Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 85

Wątek: Początkujący - pomoc w zakresie sprzętu Aparat + obiektyw

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    ironia? a to dobre - chyba w tym momencie sami sobie odpowiadacie ile warte jest to forum i "dobre" rady
    Sławku wybacz ale chyba odrobinę brak ci czegoś co niektórzy nazywają kulturą osobistą.
    Poprosiłeś o pomoc i pomocy ci udzielono. To że nie potrafiłeś z niej skorzystać to tylko twoja wina a raczej brak wiedzy o fotografii połączone z lenistwem.

Chcesz zarabiać na fotografii a nie masz o niej pojęcia - czyli jak dla mnie można cię porównać do pana Staśka, który położył sobie kafelki w domu i już jest wielkim fachowcem a co najgorsze zamierza kłaść te kafelki ludziom za pieniądze. Kafelki które z uwagi na brak umiejętności i doświadczenia, będą położone nierówno, krzywo podocinane, bez koniecznych spadków, z nierównymi fugami a co najgorsze - po kilku miesiącach zaczną odpadać. Oczywiście jedną z przyczyn niefachowej roboty pana Staśka był brak jakichkolwiek narzędzi i np. docinanie płytek kombinerkami. Ja takie praktyki nazywam oszukiwaniem klientów.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Sławku wybacz ale chyba odrobinę brak ci czegoś co niektórzy nazywają kulturą osobistą.
    Poprosiłeś o pomoc i pomocy ci udzielono. To że nie potrafiłeś z niej skorzystać to tylko twoja wina a raczej brak wiedzy o fotografii połączone z lenistwem.

Chcesz zarabiać na fotografii a nie masz o niej pojęcia - czyli jak dla mnie można cię porównać do pana Staśka, który położył sobie kafelki w domu i już jest wielkim fachowcem a co najgorsze zamierza kłaść te kafelki ludziom za pieniądze. Kafelki które z uwagi na brak umiejętności i doświadczenia, będą położone nierówno, krzywo podocinane, bez koniecznych spadków, z nierównymi fugami a co najgorsze - po kilku miesiącach zaczną odpadać. Oczywiście jedną z przyczyn niefachowej roboty pana Staśka był brak jakichkolwiek narzędzi i np. docinanie płytek kombinerkami. Ja takie praktyki nazywam oszukiwaniem klientów.

jeżeli już porównujesz te kwestie to ja bym podszedł do tego inaczej:
    mam problem i potrzebuję położyc sobie kafelki ale że nie wiem jak to zrobić i nie stać mnie na fachowca i zaznaczam tu że nie zamierzam z tego życi a tym bardziej utrzymywać rodziny to stwierdzam, że zrobię to sam żeby zaoszczędzić to może zabiorę w to miejsce dzieci na wakacje.. taka dygresja ale że w sprawach kafelków brak mi doświadczenia więc radzę się "fachowca" ów fachowiec proponuje mi żebym do takiej roboty zainwestował w najnowszą przycinarkę do płytek, najlepiej mikroprocesorową która sama dosłownie sama wyciągnie płytkę z opakowania, dotnie i położy na podłodze, czy tez ścianie. Przycinarka taka kosztuje dużo więcej od zwykłej ręczej maszyny ale ów fachowiec twierdzi - bez tego się nie obędzie. Za namową Pana fachowca dochodzę do wniosku, że tak - taka maszyna mi potrzebna bo zrobi to równo i dokładnie a takiego efektu oczekiwałem. Kupuje poleconą mi maszynę, przy czym wydaję na nią więcej niż na płytki, klej zaprawę i inna dodatki razem wzięte. Fakt! kafelki położyły się same - jestem zadowolony następne pomieszczenie i następny remont za 2 lata - do tego czasu chowam maszynę do pokrowca i wynosze na strych. Kilka dni później idę do znajomego - akurat kładzie kafelki, patrze jak on to robi, wyciąga zwykła ręczną maszynkę, docina, wylewa masę samopoziomującą która rozrabia z wodą - robota prosta jak budowa cepa!. Efekt zadziwiający - niczym nie różni się od mojego. Zatem co mi pozostaje? podziękować mojemu doradcy... jeżeli ja jestem pan Stasiek to Ty jesteś "fachowiec - doradca"

wracając do tematu
    nie jestem fachowcem, znam się na swoim biznesie a nie fotografii
    nie zamierzam na tym zarabić
    te kwestie były poruszane na początku i albo jesteś ignorantem albo niedowiarkiem

jak bym chciał zarabiać, to nie czytał bym twoich wypocin tylko zapłacił za kilka kursów, szkolenia i doradztwo w tym zakresie aby pracowac w spokoju i nie traktować pierwszego lepszego amatora jako konkurencję.

ale wiem do czego pijesz, zresztą jak większość na forum a mianowicie, jeżeli ktoś posiada wiedzę, jeżeli wie coś więcej i doszedł do tego sam, przez lata pracy i zdobywane mozolnie doświadczenie to nie sprzeda tej wiedzy za friko pierwszej lepszej osobie która zapyta o tym na forum! wiedza kosztuje i pewnie Ty jak i większość chcieli by za to kasę. Mi nie chodzi o to że tego nie rozumiem, ok - wiesz - znasz się - cenisz się - to powiedz ile mam Ci zapłacić - może się dogadamy! ale nie nie Ty wolisz wprowadzić kogoś na manowce, doradzić zły sprzęt, zmylić człowieka... dlaczego? bo myslsz że tu się rodzi Twoja konkurencja, boisz się o własną d.... i pilnujesz interesu, zresztą może być też tak, że tej wiedzy nie posiadasz to nawet nie masz czego sprzedać. Trudno ocenić...

ja się przyznaje, że jestem amatorem, że sie nie znam i wszedłem tu prosząc o pomoc ale Ty nie doradzisz bo nie chesz albo się nie znasz.

nie wiem jak można takie praktyki nazwać - pies ogrodnika?
    a może to własnie w tym przypadku bardziej pasuje słowo - OSZUST? bo ja co najwyżej mogę oszukać sam siebie. W innych przypadkach liczac po ilości postów,to może być nawet ponad 900 osób:grin:
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 04-08-2009 o 23:19

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tam jest uśmiech na końcu...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Kolego, 99% ludzi wypowiadających się na tym forum to pasjonaci, amatorzy. Większość z pozostałego procenta to profesjonalni fotografowie, którzy i tak chętnie dzielą się wiedzą (wystarczy popatrzeć na wątki ślubne). Ty zapytałeś o sprzęt, który da Ci najlepsze efekty w konkretnym rodzaju fotografii. Podałeś jakieś ramy cenowe. Doradziliśmy Ci konkretne rozwiązania. Droższe - ale dedykowane do konkretnych rozwiązań i tańsze, bardziej uniwersalne, ale nie dające pewnych funkcji potrzebnych w fotografii produktowej.
    Na prawdę nie wiem o co Ci jeszcze chodzi...
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 04-08-2009 o 23:29 Powód: Automerged Doublepost
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Tam jest uśmiech na końcu...
    Kolego, 99% ludzi wypowiadających się na tym forum to pasjonaci, amatorzy. Większość z pozostałego procenta to profesjonalni fotografowie, którzy i tak chętnie dzielą się wiedzą (wystarczy popatrzeć na wątki ślubne). Ty zapytałeś o sprzęt, który da Ci najlepsze efekty w konkretnym rodzaju fotografii. Podałeś jakieś ramy cenowe. Doradziliśmy Ci konkretne rozwiązania. Droższe - ale dedykowane do konkretnych rozwiązań i tańsze, bardziej uniwersalne, ale nie dające pewnych funkcji potrzebnych w fotografii produktowej.
    Na prawdę nie wiem o co Ci jeszcze chodzi...
    Być może nie wyraziłem się jasno to powiem raz jeszcze, co by więcej nie zabierać czasu 99% osobom dla których ten wątek jak i jego zakończenie nie ma najmniejszego znaczenia

