego zdjecia jak swoim A.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów