Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Napisałam tego posta, bo faktycznie miałam wrażenie, że na zdjęciach mam ostrość za obiektem, co było dość powtarzalne i co jeszcze potwierdziły testy.
Teraz żałuję, że w ogóle zawracałam sobie głowę testami, zamiast poćwiczyć, przyzwyczaić sie do aparatu i lepiej go zrozumieć - to co napisałeś ARN to sama prawda.
Z obiektywem jest wszystko w najlepszym porządku oczywiście i wypada mi po prostu zabrać sie za robienie zdjęć i doskonalenie warsztatu .
Dziękuję i pozdrawiam
no wreszcie głos rozsądku: wypada mi po prostu zabrać sie za robienie zdjęć zamiast focić cegły i linijki
inna sprawa, że jeśli ten mankament jest dość często powtarzalny, to nie wiem, czy - zamiast przyzwyczajenia się - nie lepiej go sprawdzić...Ale to ty oceń sama, czy da sie z tym żyć, czy trzeba ryzykować Żytnią - też bez gwarancji poprawy całej sytuacji, jak piszą niektórzy
zgadza się, tak więc wolałam to sprawdzić.
Ale wygląda na to, że wszystko jest w najlepszym porządku.
Na F2.8 i 24mm, w dodatku z kilkumetrowej odległości żylety nie będzie, bo nie może. Ale źle nie jest.
witam jestem nowy i wlasnie zakupilem 24-70 spodziewalem sie wiecej, szklo kosztowalo 5400zl i body 50d mam tez 70-200/4 i jak robie testy na 70mm to 24-70 mydli jak szlak w porownaniu do 70-200 , zdjecia z 70-200 zyletka.
najgozej jest na 24 tak mi sie wydaje jak cos to podesle sample pomocy bo to szklo tyle kosztowalo , zaluje strasznie. gg 2108262
witam jestem nowy i wlasnie zakupilem 24-70 spodziewalem sie wiecej, szklo kosztowalo 5400zl i body 50d mam tez 70-200/4 i jak robie testy na 70mm to 24-70 mydli jak szlak...
najgozej jest na 24 ... zaluje strasznie.
Żałuj, że nie wiedziałeś o tym wcześniej . Na jakich przysłonach tak Ci mydli ? Bo jak tylko na f/2,8 to jeszcze spoko.
niby wiedzialem czytalem wypowiedzi i troche bylo takich troche takich na ruznych forach, a mydli nawed po przymknieciu do 70-200/4 niema porownania to szklo to straszna sciema niewiem co ztym fantem zrobic mialo to byc szklo do focenia wesel i ogolnie do wszystkiego, juz bawilem sie w kalibrowanie i dojsc niemoge , najgozej jest na 24mm a troszke lepiej na 70 tak mi sie wydaje , a gdy zkalibruje na 70mm ff,bf , to na 24 mi sie niezgadz jest taka mozliwosc, istna sciema z tym szklem i tyle kasy jak bym wiedzial ze trafie taki egzemplarz to bym kupil 5d+24-105 a tak mam 50d+24-70 kaszana straszna, co mam zrobic z tym fantem moze ktos doradzi zakup 2 tygodnie temu.
Nawet po wyostrzeniu w ps to widze albo jestem troszke przewrazliwiony
nie ale wontpie aby sie zgodzili i umnie wchodzi tylko zamiana bo bralem dotacje i musze go miec bo w kazdej chwili mi wpadna i sprawdza, jak wrzucic sample bo moze sie myle albo ludze sie ze sie myle
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a tak w ogóle jak mozna ludzi naciagac na takie badziewie za tyle kasy to juz jest szczyt
Ostatnio edytowany przez witia24; 26590.
Powód: Automerged Doublepost
To szkło powinno być ostre na 24 37 czy 70 mm. Mam mało używam ale jeśli już używam to sobie chwalę. Jest troszkę mniej ostre niż 70-200/2,8 ale tylko troszkę.
Jeśli jest z nim coś nie tak i nie jest akceptowanie+ ostre a powinno być to gwarancja!
niby wiedzialem czytalem wypowiedzi i troche bylo takich troche takich na ruznych forach, a mydli nawed po przymknieciu do 70-200/4 niema porownania to szklo to straszna sciema niewiem co ztym fantem zrobic mialo to byc szklo do focenia wesel i ogolnie do wszystkiego, juz bawilem sie w kalibrowanie i dojsc niemoge , najgozej jest na 24mm a troszke lepiej na 70 tak mi sie wydaje , a gdy zkalibruje na 70mm ff,bf , to na 24 mi sie niezgadz jest taka mozliwosc, istna sciema z tym szklem i tyle kasy jak bym wiedzial ze trafie taki egzemplarz to bym kupil 5d+24-105 a tak mam 50d+24-70 kaszana straszna, co mam zrobic z tym fantem moze ktos doradzi zakup 2 tygodnie temu.
Nawet po wyostrzeniu w ps to widze albo jestem troszke przewrazliwiony
nie ale wontpie aby sie zgodzili i umnie wchodzi tylko zamiana bo bralem dotacje i musze go miec bo w kazdej chwili mi wpadna i sprawdza, jak wrzucic sample bo moze sie myle albo ludze sie ze sie myle
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a tak w ogóle jak mozna ludzi naciagac na takie badziewie za tyle kasy to juz jest szczyt
czy Ty wogóle skończyłeś szkołę podstawową?
chłopie ortografia, interpunkcja!!!
ręce opadają!!!
Człowiek jest w szoku...a poza tym to nie jest forum ortograficzne. Ty też zacząłeś z małej litery !
To szkło ożywa na FF. Jak sobie kiedyś kupisz 5D będzie lepiej.
zacząłem i skończyłem celowo, jak widzisz profesorze Miodek.
zresztą nie porównuj nieporównywalnego człowieku.
ale dosc tych przepychanek...
mam to szkło, potwierdzam co pisze przedmówca. mój egzemplarz jest z 2006r (podobno ma to być lepsza seria tych szkieł), na pełnej dziurze na 24mm lekkie mydełko to chyba standard, w środku zakresu, jak i na 70mm jest bardzo fajnie (podpięte do 40D).
jednak zarówno 24-105 jak i 24-70 na FF zyskuje i to sporo. nieraz myslalem o przesiadce na stałki i sprzedaży tej Lki, ale perspektywa FF raczej na to nie pozwala.
Ogniskowe 24-35 przy f/2.8 to pięta achillesowa tej elki, niestety. witia24 - pewną alternatywą może być dla Ciebie nowa sigma 24-70, tak wynika ze świeżego wątku na CB. Jeśli trafisz na egzemplarz z celnym AF to tam sytacja przedstawia się na odwrót - tam jest najsłabiej na 70mm, ale sigma kosztuje w granicach 3500zł (tak sądzę), więc coś niecoś zostanie. Jak dołożysz i kupisz canon 70-200, powinno być lepiej.
Byki bykami ale tu nie o to chodzi. Jak będę mial czas to wrzucę, napiszcie na jakich ustawieniach najlepiej i w jakiej sytuacji zrobic zdjecia i czy jpg wystarczy.
Tak jak pisałem: unikaj o ile to możliwe kombinacji szerokich ogniskowych przy maksymalnym otwarciu. Najostrzej jest w granicach f/4.0-8.0. Mimo swoich wad, 24-70 to dobra uniwersalna elka i mi osobiście szkoda się z nią rozstawać, choć takie myśli mam czasem.
Byki bykami ale tu nie o to chodzi. Jak będę mial czas to wrzucę, napiszcie na jakich ustawieniach najlepiej i w jakiej sytuacji zrobic zdjecia i czy jpg wystarczy.
No nie no, stary...
Aparat, obiektyw itp. umożliwiają, ale nie zrobią za Ciebie zdjęć. Ustawienia auto w większości zdarzeń zawodzą. Ty sam musisz się nauczyć jakie ustawienia są najodpowiedniejsze by uzyskać to czy tamto w danym miejscu.
Przy całej chęci pomocy, sprawa nie jest tak łatwa jak to może się z pozoru wydawać i nie ma tu uniwersalnej metody którą ktoś mógłby ci zapodać. Musisz się tego nauczyć, a to z doświadczenia wiem nierzadko zabiera parę lat.
To wypadkowa ekspozycji (praca z oświetleniem! Temat rzeka), czasu potrzebnego by ukazać nieporuszenie, czy też rozmycie, właściwej szybkości iso, dobór właściwej ogniskowej dla danej sceny (kompozycja zdjęcia), uwzględnienie wad/zalet posiadanego sprzętu (odpowiedni dobór) dla danej sytuacji. Do tego też dochodzą warunki w jakic fotografujesz - relacja z modelami, sytuacją. Czym innym jest fotografowanie w kościele, na koncercie, na ulicy, na łące czy studio. Cała masa.....
Czy jpeg wystarczy? Hmmm... są tacy którym starcza. Mi niestety nie wystarcza. JPEG to świetny format do maila czy internetu, ale całkowicie nieodpowiedni do obróbki. W fotografii cyfrowej umiejętna obróbka materiału to też sztuka. Nierzadko dzięki niej przyzwoicie zrobione zdjęcie staje się świetnym zdjęciem. A kiedy zdjęcie jest skopane, żadna obróbka tego nie uratuje...
Przykro mi. Tutaj w prosty sposób nie da się odpowiedzieć.
Komentarz