1. Jeżeli nie wiesz - nie doradzaj
    2. Jeżeli wiesz ale nie powiesz - nie odzywaj się wcale
    3. Jeżeli chciałbym się pośmiać - to bym poszukał innego forum

podsumowując
    pytanie było konkretne i odpowiedz na nie też jest konkretna,
    każdy kto wie cokolwiek więcej o fotografowaniu niż to co wyczytał w internecie, na forum itp serwisach odpowie Wam na nie w czterech krótkich zdaniach! ale dla niektorych forumowych mądrali nie ma to znaczenia, trzeba pisac aby pisac nawet jak ich motto brzmi - im więcej wiem, tym gorsze efekty!!! i wcale się temu nie dziwie, sama prawda - bo radząc się takich "pseudo - doradców, Staśków i innych po tygodniu wraca się do punktu wyjścia, żeby nie powiedzieć, że nawet dalej w tył

oczywiście dziękuję za każdy post, za każdą radę, każdy przejaw dobrych chęci - forum na pewno nie jednemu rozwiązało problem i pewnie jest potrzebne ale musicie tez mnie zrozumieć - odpwiedź na pytanie jest bardzo prosta, oczywiście ja jako amator mogłem jej nie znac - ale po co wprowadzać kogoś w błąd i jeszcze sobie podśmiech...ki robić? Domyślam się że wszyscy będziecie popierac się nawzajem, ja wyraziłem swój pogląd, mnie jutro tu nie będzie a Wy tak więc musicie trzymać się kupy - jak to mawiają...
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 05-08-2009 o 00:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    jeżeli już porównujesz te kwestie to ja bym podszedł do tego inaczej:
    (...) Zatem co mi pozostaje? podziękować mojemu doradcy... jeżeli ja jestem pan Stasiek to Ty jesteś "fachowiec - doradca"
    Kolega się chyba za dużo Cartoon Network naoglądał... sorry
    Poza tym... w życiu należy umieć filtrować dane jakie do nas dopływają... ehh... nawet nie chce mi się nic pisać... to tak jak w wątkach ludzi którzy mają do wydania fyfdziesiąt tysięcy a kupują wypas puchę z ultrazoomem... :-|

Osobiście czuję się co najmniej zawiedziony postawą kolegi, bo szczerze starałem się dopomóc.

Mimo wszystko życzę udanych efektów prac!
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Domyślnie

slawek_b2b
    powiem krótko: trafiłeś w samo sedno.
    Mam podobne odczucia po literaturze tego forum

Miałem podobny do Twojego dylemat, ponieważ jeszcze niedawno stałem przed wyborem i zakupem sprzętu.
    I wiem jedno: gdybym wtedy trafił na to forum, to miałbym totalny mętlik i pewnie pozbyłbym się sporej kasy.
    A tak - kasy za dużo nie wydałem i o dziwo fotki wychodzą

Pozdrawiam i zadowolenia z Nikosia życzę.

Miasto
    kielce

Domyślnie

sławku ja bym jeszcze dodał:
    Jeśli ci doradzają a ty nie zamierzasz ich słuchać - nie pytaj
    Jeśli kogoś nie lubisz - nie pytaj go bo nawet gdy dobrze ci poradzi i tak mu nie uwierzysz

I rozepnij trochę kołnierzyk bo jak dalej się będziesz tak nadymał to się udusisz - czyli trochę luzu by ci się przydało.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Chłopie... żeby Ci to wyłożyć łopatologicznie...
    Zapytałeś o zestaw do studia fotografii produktowej a jak najlepszej jakości. Żeby było obrazowo - chcesz kupić samochód dostawczy do firmy przeprowadzkowej. Pytasz na forum samochodowym i dostajesz odpowiedzi - kup droższego transita lub tańszego pickupa. Ty się oburzasz i kupujesz focusa kombi bo uważasz, że wszyscy doradzający to Twoja konkurencja i na pewno źle Ci doradzają... To po co pytałeś...?

Z mojej strony koniec.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    sławku ja bym jeszcze dodał:
    Jeśli ci doradzają a ty nie zamierzasz ich słuchać - nie pytaj
    Jeśli kogoś nie lubisz - nie pytaj go bo nawet gdy dobrze ci poradzi i tak mu nie uwierzysz

I rozepnij trochę kołnierzyk bo jak dalej się będziesz tak nadymał to się udusisz - czyli trochę luzu by ci się przydało.

