C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Pewnie masz rację... Tylko zastanawiam się, czy jest sens wysyłać cokolwiek kurierem w takim razie - podobno niewielką uwagę na to, że naklejka z kieliszkiem jest na paczce...
Dziś ostatni test w plenerze... Zobaczę na ile mi ta wada przeszkadza, a potem chyba czas na canona...
Przy dzisiejszych cenach Sigmy to nawet bym nie rozważał zakupu obiektywów tej marki !!! przykład to chora cena 50/1.4 !!!! rozumiem, że to dobre szkło, ale w tej klasie są przynajmniej takie same jak nie lepsze !!!! a cena tej Sigmy jest najwyższa !!!
Jakość wykonania nie jest tak dobra jak w oryginalnych szkłach Canona i Nikona, wieczne problemy BF/FF to standard , a cena jak na Batorym
Moim zdaniem lepiej kupić oryginalne markowe szkła, nawet używane niż te "kundelki", które aspirują do miana "rasowych" . amen![]()
cena sigmy jest (od niedawna) najwyzsza ale i optycznie to szklo jest daleko przez innymi w stawce.. jedynie af pomine milczeniem ;-)
raczysz chyba zartowac.. 50'tka 1,4 canona ma byc lepsza mechanicznie - no prosze, litosci
![]()
mialem to "rasowe" szklo i po podpieciu sigmy od razu je sprzedalem (pomimo ze to byl dobry egzemplarz).. jesli poprawia ten nieszczesny af to IMHO ten canon nie bedzie godzien stac na polce obok (jak go nazwales) "kundelka"![]()
Rozumiem Twoje uznanie dla tego szkła, ale NIE ZA TĄ KASĘ !!! zresztą to chyba najlepsze szkiełko jakie Sigma wypuściła, z resztą nie jest już tak "różowo" . Dalej uważam że lepszym wyborem są szkła systemowe a nie zamienniki !!! No ale jeden woli córkę a drugi teściową
Miałem kilka obiektywów Sigmy i zawsze "coś" było nie tak, stąd moje podejście do tego tematu. Nie zarabiam na fotografii dlatego nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy w błoto.
Ostatnio edytowane przez cresky ; 14-03-2009 o 17:46
do niedawna 1500 vs 1300/1400 za canona.. nawet teraz gdybym mial kupic 50'tke to wybralbym sigme (oczywiscie w syt. gdyby dobrze ostrzyla.. poniewaz tak nie jest - olalem zakup i czesciej korzystam z sigmy 30 1,4 - nawiasem mowiac tez rewelacyjne szklo)
ja tez nie - to moje hobby i tyle.. ale lubie dobra jakosc i jesli zapewni mi ja Sigma to lotto mi jaki mam znaczek na obiektywie :-) .. a jak zobaczylem jaka zylete potrafi wypuscic ta 50'tka na 1,4 to przezylem szok
z kilku metrów obraz byl podobny jak w Canonie przy.. f4.. i od tego momentu juz nie patrze na swiat tak samo ;-) .. tylko ten nieszczesny af
![]()
Pół roku temu wysłałem maila do Sigmy, że odpłatnie chciałbym by wymienili czipy w obiektywie 100-300 f/4 (z fimy) aby chodził z Sony A700. Żadnej odpowiedzi.
Zawaleni są chyba robotą bardziej niż na Żytniej.
Trochę już używam skalibrowanej przez serwis Sigmy (do ich wzorcowego korpusu) 50/1.4 z 5D i coś o AF w tym obiektywie mogę powiedzieć z autopsji. Na początku skali tak do 0,6 metra dosyć często robi FF i to na kontrastach typu czarny drukowany tekst na białej kartce papieru.
Powyżej tej odległości jest naprawdę nieźle i normalnie da się używać. To nie jest obiektyw do "testów linijkowych" bo ma precyzję jak micro-USM z Canona 50/1.4 czyli minimalne odchylenia od punktu w który się celuje to norma, ale przy f/1.4 z 5D zdjęć na których to w co celuję nie mieści się w GO praktycznie nie mam. Przy f/2 problem nietrafionych zdjęć nie istnieje.
Wracając do tematu budowy obiektywu to oczywiście Canon 50/1.4 ze swoim wysuwanym tubusem, na którym po pewnym czasie robią się luzy jest daleko w tyle. Zresztą ta Canonowską 50tkę przerobiłem w ilości chyba 5 sztuk i jakość na f/1.4 w porównaniu do Sigmy to była przepaść pod każdym względem.
P.S
Swój egzemplarz Sigmy kupiłem całkiem niedawno za 1200zł na Allegro. Gość sprzedawał oczywiście z powodu BFa, który jak widać zniknął po darmowej kalibracji w serwisie :-). Nawiasem mówiąc serwis załatwił sprawę kalibracji w jeden dzień. No tylko też musiałem się naszukać dobrego egzemplarza a przy okazji miałem jeszcze małą utarczkę słowną z Foto-Netem :-). Ale żeby nie było tak różowo to dodam że Trampek dwa razy wysyłał im swoje 5D żeby skalibrowali jego egzemplarz i dał sobie spokój bo i tak obiektyw nie trafiał.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 15-03-2009 o 00:02
Wszystko cacy, tylko ta Sigma nienaturalnie podbija żółty i czerwony.
Normalna cera wygląda jak u nałogowego palacza albo u osoby z żółtaczką.