canon 24-70 L ostrosć przy f 2,8 oceńcie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ARN
    Uzależniony
    • 2008
    • 757

Zamieszczone przez Daga Zobacz wpis
    Napisałam tego posta, bo faktycznie miałam wrażenie, że na zdjęciach mam ostrość za obiektem, co było dość powtarzalne i co jeszcze potwierdziły testy.
    Teraz żałuję, że w ogóle zawracałam sobie głowę testami, zamiast poćwiczyć, przyzwyczaić sie do aparatu i lepiej go zrozumieć - to co napisałeś ARN to sama prawda.
    Z obiektywem jest wszystko w najlepszym porządku oczywiście i wypada mi po prostu zabrać sie za robienie zdjęć i doskonalenie warsztatu .

Dziękuję i pozdrawiam

no wreszcie głos rozsądku: wypada mi po prostu zabrać sie za robienie zdjęć zamiast focić cegły i linijki

inna sprawa, że jeśli ten mankament jest dość często powtarzalny, to nie wiem, czy - zamiast przyzwyczajenia się - nie lepiej go sprawdzić...Ale to ty oceń sama, czy da sie z tym żyć, czy trzeba ryzykować Żytnią - też bez gwarancji poprawy całej sytuacji, jak piszą niektórzy

pozdrawiam
    piotr

Komentarz

• Daga
      Bywalec
      • 2008
      • 100

zgadza się, tak więc wolałam to sprawdzić.
      Ale wygląda na to, że wszystko jest w najlepszym porządku.
      Na F2.8 i 24mm, w dodatku z kilkumetrowej odległości żylety nie będzie, bo nie może. Ale źle nie jest.

Pozdrawiam !

Komentarz

• witia24
        • 2009
        • 4

mydlace 24-70

witam jestem nowy i wlasnie zakupilem 24-70 spodziewalem sie wiecej, szklo kosztowalo 5400zl i body 50d mam tez 70-200/4 i jak robie testy na 70mm to 24-70 mydli jak szlak w porownaniu do 70-200 , zdjecia z 70-200 zyletka.
        najgozej jest na 24 tak mi sie wydaje jak cos to podesle sample pomocy bo to szklo tyle kosztowalo , zaluje strasznie. gg 2108262

Komentarz

• BuRton
          Uzależniony
          • 2008
          • 681

Zamieszczone przez witia24 Zobacz wpis
          witam jestem nowy i wlasnie zakupilem 24-70 spodziewalem sie wiecej, szklo kosztowalo 5400zl i body 50d mam tez 70-200/4 i jak robie testy na 70mm to 24-70 mydli jak szlak...
          najgozej jest na 24 ... zaluje strasznie.
          Żałuj, że nie wiedziałeś o tym wcześniej . Na jakich przysłonach tak Ci mydli ? Bo jak tylko na f/2,8 to jeszcze spoko.
          Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Komentarz

• witia24
            • 2009
            • 4

mydlo

niby wiedzialem czytalem wypowiedzi i troche bylo takich troche takich na ruznych forach, a mydli nawed po przymknieciu do 70-200/4 niema porownania to szklo to straszna sciema niewiem co ztym fantem zrobic mialo to byc szklo do focenia wesel i ogolnie do wszystkiego, juz bawilem sie w kalibrowanie i dojsc niemoge , najgozej jest na 24mm a troszke lepiej na 70 tak mi sie wydaje , a gdy zkalibruje na 70mm ff,bf , to na 24 mi sie niezgadz jest taka mozliwosc, istna sciema z tym szklem i tyle kasy jak bym wiedzial ze trafie taki egzemplarz to bym kupil 5d+24-105 a tak mam 50d+24-70 kaszana straszna, co mam zrobic z tym fantem moze ktos doradzi zakup 2 tygodnie temu.

Nawet po wyostrzeniu w ps to widze albo jestem troszke przewrazliwiony

jak tu wrzucic sample
            Ostatnio edytowany przez witia24; 26590.

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

co mam zrobic z tym fantem moze ktos doradzi zakup 2 tygodnie temu.
              Próbowałeś... oddać do sklepu?
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• witia24
                • 2009
                • 4

nie ale wontpie aby sie zgodzili i umnie wchodzi tylko zamiana bo bralem dotacje i musze go miec bo w kazdej chwili mi wpadna i sprawdza, jak wrzucic sample bo moze sie myle albo ludze sie ze sie myle
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                a tak w ogóle jak mozna ludzi naciagac na takie badziewie za tyle kasy to juz jest szczyt
                Ostatnio edytowany przez witia24; 26590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• yerzu
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 160

To szkło powinno być ostre na 24 37 czy 70 mm. Mam mało używam ale jeśli już używam to sobie chwalę. Jest troszkę mniej ostre niż 70-200/2,8 ale tylko troszkę.

Jeśli jest z nim coś nie tak i nie jest akceptowanie+ ostre a powinno być to gwarancja!

Komentarz

• mgtan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1084

wrzuć zipa na jakiś portal i sćiągnimy..albo foto na imageshacka i daj linki bezpośrednie
                    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                    24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• adikPL
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 349

niby wiedzialem czytalem wypowiedzi i troche bylo takich troche takich na ruznych forach, a mydli nawed po przymknieciu do 70-200/4 niema porownania to szklo to straszna sciema niewiem co ztym fantem zrobic mialo to byc szklo do focenia wesel i ogolnie do wszystkiego, juz bawilem sie w kalibrowanie i dojsc niemoge , najgozej jest na 24mm a troszke lepiej na 70 tak mi sie wydaje , a gdy zkalibruje na 70mm ff,bf , to na 24 mi sie niezgadz jest taka mozliwosc, istna sciema z tym szklem i tyle kasy jak bym wiedzial ze trafie taki egzemplarz to bym kupil 5d+24-105 a tak mam 50d+24-70 kaszana straszna, co mam zrobic z tym fantem moze ktos doradzi zakup 2 tygodnie temu.

Nawet po wyostrzeniu w ps to widze albo jestem troszke przewrazliwiony

jak tu wrzucic sample
                      nie ale wontpie aby sie zgodzili i umnie wchodzi tylko zamiana bo bralem dotacje i musze go miec bo w kazdej chwili mi wpadna i sprawdza, jak wrzucic sample bo moze sie myle albo ludze sie ze sie myle
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      a tak w ogóle jak mozna ludzi naciagac na takie badziewie za tyle kasy to juz jest szczyt

czy Ty wogóle skończyłeś szkołę podstawową?
                      chłopie ortografia, interpunkcja!!!
                      ręce opadają!!!
                      www.adriankordas.blogspot.com
                      -------------------------------
                      sigpic

Komentarz

• Sławek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 968

Zamieszczone przez adikPL Zobacz wpis
                        czy Ty wogóle skończyłeś szkołę podstawową?
                        chłopie ortografia, interpunkcja!!!
                        ręce opadają!!!
                        Człowiek jest w szoku...a poza tym to nie jest forum ortograficzne. Ty też zacząłeś z małej litery !

To szkło ożywa na FF. Jak sobie kiedyś kupisz 5D będzie lepiej.
                        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• adikPL
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 349

Zamieszczone przez Sławek Zobacz wpis
                          Człowiek jest w szoku...a poza tym to nie jest forum ortograficzne. Ty też zacząłeś z małej litery !