taki jesteś rzeczowy i kompetentny (czytaj: fachowiec), że po dwóch zdaniach krytyki schodzisz do poziomu rynsztoka aby komuś ubliżyć i uciszyć zamiast przedstawić rzeczowe argumenty. Typowy objaw kiedy ktoś ma niewiele do powiedzenia w temacie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Chłopie... żeby Ci to wyłożyć łopatologicznie...
    Zapytałeś o zestaw do studia fotografii produktowej a jak najlepszej jakości. Żeby było obrazowo - chcesz kupić samochód dostawczy do firmy przeprowadzkowej. Pytasz na forum samochodowym i dostajesz odpowiedzi - kup droższego transita lub tańszego pickupa. Ty się oburzasz i kupujesz focusa kombi bo uważasz, że wszyscy doradzający to Twoja konkurencja i na pewno źle Ci doradzają... To po co pytałeś...?

Z mojej strony koniec.
    znowu snujesz jakieś porównania? - widać sam nie wiesz o co Ci chodzi - jesteśmy na forum o fotografii a Ty ciągle próbujesz mi coś wytłumaczyć za pomocą przykładów z innej dziedziny życia, nie mam 7 lat żebyś mi tłumaczył jak się robi dzieci za pomocą bocianów, chyba że Ty potrzebujesz takich przykładów aby się wysłowić - to OK i może zmień forum na budowlane lub motoryzacyjne bo ani tu ani tu znawcą nie jesteś (jak dla mnie) a znając życie na pewno nie jednemu doradzisz jakie auto kupić

przedstawiłem swój punkt widzenia i swoje poglądy - rozumiem, że Wam się to nie podoba bo są to słowa krytyki pod Waszym adresem ale krytykę należy umieć przyjąć z honorem a nie unosić się i kierować ofensywę na drugą osobę więc jeżeli komuś brakuje luzu to nie mi

dalsza dyskusja chyba nie przyniesie już żadnych sensowych informacji tak więc uważam temat za zamknięty, bywajcie
    Co by nie być gołosłownym dodam, że obaj Panowie mate00sh i bobesky proponowali mi obiektywy w przedziale 5-6 tys zł, natomiast obiektyw który spokojnie spełni moje oczekiwania można kupić za 1,3 - 2 tyś zł - żeby doradzić takie rozwiązanie potrzebne jest 10 minut rozmowy ale warunkiem jest to, że niestety trzeba trochę się znać, jeżeli już się człowiek zabiera za doradztwo.

Dlatego oczywiście polecam wszystkim fora i serwisy internetowe do rozwiązywania problemów, w większości na tematy na które odpowiedź znajdziecie w instrukcji obsługi a jeżeli już chcecie konkretnej wiedzy na konkretny temat to może pomóc jedynie kontakt z profesjonalistą, nawet jak nie będzie to darmowa porada to warto - bo zaoszczędzić można na prawdę dużo pieniędzy.

Polecam doradców z Sigma ProCentrum - szybko, profesjonalnie, skutecznie, za darmo, bez złudzeń i zwodzenia.

Może chociaż moja wskazówka komuś się przyda)
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 05-08-2009 o 10:23 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    kielce

Domyślnie

sławku pytałeś o najlepsze a nie najtańsze rozwiązanie

Chciałeś sprzęt, którym zrobisz zdjęcie i nic nie będziesz musiał z nimi robić. Dlatego pytałem cię o to, co według ciebie znaczy dobre zdjęcie, ponieważ ludzie mają różny poziom wymagań. Jeden będzie zachwycony zdjęciem na którym gołym okiem widać AC, obraz będzie rozmyty a w tle będzie widać śliczne obwódki (specyficzny bokeh, np obiektywów lustrzanych) natomiast inna osoba nie będzie zadowolona ze zdjęć, na których AC będzie ledwo widoczna przy 200% powiększeniach.
    Oczywiście ty uznałeś moje pytanie za czepianie się, trudno. Widocznie wszystko czego ty nie rozumiesz, lub co nie do końca jest zgodne z twoimi oczekiwaniami (np za drogi sprzęt) odczytujesz jako atak na swoją osobę. Moje zdanie "to jeszcze pokaż jakieś fotki z tego zestawu " od razu skwitowałeś uwagami o naśmiewaniu się. Jeżeli chcesz przeszukaj forum i znajdź tekst w którym bym naśmiewał się ze zdjęć tylko i wyłącznie dlatego, że były robione innym niż canon aparatem.

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów