Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: HELIOS 44M-4 58mm/2 i MIR 37/2.8 - opinie użytkowników

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

wczoraj dostałęm ten mosiężny adapter i poweim że jest solidny, i nie ma żadnych luzów.
    mam do niego Heliosa 58mm f 2, powiedzcie mi proszę jaki macie system na ostrzenie?
    na oko zapewne ale może macie jakieś inne sprawdzone sposoby.
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Zablokowany

Domyślnie

jak jest czas to ostrzę przez Live View-ale akurat helios jest prosty w ostrzeniu-bo ma mały skok

Miasto
    Waw

Domyślnie

a za każdym razem jak coś już zrobię to mi się wydaje że nie jest ostro...
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Zablokowany

Domyślnie

nie wiem-może to kwestia oka i przyzwyczajenia-ale naprawdę w heliosie żeby zrobić nieostrą fotkę to trudno

Coś już napisał
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Problem z ostrzeniem M42 pojawia się tak naprawdę gdy zaczyna brakować światła. Ja osobiście mam kilka sposobów na ostrzenie:
    1. Ostrzenie "na oko" (warto wpatrywać się w odblaski światła na powierzchni oka)
    2. Kiedy zaczyna brakować światła, ostrze wtedy "na najbliższą krawędź" do miejsca gdzie chcę mieć ostrość.
    3. Jak mam czas to przelatuje dwa razy "punk ostrości" i dopiero za trzecim razem ustawiam.
    4. Poza tym dużo praktyki i wyczucia obiektywu, każdy Helios jest inny, ja mam dwa, jeden jest ostry od f2 a rozdzielczość zdjęć jest powalająca. Drugi natomiast kiszka .

Mam propozycję: podajcie numer seryjny swojego najlepszego obiektywu. Nr mojego Heliosa: 8462000 - jeżeli każdy obiektyw z tej serii jest tak ostry jak mój to nie zastanawiajcie się i bierzcie.

sampel z mojego Heliosa, nie PSuty
    Ostatnio edytowane przez ekspresowy ; 04-04-2009 o 19:28
    lubię 40d i nie chcę 50d tym bardziej 60d

Miasto
    Waw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekspresowy Zobacz posta
    Problem z ostrzeniem M42 pojawia się tak naprawdę gdy zaczyna brakować światła. Ja osobiście mam kilka sposobów na ostrzenie:
    1. Ostrzenie "na oko" (warto wpatrywać się w odblaski światła na powierzchni oka)
    2. Kiedy zaczyna brakować światła, ostrze wtedy "na najbliższą krawędź" do miejsca gdzie chcę mieć ostrość.
    3. Jak mam czas to przelatuje dwa razy "punk ostrości" i dopiero za trzecim razem ustawiam.
    4. Poza tym dużo praktyki i wyczucia obiektywu, każdy Helios jest inny, ja mam dwa, jeden jest ostry od f2 a rozdzielczość zdjęć jest powalająca. Drugi natomiast kiszka .
    to z tym przeostrzeniem wydaje sie fajne
    dzięki wielkie postaram się tak zrobić
    jak coś wyjdzie ciekawego zapodam na forum

majne zdjecisza

Początki nałogu

Domyślnie

Jestem tu nowy, wiec witam

Ja kiedys popelnilem takie zdjecie:

Zrobione Heliosem 58/2 , przeslona - zapewne 4.0 , nie odszumione, contrast +2 w DPP.

Lubie ten obiektyw i inne M42, m.in. za to, ze zanim juz zrobie jakies zdjecie, to troche je bardziej przemysle niz wiekszosc innych. Choc to zaprezentowane moze nie jest dobre technicznie, tak uwazam ze dla amatora koszt 40 zl za przejsciowke i 50 za takiego chocby Heliosa, tanim kosztem pozwala uzyskac przyzwoite efekty.

Zdjec MIRem 37/2.8 nigdy jakichs w miare dobrych nie zrobilem, nie przepadam za tym obiektywem specjalnie.

Mam jeszcze Jupitera 135/3,5 , ale w nim z kolei gorzej mi sie ustawia ostrosc. Natomiast do zadan specjalnych - Tair 300/4,5 Spokojnie moze tez sluzyc do samoobrony.

Domyślnie

Mam taki sam zestaw jak @Matt_K-K

Ja mam problem z Jupkiem 135 i MIRem 37... Zdjęcia z nich są bardzo mało kontrastowe...

Miasto
    Waw

Domyślnie

Matt_K-K a ty jaki masz sposób na ostrzenie?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Matt_K-K a Ty jaki masz sposób na ostrzenie?
    Ostatnio edytowane przez krzysiek187 ; 09-04-2009 o 12:36 Powód: Automerged Doublepost

majne zdjecisza

Początki nałogu

Domyślnie

Glownie jak ekspresowy w numerze 3: pare razy przejezdzam az w koncu wybieram najlepsze z tego co jestem w stanie stwierdzic przez wizjer ustawienie i pstrykam. Mozna tez - ale to mi juz przeszlo - ustawic ostrosc troche za daleko lub troche za blisko i stopniowo krecac pierscieniem ostrosci pstryknac kilka klatek w trybie seryjnym.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów