Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 147

Wątek: Zdjęcia komunijne

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przede wszystkim dobrze naświetlone i ostrość tam gdzie trzeba. To liczy się najbardziej. Na 4. nie widzę niekorzystnego ustawienia : na zdjęciu jest to co ma być, a to co jest pozatym, to też może być, ważne żeby nie zasłaniało. Jest to akceptowalne tym bardziej jeżeli jest poza GO. Wydaje mi się, że dobrze się wywiązałeś z zadania.

Sam nie wiem co gorsze przy Komunii : czy rodzice, czy dwójki.

50mm to zdecydowanie za ciasno, tym bardziej, że zdarzają się dość nieprzewidywane sytuacje, ktoś wejdzie ci między obiektyw a dziecko i już nie masz zdjęcia. Z drugiej strony, jak widać w moim wątku, 16mm to trochę za szeroko - zniekształcenia... Myślę, że 28 na cropie będzie dla mnie optymalne przy następnych tego typu zdjęciach.

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Sam nie wiem co gorsze przy Komunii : czy rodzice, czy dwójki.
    Co prawda z rodzicami nie robiłem ale dwójki to wredna sprawa.
    Z rodzicami zawsze masz czas dla każdego, w tym drugim przypadku (par) niestety jest go mniej i każde dziecko ustawia się inaczej...
    A jak się ma kamerę nad głową sprawa się jeszcze utrudnia .
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak... I jeszcze przy 50mm na 1.8 GO nie jest zbyt pokaźna i można spudłować... Wygrałeś

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Przede wszystkim dobrze naświetlone i ostrość tam gdzie trzeba. To liczy się najbardziej.
    Czytając takie farmazony nie wiem czy się śmiać czy płakać...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish Zobacz posta
    Co prawda z rodzicami nie robiłem ale dwójki to wredna sprawa.
    Z rodzicami zawsze masz czas dla każdego, w tym drugim przypadku (par) niestety jest go mniej i każde dziecko ustawia się inaczej...
    A jak się ma kamerę nad głową sprawa się jeszcze utrudnia .
    Istnieje jeszcze całkiem popularna opcja pod tytułem rodzice obok dziecka a obok nich jeszcze chrzestni - zawsze może być gorzej ))

a co do kamery - zawsze kiedy się da robi się na dwa fronty - kamerzysta z jednej - ty z drugiej
    Ostatnio edytowane przez josif ; 13-05-2009 o 22:22

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    a co do kamery - zawsze kiedy się da robi się na dwa fronty - kamerzysta z jednej - ty z drugiej
    Kwestia była taka że ja wybrałem sobie (jak się okazało) lepszą stronę.
    Bo po drugiej ładowało mocne światło punktowe co dawało ostre cienie.
    Gość się mnie zapytał czy może razem ze mną, z jednej strony kręcić.
    Ja wybrałem dół a on z góry filmował więc się dogadaliśmy raczej bez problemów.

Bardziej mnie razili ludzie z małpkami...
    Cykali non stop z flashami zdjęcia, no i przez nich sporo ujęć poszło w piach.... niestety trafiali błyskami idealnie.
    No ale nie ma co marudzić. W końcu to już historia, a wnioski wyciągnięte

Cytat Zamieszczone przez Zemun
    Czytając takie farmazony nie wiem czy się śmiać czy płakać...
    A może tak jaśniej bo nie wiem do kogo pijesz.
    Takie komentarze nic nie wnoszą, a powiedziałbym że wręcz przeciwnie...
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish Zobacz posta
    A może tak jaśniej bo nie wiem do kogo pijesz.
    Takie komentarze nic nie wnoszą, a powiedziałbym że wręcz przeciwnie...
    hmm chyba jasno widać do czego odnosi się moja poprzednia wypowiedź ;- ).

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

No mnie czeka chrzest bojowy w ta niedziele. Sytuacja o tyle inna ze komunia jest w UK.
    W piatek mam "wolne"(popoludniu ide z zona rodzic do szpitala) wiec z rana przejde sie pogadac z ksiedzem. Z tego co gadalem ze szfagierka to fotografa nie ma wogole a przynajmniej jej nic o tym nie wiadomo. Jestem ciekaw jak to sie tu odbywa.
    Myslalem wogole zeby z ksiedzem pogadac i robic wszystkim dzieciakom ale chyba na to za pozno. Po drugie to chyba nie jestem gotowy na taka odpowiedzialsnoc. Najpierw test rodzinny
    Zreszta z 400d nie poszaleje a lampy nie lubie choc pewnie zapne. Az boje sie normalnie jak wyjda fotki z mojej 20stki bo jeszcze nie wyslalem do kalibracji a w domu z 4m BF siegal chyba pol metra. Nic narazie nie poradze.
    Mam tylko nadzieje ze tutejsze parafie to nie taka mafia jak w pl.
    Chyba sie jeszcze normalnie pomodle zeby mi iso 400 wystarczylo bo przy 800 to sie robi niezla kaszanka.
    Banan po raz kolejny utwierdziles mnie fotkami w zakupie uzywki 5d. TA PLASTYKA OBRAZU
    Ehhh... ja chce juz 5d...

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

No i po imprezce. Poszlo nienajgorzej biorac pod uwage ze mialem za soba 3,5h snu po 32 godzinnym porodzie i tu sie tez pochwale ze mam cureczke
    Nie mialem czasu isc wczesniej do ksiedza wiec poszedlem na zywiol. Wbieglem lekko spozniony i na poczatku ciezko bylo mi sie wbic w rytm koscielny.
    Zaczolem strzelac... i tu niespodzianka, iso 400 f,2.2-2.8 i czasy w granicach 1/50-1/200. Kosciol okazal sie byc swietnie oswietlony.
    Stanolem sobie z boku oltarza i juz po 10 minutach podeszla do mnie koscielna hetera(jedna z tych aktywnych parafianek) i w bardzo dyplomatyczny sposob zasugerowala mi ze pozniej bedzie chwila na ladne zdjecia i ze mysli ze ojciec nie jest zbyt zadowolony ze robie fotki(chyba umiala czytac w myslach ). Jak sie zapytalem o hostie i dostalem odpowiedz ze to tez nie najlepszy moment na zdjecia to dyplomatycznie podziekowalem i ewakulowalem sie na druga strone oltarza.
    I z tamtad juz poszlo jak po masle. Dodatkowo okazalo sie ze corka znajomych tez miala tam komunie i byli w niebo wzieci kiedy zobaczyli mnie z aparatem. Takze mialem juz dwa obiekty do focenia. Po otrzymaniu hostii cala rodzina przechodzila na bok oltarza aby napic sie z kielicha i tu pojawil sie najwieszy problem... jedno body.
    Stojac z boku 50 1.8 spisywal sie naprawde wysmienicie w momencie dawania hostii ale gdy w kilka sekund musialem zapiac sigme 20 1.8 to zaczelo sie robic nerwowo. Po chwili przepinanie opanowalem do tego stopnia ze zajmowalo mi to z 6-7 sekund.
    W sumie natrzaskalem 300 fotek laczenie z sesja obojga dzieci po mszy. Bylo by z 100 mniej gdybym zapobiegawczo nie strzelal po 3-4 razy sigma zeby miec pewnosc ze AF trafil.
    Mysle ze jak na pierwszy raz to poszlo mi ok. Przelamalem lody a i trema szybko poszla w niepamiec. Oprocz mnie fotki 30d robila jeszcze jedna polka, co dziwne jedynie kilka osob wyskoczylo z aparacikami pod koniec a tak nic, zero focenia przez angoli.
    Ogolne wrazenia... raczej nie probowal bym ponownie z tylko jednym body, bardzo brakowalo mi czegos dluzszego niz 50 na cropie kiedy na poczatku robilem fotki rodzinki ktora siedziala na srodku kosciola a ja strzelalem z boku, wiem juz na pewno ze kiedys kupie 70-200 2.8L i 85 1.8 lub cos dluzszego dla FFa ktorego mam nadzieje kupic po wakacjach. Ogolnie 50 1.8 spisal sie moim zdaniem swietnie, tylko wyobrazam sobie ze z 1.4 bylo by jeszcze lepiej. W piatek kupilem gripa i chyba juz w zyciu go nie odepne, poprostu bajka na tego typu imprezce. No i pytania znajomych laikow typu: kupiles nowy profesjonalny aparat? hehe
    Ehh ale sie rozpisalem, biore sie za obrabianie fotek i postaram sie cos jutro wstawic i szykuje sie na ostra krytyke
    Dodam tylko jeszcze ze na zakonczenie ze kiedy ksiadz podal mi reke na pozegnanie bardzo przyjaznie sie usmiechnol i powiedzial ze zyczy mi zeby zdjecia pieknie wyszly. God bless itp
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 18-05-2009 o 00:28

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Dopiero zaczyna Awatar kristiang
    Miasto
    PODKARPACIE

Domyślnie

To i ja coś wrzucę z wczorajszych wzmagań (40d+sigma 30-1.4+430ex)

1.

2.

3.

4.
    Ostatnio edytowane przez kristiang ; 18-05-2009 o 07:47

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów