Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: g9/g10/450d/1000d

Mieszany widok

Domyślnie

A ja bym polecił lustro! Sam posiadam C450D i zdjęcia z KITem wychodzą super. Znajomi zakupili właśnie 1000D również podstawowym obiektywem i stwierdzili, że bardzo żałują że dopiero teraz. By robić proste zdjęcia nie jest porzebna żadna wiedza o fotografowaniu. Po godzinie zabawy z aparatem i ewentualnym rzuceniu okiem na dołączoną instrukcję obsługi każdy normalny człowiek wie jak robić zdjęcia. Nic nie trzeba się namęczyć - proszę nie słuchać takich śmiesznych opowieści!
    Nie tesknie do kompakta - zdjęcia jak z telefonu komórkowego
    5D, 24-105L, 50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekGda Zobacz posta
    A ja bym polecił lustro! Sam posiadam C450D i zdjęcia z KITem wychodzą super. Znajomi zakupili właśnie 1000D również podstawowym obiektywem i stwierdzili, że bardzo żałują że dopiero teraz. By robić proste zdjęcia nie jest porzebna żadna wiedza o fotografowaniu. Po godzinie zabawy z aparatem i ewentualnym rzuceniu okiem na dołączoną instrukcję obsługi każdy normalny człowiek wie jak robić zdjęcia. Nic nie trzeba się namęczyć - proszę nie słuchać takich śmiesznych opowieści!
    Faktycznie, te opowieści śmieszne są. Lustro wymaga od fotografującego pewnych umiejętności, błędy widać od razu. Dużo łatwiej "ładne" zdjęcie zrobić dobrym kompaktem niż lustrem, przy okazji, topowe kompakty mają bardzo przyzwoite obiektywy, czego nie można powiedzieć o lustrze z kitem. Przewagą lustra jest możliwość rozbudowy systemu i dostosowania go do indywidualnych potrzeb, jednak jeżeli nie jest to priorytet, a użytkownikowi chodzi o łatwą obsługę i przyzwoite rezultaty prosto z aparatu nie ma sensu pakować się w lustrzankę. No chyba że chodzi o robienie wrażenia, lustrzanka to od razu +3 lansu.

Cytat Zamieszczone przez TomekGda Zobacz posta
    Nie tesknie do kompakta - zdjęcia jak z telefonu komórkowego
    Taa, zwłaszcza z g9 czy g10. Te opowieści im dalej tym śmieszniejsze.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Lustro wymaga od fotografującego pewnych umiejętności, błędy widać od razu. Dużo łatwiej "ładne" zdjęcie zrobić dobrym kompaktem niż lustrem
    To tak, jak z tymi pojazdami jedno i dwuśladowymi.. Samochód czasem wybacza błędy, motocykl nigdy..:-)

Kurcze.. długo sie nad tym zastanawiałem, ciągle mnie to intryguje.. Powiedz mi, dlaczego tak jest, że niby kompaktem łatwiej zrobic "ładne" zdjęcie niż lustrem? No i pytanie.. Cóż to takiego to "ładne" zdjęcie? Obawiam się, że chodzi Ci o mocno nasycone kolory i GO sięgająca od czubka obiektywu do nieskończoności, co uniemozliwia chybienie AF'a. Ale przecież wszyscy wiemy, że nie o to tu chodzi..

No ale co z wspomnianą szybkoscią AF'a? Kompaktem nie zrobisz "ładnego" zdjęcia sportowego, po pierwsze przez wolnejszy AF, po drugie przez większe opóźnienie migawki, po trzecie (jeśli to hala) przez nieużywalne ISO powyżej podstawowego. Mówię "zdjecia sportowe" ale równie dobrze można to odnieść do podwórkowej rzeczywistości jaką jest zrobienie portretu dziecka latającego za piłką, czy też psa latającego za tym dzieciakiem, chcącym ugryźc go w tyłek(:wink co mamy zrobic w pomieszczeniach? W lustrach ratuje nas czułość, w kompakcie chyba tylko wbudowana lampka. Co z portretem? Co z reporterką..? Cos mi sie zdaje, że to "trudniejsze robienie zdjęć lustrzanką niż kompaktem" to tylko taki argument, żeby nowi uzytkownicy ich nie kupowali..

No i w końcu co za błędy w zdjeciach z lustra widać odrazu? (to akurat jest łatwiesze pytanie)

To pierwsze pytanie odnośnie poziomu trudności zrobienia dobrego zdjęcia kompaktem i lustrem nie jest retoryczne, więc oczekuję odpowiedzi..:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów