Tutaj nie ma nic o 50. Kolega opisuje 300D + 17-85IS + 430EX
Tutaj nie ma nic o 50. Kolega opisuje 300D + 17-85IS + 430EX
---------------------------
stopka
Pomimo załączonych zdjęć to chyba nie uzyskasz odpowiedziA szkoda, bo sam byłem ciekaw co się dzieje.
---------------------------
stopka
A dawałeś jakąś korektę dla lampy?
Dla mnie standard to +2/3EV. Do tego F5.6 na weselu przy ISO400-800, to trochę ciemno. Ja na M daję ISO800-1600, 1/50s, F4 - tło będzie jaśniejsze.
Jak jest biały sufit, to możesz ratować się strzelaniem w górę, oczywiście stosując jakąś białą tekturkę na gumce :-).
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Metodą wielu prób i błędów powoli dochodzę do przyczyn problemu.
MaG to moze opisz- wielu pewnie chetnie poczyta. Moze tym sposobem bedziemy mogli sobie pomagac i wyjasniac problemy.
. Tez mam niestety problem z lampa tyle ze przy 30D
.
zauważyłem że pomiar światła w trybie AV troszkę przekłamuje (przynajmniej u mnie) i dużo lepsze efekty uzyskuję prześwietlając o jakieś 2/3, a jeśli chodzi o M to dobierałem zbyt duże wartości ISO i przysłony (czasu już nie mogłem za bardzo wydłużyć chcąc uzyskać ostre zdjęcia), ale po różnych próbach przy różnych ustawieniach wychodziło dużo lepiej (patrz odpowiedz Matsila trzy posty wyżej) - ale to już musisz sam przetestować
Ja w swoim 400D musiałem do błysku (380EX) ustawić na stałe +2/3 EV. Nie, żeby teraz było super, ale histogramy sa zdecydowanie lepsze. Chociaż i tak czasem potrafi niedoświetlić jakby zapomniał, że lampa jest podłączona.
Odświeżam temat.
U mnie w 400d +430EX to samo. Kombinowałem z rożnymi trybami już. Chyba pozostaje podbicie ekspozycji w lampie.
Racja. Przyczyną tego stanu rzeczy jest fotograf albo sprzęt. Ja dysponuję takim samym szkłem oraz podobnym aparatem i lampą - wszystko jest OK. Może zacznij od automatu i oceń na nim zdjęcia - później wejdź w ustawienia manualnePobaw też się w trybie P. Na manualu wbrew pozorom bardzo łatwo jest namieszać. No i daj znać, co było przyczyną Twoich zdjęciowych rozterek. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Jago ; 01-04-2009 o 18:11
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L