To szkło ożywa na FF. Jak sobie kiedyś kupisz 5D będzie lepiej.
                          zacząłem i skończyłem celowo, jak widzisz profesorze Miodek.
                          zresztą nie porównuj nieporównywalnego człowieku.
                          ale dosc tych przepychanek...

mam to szkło, potwierdzam co pisze przedmówca. mój egzemplarz jest z 2006r (podobno ma to być lepsza seria tych szkieł), na pełnej dziurze na 24mm lekkie mydełko to chyba standard, w środku zakresu, jak i na 70mm jest bardzo fajnie (podpięte do 40D).
                          jednak zarówno 24-105 jak i 24-70 na FF zyskuje i to sporo. nieraz myslalem o przesiadce na stałki i sprzedaży tej Lki, ale perspektywa FF raczej na to nie pozwala.

dystansu życzę i pozdrawiam serdecznie :-D
                          www.adriankordas.blogspot.com
                          -------------------------------
                          sigpic

Komentarz

• Mellan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1851

Ogniskowe 24-35 przy f/2.8 to pięta achillesowa tej elki, niestety.
                            witia24 - pewną alternatywą może być dla Ciebie nowa sigma 24-70, tak wynika ze świeżego wątku na CB. Jeśli trafisz na egzemplarz z celnym AF to tam sytacja przedstawia się na odwrót - tam jest najsłabiej na 70mm, ale sigma kosztuje w granicach 3500zł (tak sądzę), więc coś niecoś zostanie. Jak dołożysz i kupisz canon 70-200, powinno być lepiej.
                            C-F-K - forever

Komentarz

• witia24
                              • 2009
                              • 4

witam

Byki bykami ale tu nie o to chodzi. Jak będę mial czas to wrzucę, napiszcie na jakich ustawieniach najlepiej i w jakiej sytuacji zrobic zdjecia i czy jpg wystarczy.

Komentarz

• Mellan
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1851

Tak jak pisałem: unikaj o ile to możliwe kombinacji szerokich ogniskowych przy maksymalnym otwarciu. Najostrzej jest w granicach f/4.0-8.0. Mimo swoich wad, 24-70 to dobra uniwersalna elka i mi osobiście szkoda się z nią rozstawać, choć takie myśli mam czasem.

Byki bykami ale tu nie o to chodzi. Jak będę mial czas to wrzucę, napiszcie na jakich ustawieniach najlepiej i w jakiej sytuacji zrobic zdjecia i czy jpg wystarczy.
                                No nie no, stary...
                                Aparat, obiektyw itp. umożliwiają, ale nie zrobią za Ciebie zdjęć. Ustawienia auto w większości zdarzeń zawodzą. Ty sam musisz się nauczyć jakie ustawienia są najodpowiedniejsze by uzyskać to czy tamto w danym miejscu.
                                Przy całej chęci pomocy, sprawa nie jest tak łatwa jak to może się z pozoru wydawać i nie ma tu uniwersalnej metody którą ktoś mógłby ci zapodać. Musisz się tego nauczyć, a to z doświadczenia wiem nierzadko zabiera parę lat.
                                To wypadkowa ekspozycji (praca z oświetleniem! Temat rzeka), czasu potrzebnego by ukazać nieporuszenie, czy też rozmycie, właściwej szybkości iso, dobór właściwej ogniskowej dla danej sceny (kompozycja zdjęcia), uwzględnienie wad/zalet posiadanego sprzętu (odpowiedni dobór) dla danej sytuacji. Do tego też dochodzą warunki w jakic fotografujesz - relacja z modelami, sytuacją. Czym innym jest fotografowanie w kościele, na koncercie, na ulicy, na łące czy studio. Cała masa.....
                                Czy jpeg wystarczy? Hmmm... są tacy którym starcza. Mi niestety nie wystarcza. JPEG to świetny format do maila czy internetu, ale całkowicie nieodpowiedni do obróbki. W fotografii cyfrowej umiejętna obróbka materiału to też sztuka. Nierzadko dzięki niej przyzwoicie zrobione zdjęcie staje się świetnym zdjęciem. A kiedy zdjęcie jest skopane, żadna obróbka tego nie uratuje...
                                Przykro mi. Tutaj w prosty sposób nie da się odpowiedzieć.
                                C-F-K - forever

Komentarz

Pracuję...
                                X