Do 500zł to ja bym kupił Tumaxa 386AFZ, a nie tego nissina. Moim zdaniem ta lampka nie jest warta swojej ceny.
Nissin Speedlite Di622
Zwiń
X
-
-
Zamieszczone przez Stanislaw Zobacz wpis430 EX to już 300zł więcej.. A wygoda używania lepszej lampy (chociażby wspomniany HSS) o wiele większa... warta wg mnie więcej niż nędzne 5 zł miesięcznie
.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Vitez Zobacz wpisNie zajeżdżana lampa potrafi służyć i 5 i 10 lat. Przelicz sobie ile to wychodzi te 300zł chociażby na te 5 lat używania w przeliczeniu na raty miesięczne... 5 zł miesięcznie. A wygoda używania lepszej lampy (chociażby wspomniany HSS) o wiele większa... warta wg mnie więcej niż nędzne 5 zł miesięcznie
.
. Pod tym kontem nie rozpatrywałem różnic miedzy lampami dedykowanym a innych producentów i muszę przyznać, że jest to ciekawe spojrzenie.
80d + S 17-50 + C 24/2.8 STM + C 50/1.8 STM + C EF 28-105/3.5-4.5 II USM + C 18-55/3,5-5,6 IS STM + YN 600 EX-RT II + N di622
Komentarz
-
Zamieszczone przez Grisha Zobacz wpisDo 500zł to ja bym kupił Tumaxa 386AFZ, a nie tego nissina. Moim zdaniem ta lampka nie jest warta swojej ceny.
Pewnie nie
A ja miałem na "testach" Tumaxa a zakupiłem Nissina i nie żałuje ani połowy grosza wydanego na tą lampkę.
Są gusta a o gustach się nie dyskutuje.
Napisałem to co miałem napisać na temat tej lampy i ją mogę z czystym sumieniem polecić.
Co do pozostałych wypowiedzi to znowu taka negacja co nie jest systemowe Canona to jest od razu do d... i trzeba szukać choć najmniejszego błędu.
Ciekawe że użytkownicy innych marek nie mają takich obiekcji.
Komentarz
-
Zamieszczone przez zejleman Zobacz wpisPewnie nie
Mnie dziwi, że jak ktoś powie coś złego na temat tej lampy to zaraz przychodzi tekst:
Zamieszczone przez zejleman Zobacz wpisCiekawe czy szanowny kolega miał jedną albo drugą lampkę w użyciu?
Nie powiedziałem, że ta lampa jest zła i nie warta 50gr, tylko, że jest za droga jak na to co oferuje .
Gratuluje wyboru.Ostatnio edytowany przez Grisha; 11502.
Komentarz
-
Zamieszczone przez gareth Zobacz wpisTak w ramach co można kupić za 500 zł .
Jako że jakiś czas jestem właścicielem Sigmy Ef 500 dg super, to podziele się z resztą ficzerami ;] Całkiem zgrabna lampka za tą cene, z ładowaniem nie jest tak źle choć mogło by być znacznie lepiej. Ma HSS, sync na druga lamelke. Kolejny swietny ficzer to wbudowana fotocela. Działa jako master, regulacja mocy od 1 do 1/128 . Za tą cene naprawde dobra rzecz.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Biperek; 9134.Pozdrawiam
Marek/Biperek
Komentarz
-
Sigma 500 Super i 530 Super na 100% w pełni współpracuja z 580EX i jako master i jako slave z pełnym ETTL, w palniku zoom to 28-105 +nakladka na 17mm), fotocela rzecz jasna tez jest, w tym trybie skala odległości ułatwiająca ustawienie mocy lampy (1/1 - 1/128 ), ustawiamy manualnie przyslone w lampie i znamy mniej wiecej zasieg lampy
ogolnie fajna lampka
wady to dosc delikatna stopka i ogolnie jakosc plastiku w porownianiu do 580EX - niebo a ziemia
Komentarz
-
W e-fotojokerze Nissiny do Canona i Nikona są po 392zł. To mniej więcej połowa obecnej ceny 430EX...Fotograf platoniczny
Komentarz
-
Coś kombinowali z tą promocją w e-fotojoker.
Też widziałem przez chwile cenę 392 dla di-622, teraz kosztuje juz 474zł.
392zł kosztuje natomiast wersja słabasza.EOS 50D, S 8/3.5 fisheye, T17-50/2.8, C50/1.4, C100/2.8, C70-300/4-5.6
Komentarz
-
-
siemka...
czyli rozumiem, że wyzwalanie Nissina jest tylko na zasadzie fotoceli i nawet jeśli działa jako MASTER to nie wyzwoli 430EX ?? jeśli dobrze rozumiem... to szkoda...
Komentarz
-
Planuję zakup lampy do 500zł. Używać jej będę zupełnie amatorsko i pewnie niezbyt często, więc dokładanie kliku stów do 430 lub 48, choć może opłacalne, byłoby trochę rozpustą. 500 zł to raczej maksymalny budżet na lampę, a Nissin wydaje się w sam raz.
Czy szanowni posiadacze tej lampy, mogliby podzielić się opinią? Szczególnie przydatne byłyby opinie kolegów którzy używają jej już od kilku miesięcy.Ostatnio edytowany przez pasożyt społeczny; 17286.450D, S 17-70 2.8-4.5, C 70-200 f/4 L
Komentarz
-
Bawiłem się tym Nisanemdość namiętnie w sklepie. Nie działa jako MASTER. Może być tylko wyzwalana jako lampa SLAVE. I to całkiem dobrze. 430 EX II łapał od ok 9 metrów w sklepie, Nissin od 8. Z wyzwalaniem bezprzewodowym jest mały minus - wali ustawioną ręcznie mocą. Sama sobie nie dobiera siły błysku. Trzeba zrobic to samemu w 6cio chyba stopniowej skali.
Na aparacie daje rade. Zoom 24-104 czyli moje szkiełko sie pokryło. Canona 10-22 też obrze doświetla. Niewiem czy wynajduje jaka jest matryca, ale nie miałem jakoś zaciemnionych tragicznie rogów.
Troche ciasno działa klapka na baterie, może się 'wyrobią'. Głowica obrotowa w dwie strony. Odbłyśnik i nasadka na szeroki kąt.
@pasożyt społeczny
Jeśli będziesz używać lampy amatorsko i nie za często to Nissin 622 jest idealny. Do tego akumulatory Sanyo Eneloop. Aku. mają mniejszą pojemność, ale długo magazynują prąd. Nie ma z nimi problemu jak po jednej imprezie u cioci za 3 miesiące sa poprawiny
Aha, jeszcze tak mi sie na koniec przypomniało. Wsadziłem do niej jakies stare akumulatory i nic. Lampa starała sie zadziałać, ale jej to nie wychodziło. Te same aku w 430 EX II działały i lampa błyskała. Czyli pewnie Nissin jest bardziej pazerny na energie.
To tyle co zaobserwowałem podczas sklepowych zabaw.
Komentarz
-
Komentarz
-
Zamieszczone przez lubiebardzo Zobacz wpisCzyli pewnie Nissin jest bardziej pazerny na energie.
Komentarz
Komentarz