Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 97

Wątek: kto sie przesiadł z 50D na 5D mk II -opinia

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    no to jak to w końcu jest - bo temat zaczyna się rozjeżdżać - warto zmienić dwucyfrowy korpus na nową piątkę tam gdzie priorytetem jest obrazek? jest miazga w jakości względem 10mpx apsc?
    Pewnie, że warto
    Oczywiście zależy, jaką masz szklarnię.
    Przy cenie obiektywu dużo niższej niż cena korpusu, zobaczysz przede wszystkim słabe strony obiektywu (winietowanie itd.), a nie mocne FF.
    To duże uproszczenie, ale tak mniej więcej jest.

FF i dobre szkła - lepszy foty (analog to nigdy nie będzie :P), cięższy sprzęt i większy żal, gdy pojawi się kolejna odsłona 5D. Może lepiej poczekać parę miesięcy (tygodni?)? Cena, wówczas starej, "piątki" spadnie - a nowa pewnie skusi czymś jeszcze

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaljedynak Zobacz posta

FF i dobre szkła - lepszy foty (analog to nigdy nie będzie :P), cięższy sprzęt i większy żal, gdy pojawi się kolejna odsłona 5D. Może lepiej poczekać parę miesięcy (tygodni?)? Cena, wówczas starej, "piątki" spadnie - a nowa pewnie skusi czymś jeszcze
    Taaa to, że na canonrumors piszą, że Canon już się zabiera za 5DmkIII to nie znaczy wcale, że:
    1) jest to prawdą
    2) że skończą to w kilka miesięcy(to na pewno nie)

Na moje na nowe 5D poczekamy jeszcze minimum rok, najprawdopodobniej to koło 1,5-2lat. Chociaż prawda jest taka, że canon czekał z 5DmkII tylko dlatego, że nie musiał go wpuszczać bo nie było konkurencji. Jak nikon wpuścił D700 to pewnie na chama wcisnęli w nową piątkę video HD żeby go przebić. A teraz 5DmkII sprzedaje się dobrze, opinie ma też dobre(jedyne biadolenie to na AF) i canon znowu nie ma musu żeby się spieszyć. Chyba, że nikon wpuści jakiś D800 z jakimś wypasionym, morderczym ficzerem i canonowi sprzedaż poleci :-P

FF wiadomo, że jest lepszy. Tylko pytanie czy 5DmkII nie jest przereklamowany i nie ma zawyżonej ceny w stosunku do różnicy jaką daje między 5DmkI czy też 1DsII o!
    FF tak ale czy koniecznie 5DmkII??
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    ja np zastanawiam sie nad dokupienime czegos bardzo kompaktowego takiej niby malpki (nie mylic z prezydencka ;-)), zeby czasmi na zdjecia nie zabierac ze soba 10kg sprzetu
    No właśnie, wszystko zależy jakiej jakości oczekujesz. Mam ten sam problem - na narty raczej lustrzanki bym nie zabrał i ostatnio robiłem jakimś małpiastym lumixem - jak na warunki to i tak super fotki wyszły. Z drugiej strony nie potrzeba super wypasionej lustrzanki żeby zrobić zdjęcie życia.
    P.S. A ja dokupuję 5-kę do 30-ki, bo poza jakością zdjęć i niskimi szumami przemawiajacymi za nowym sprzętem denerwują mnie te przeliczniki ogniskowych. Chcę, żeby 17mm to było 17 itd. Nie ma tak naprawdę dobrego uniwersalnego zooma do cropa, na codzień pstrykam 24-105 i często jest za wąski zaś 17-40 za krótki itd.

FF i dobre szkła - lepszy foty
    Dodałbym jeszcze dobry fotograf .

cięższy sprzęt i większy żal, gdy pojawi się kolejna odsłona 5D. Może lepiej poczekać parę miesięcy (tygodni?)? Cena, wówczas starej, "piątki" spadnie - a nowa pewnie skusi czymś jeszcze
    Jeżeli nowa 5-ka utrzyma się na rynku conajmniej tyle co stara (a jak na razie nie wyglada żeby była specjalnie nie udana biorąc pod uwagę jak się sprzedaje) to długo przyjdzie czekać na nową odsłonę .

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Chyba, że nikon wpuści jakiś D800 z jakimś wypasionym, morderczym ficzerem i canonowi sprzedaż poleci :-P
    Ci co mają rozbudowany system canona i zainwestowali w niego dużą kasę raczej tak od razu na konkurencję się nie przesiadą. Raczej będą to nowi użytkownicy - no ale kto zaczyna od 5D ?
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 11-05-2009 o 20:06
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ci co mają rozbudowany system canona i zainwestowali w niego dużą kasę raczej tak od razu na konkurencję się nie przesiadą. Raczej będą to nowi użytkownicy - no ale kto zaczyna od 5D ?
    W Polsce - mało osób
    Im bardziej na "zachód"* tym ten odsetek bardzo wzrasta.

*zachód - ogólne określenie normalnie rozwiniętych krajów, gdzie aparat jakim jest 5DmkII nie kosztuje równoważności 3miesięcznych średnich zarobków brutto jak u nas...(których i tak aż tak wiele ludzi nie zarabia, a jeszcze podatek, składki i trzeba za coś żyć - i gdzie tu odkładać na sprzęt? )
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Witam wszystkich,
    Jest to chyba mój pierwszy post na tym forum, które odwiedzam od dłuższego czasu. Wracając do sedna posiadam obecnie 400D, które chciałbym zmienić i nie wiem czy 50D, a może 5D MkII. Dodam tylko, że obecnie posiadam 17-55 2.8IS(wiem że tylko do APS-C) oraz 70-200 2.8IS.
    Co radzicie zwykłemu amatorowi? Pzdr, Radek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radkowski Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    Jest to chyba mój pierwszy post na tym forum, które odwiedzam od dłuższego czasu. Wracając do sedna posiadam obecnie 400D, które chciałbym zmienić i nie wiem czy 50D, a może 5D MkII. Dodam tylko, że obecnie posiadam 17-55 2.8IS(wiem że tylko do APS-C) oraz 70-200 2.8IS.
    Co radzicie zwykłemu amatorowi? Pzdr, Radek
    Ja też jestem zwykłym amatorem a co mam - patrz stopka.
    5DMkII to naprawdę przyzwoity amatorski aparat.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    5DMkII to naprawdę przyzwoity amatorski aparat.
    to jakie sa xxD/xxxD juz nie wpominajac o 1000D

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    to jakie sa xxD/xxxD juz nie wpominajac o 1000D
    To tylko takie "przyzwoitki" .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Dopiero zaczyna Awatar Stryjek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    W takich warunkach - owszem. Ale zdjęcia jakie pokazałeś z dworu w super pogodzie jeszcze lekko prześwietlone - da się jak najbardziej. Tylko pytanie po co w takich warunkach takie iso?
    Poza tym jaki ma sens ostrzenie na oczy? To nie 85/1.2 czy nawet 1.8 Tutaj jest inna GO. Poza tym myślę, że dałoby radę bez problemu przy 85/1.2 w dobrze trafionej focie i zrobionej przy czasie no 1/125 na cropie.
    Żeby nie było to ja uważam jak najbardziej, że FF daje dużo więcej możliwości i sam na pewno chcę mieć puszkę FF(ale nie tylko, to zależy ale nie ważne).

Ogólnie o co mi chodzi tutaj to, że próbujesz jako dowód na wielką wyższość 5DmkII przedstawić foty w których tego nie widać, po czym jak ktoś tak stwierdził to próbujesz argumentów bo iso400 to masakra w 50D(czego nie popierasz dowodem) a 5D ma piękne iso1250(udowadniając na przykładzie zrobionym w warunkach gdzie wcale to nie jest oczywiste i w porównaniu z dwóch puszek wcale by nie było takie widoczne)

Po prostu: dziwi mnie Twój wielki zachwyt nad przykładem gdzie wcale nie widać prawdziwych możliwości 5DmkII czy w ogóle FF, gdzie po wytknięciu tego wysuwasz dziwne wcale nie udowodnione tezy, które są grubo na wyrost

Tyle tylko. Kończę już z tym bo zrobiłem mały OT :-P

Kończe bo chyba zszedłem na OT.
    "Goomis" zgadzam sie w 100% z tym co napisałeś powyżej...
    Czytam ten watek od początku i czuje jak się nakręcam "onanistycznymi" wypowiedziami, poczym widzę sample i myślę sobie " o co chodzi , co poszło nie tak, gdzie ta jakość ? ) bo przecież o tym jest mowa - o jakości technicznej materiału wyjściowego, a nie czy motyw jest udany i czy ktoś umie robić zdjęcia.

Kolego "mieszko1vp" bez obrazy, ale może rzeczywiście warto zainwestować w lepsza optykę, albo chociaż porządnie skalibrować monitor.

Panowie Ownersi 5DMkII - pokażcie tę jakość !
    Canon;

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stryjek Zobacz posta
    Panowie Ownersi 5DMkII - pokażcie tę jakość !
    ale ze co? zeby to iso pokazac?
    na koncercie bylo tak http://www.youtube.com/watch?v=7o2KNOtwVjM

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów