Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Pierwsza lustrznka, co wybrac ... 50D ?

Domyślnie

Skoro od dawna fotografujesz analogami, to jak się przesiadać na cyfrę, to na pełną klatkę... kup używkę 5D i do tego na początek 50/1.8... Zaoszczędzi Ci to nerwów związanych ze zmianą przyzwyczajeń analogowych, oraz szoku maciupkiego wizjera...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Proponuję 50D + jakiś szeroki kąt+ 24-105L +stałka - nie ma sensu kupować body z kitem -kit za chwilę sprzedasz, 40d a 50d, przyszłościowo na pewno warto dołożyć do 50D.Zamieniłem 450D na 50D i jestem b.zadowolony, gdybym przeszedł na 40d -chociażby jakość wyświetlacza i świadomość że jest 50d, nie dała by mi pełnej satysfakcji z body.
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DAWIDSON Zobacz posta
    Proponuję 50D + jakiś szeroki kąt+ 24-105L
    nie nazwalbym 24mm szerokim katem na cropie. Na FF to faktycznie calkiem uniwersalne szklo (chociaz i tak za wąsko - apetyt rosnie) ale na cropie to tak juz wąskawo.
    chociażby jakość wyświetlacza i świadomość że jest 50d, nie dała by mi pełnej satysfakcji z body.
    podrecznikowy onanizm.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

puszka tak na prawde ma ulatwic fotografujacemu robienie zdjec bo np obrazek z 500d nie powinien sie duzo roznic niz 40d.. a wiekszosc ludzi poleci jednak 40-tke
    wiec uwazam ze wyswietlacz ulatwiajacy ocene poprawnosci ostrosci zdjecia to dobra rzecz, no chyba ze ktos na sesje z lapkiem lata i od razu widzi na ekranie

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FONos Zobacz posta
    Z wiernosci kolorow wlasnie nie wiem jak to jest .... rozne opienia sie pojawiaja ... ze Canon ma za mocny czerwony ale ze wlasnie kolor skory ma bardziej naturalny .... wiec to moze i od modelu zalezy a nie od marki ....
    Mnie czasem to przeszkadza (np. osoba w jaskrawoczerwonej kurtce w kadrze), wtedy zamiast profilu "Camera default" używam "Adobe default" albo "Camera faithful". Ze skórą w Nikonie jest już trochę więcej zabawy (choć nie mówię, że nie do przejścia).

D300 poszlo z cena za wysoko to fakt i chyba roznica w cenie do 50D nie rekompensuje jakosci .... niemniej patrzac wlasnie na caly system moze okazac sie ze D300 z dobrym szklem zrobi tak samo dobre fotki jak 50D z bardzo dobrym i cenowo wyjdzie na to samo (bo szklo do D300 pewnie mozna kupic tansze i tez wystarczy by miec ten sam efekt co z 50D
    Dobra puszka ze średnim szkłem będzie robić średnie zdjęcia (wpływ fotografa pomijam :razz.

D300 body: 5299 zł
    17-55/2.8: 5549 zł
    ---
    Razem: 10848 zł

50D body: 3829 zł
    17-55/2.8 IS: 3949 zł
    ---
    Razem: 7778 zł

Rachunek jest prosty. 3 koła w kieszeni, szkło tak samo dobre i ze stabilizacją.

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    nie nazwalbym 24mm szerokim katem na cropie
    Czytaj dokładnie. Była mowa o szerokim kącie plus 24-105.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    nie nazwalbym 24mm szerokim katem na cropie. Na FF to faktycznie calkiem uniwersalne szklo (chociaz i tak za wąsko - apetyt rosnie) ale na cropie to tak juz wąskawo.
    podrecznikowy onanizm.
    źle przeczytałeś, wróć i przeczytaj ponownie -napisałem szeroki kąt+24-105.
    I nie onanizm chłopcze, tylko rozsądek(body ma mi na dłużej wystarczyć -czy ktoś kto ma 40d chciałby mieć 30d lub 20d?), 50d ma więcej funkcji i wg.mnie jest wart dopłacenia. Onanistą może ty jesteś jeżeli tak osądzasz innych -zapamiętaj -nie sądź po sobie.
    Ostatnio edytowane przez DAWIDSON ; 05-06-2009 o 12:48

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

źle przeczytałeś, wróć i przeczytaj ponownie -napisałem szeroki kąt+24-105.
    faktycznie - sie pospieszylem i umknal mi ten +.
    czy ktoś kto ma 40d chciałby mieć 30d lub 20d?), 50d ma więcej funkcji i wg.mnie jest wart dopłacenia.
    Typowe tłumaczenie . Jak mozn napisac ze nie czerpie sie satysfakcji z posiadanego sprzetu tylko dlatego, że ma sie swiadomosc istnienia czego co ma wiecej funkcji? Onanista dzis bedzie czerpal przyjemnosc z uzywania 50D a jutro wyjdzie 60D z funkcja rozpoznawania twarzy i 50 megową matrycą i sen minie. Oczywiste ze wiekszosc kieruje sie budzetem i jest to pierwsze jesli nie jedyne kryterium. Nie stac m nie na 50D biore 40. W koncu 50D jest prawie 40% drozszy. Faktycznie moze i 50D ma tam jakies nowe ficzery ale na pewno nie daja takiej przewagi na obrazku a juz na pewno nie tak zeby po nocy nie spac. Dosc oftopiczenia.

Lepiej w szklo zainwestowac.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 05-06-2009 o 14:05

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podchodzisz do tego szablonowo, masz wyrobione zdanie i nie przyjmujesz innych możliwości/tłumaczeń. Jesteś skrajnym tradycjonalistą, nie postępowym człowiekiem. Jeżeli mam do wybory 40D lub 50D - kupuję nowszy model - nie wytłumaczalne jest dla mnie kupowanie czegoś starszego.A jeżeli już tak Ci o onanizm chodzi - to,tak wolę onanizować się czymś nowszym, mającym wiecej funkcji -niż głaskać bezustannie "starą" czterdziechę i wmawiać sobie że jest lepsza od 50D. Albo jesteś uparty, albo po prostu lubisz się oszukiwać -współczuję Ci.

Domyślnie

Też kupuję własnie aparat. Po przeczytaniu wszystkiego 50D to bardzo dobra opcja. Kit odpada odrazu. Jak wiesz, ze fotografia zagosci w Twoim zyciu na dluzej to nie ma co zaprzatac sobie glowy jakimis kitami. Do tego jakis szeroki kąt koniecznie.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Podchodzisz do tego szablonowo, masz wyrobione zdanie i nie przyjmujesz innych możliwości/tłumaczeń. Jesteś skrajnym tradycjonalistą, nie postępowym człowiekiem.
    Proponuję nie wymyslać i nie przypisywać epitetów osobom, które mają inne zdanie niż my:-) Otóż tpop mówi całkiem do rzeczy, najpierw zanim kupisz aparat w przypływie gorączki nowości musisz sobie odpowiedzieć czy faktycznie te nowości, które zostały wprowadzone w nowym modelu wymienie wpłyną na jakość robionych przez nas zdjęć. Nie warto chyba doplacać ok 1000 zł za model, w którym jedyne nowości jakie wprowadzono to LV, czyszczenie matrycy, czy wykrywanie twarzy (przyklad hipotetyczny, ale obrazujacy co mam na myśli).

Jeżeli mam do wybory 40D lub 50D - kupuję nowszy model - nie wytłumaczalne jest dla mnie kupowanie czegoś starszego.
    Przed chwilą napisałeś, że to tpop nie przyjmuje żadnych tłumaczeń..

A kto powiedział, że nowsze jest lepsze? W nowszych puszkach można się spodziewać coraz większych rozdzielczości matryc i coraz mniejszego DR, aż dojdziemy do standardów oferowanych przez kompakty.. Plus oczywiście inne dodatki jak wykrywanie twarzy i nagrywanie filmów, które to z modelu na model będą wciąż "ulepszane":wink:

Ci o onanizm chodzi - to,tak wolę onanizować się czymś nowszym, mającym wiecej funkcji -niż głaskać bezustannie "starą" czterdziechę i wmawiać sobie że jest lepsza od 50D. Albo jesteś uparty, albo po prostu lubisz się oszukiwać -współczuję Ci.
    Nie musisz mu współczuć, z tego co wiem, tpop ma sie dobrze..

ale cieszę się, że dochodzimy do konkretów. Tak się składa, że jestem amatorem, który mysli o przesiadce na xxD i nie wie dlaczego 50D miałby być lepszy od 40D. Żeby było jasne, to co pisałem powyżej to były same ogolniki, nie muszące znaleźć wcale swojego odwzorowania w niniejszym porównaniu.

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów