Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    To tylko Twoja opinia. Jak widac rynek na swiecie jest inny, i po kolei wszyscy producenci zaczynaja to dostrzegac.

A propo komorki - zawdzieczmy jej wiele zdjec na TVN24 z miejsc, gdzie cos sie dzieje, nagrania znecania sie w szkolach, nagrania ze strzelaniny w Niemczech, itd. - nigdy bysmy ich nie zobaczyli, gdyby nie aparaty w komorkach.

Twoj tok myslenia przypomina XIXw, kiedy tez ludzie mowili, ze kolej nie jest od transportu...

Troche otwartosci, myslenia w przyszlosc, i myslenia nie tylko wg swoich potrzeb!
    Ale ja nie neguję rozwoju technicznego i bądź łaskaw nie umiejscawiać mnie w XIXw.
    Ja mówię o MOICH potrzebach, oczekiwaniach. Jeśli chciałbym wysłać newsa doTVN24, to też pewnie zrobiłbym go komórką.
    Ale komórką NIE ZROBIĘ landszaftu, który wydrukuję w wielkości np. 40x60cm, żeby powiesić sobie na ścianie, bo się nie da...
    Świat fotografów ślubnych z zainteresowaniem przyjął możliwość filmowania. Ja też się ucieszyłem, ale ja nie jestem fotografem ślubnym, a zwykłym entuzjastą/amatorem fajnych widoczków i czasem portretów, więc nie jest to dla mnie sprawa ważna.
    Odbiję grzecznie piłeczkę - bądź otwarty na inne potrzeby różnych użytkowników.

Krótko mówiac - to są moje potrzeby i moje pieniądze;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Świat fotografów ślubnych z zainteresowaniem przyjął możliwość filmowania. Ja też się ucieszyłem, ale ja nie jestem fotografem ślubnym, a zwykłym entuzjastą/amatorem fajnych widoczków i czasem portretów, więc nie jest to dla mnie sprawa ważna.
    Odbiję grzecznie piłeczkę - bądź otwarty na inne potrzeby różnych użytkowników.

Krótko mówiac - to są moje potrzeby i moje pieniądze;-)
    Tak tylko na marginesie - 5D mkII do filmowania ślubów się IMHO zupełnie nie nadaje. To jest klasyczne sięganie lewą reką do prawej kieszeni w tym zastosowaniu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak tylko na marginesie - 5D mkII do filmowania ślubów się IMHO zupełnie nie nadaje. To jest klasyczne sięganie lewą reką do prawej kieszeni w tym zastosowaniu .
    Ja zajmuje się i filmowaniem i fotografią. I często robiąc zdjęcia w plenerze przydała by się funkcja nagrania jakiegoś krótkiego klipu bez konieczności angażowania drugiej osoby z kamerą żeby zrobić kilkadziesiąt sekund materiału.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    ...
    I często robiąc zdjęcia w plenerze przydała by się funkcja nagrania jakiegoś krótkiego klipu bez konieczności angażowania drugiej osoby z kamerą żeby zrobić kilkadziesiąt sekund materiału.
    To jest jedna z rzeczy których mi aktualnie brakuje... Krótkie klipy do prezentacji.

Tylko cena zabija :-(:-(
    Ostatnio edytowane przez kisman ; 13-03-2009 o 15:54 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN
    Ja mówię o MOICH potrzebach, oczekiwaniach. Odbiję grzecznie piłeczkę - bądź otwarty na inne potrzeby różnych użytkowników. Krótko mówiac - to są moje potrzeby i moje pieniądze;-)
    Ciesze sie, jakbys mowil o swoich potrzebach, a nie wydawal mocnych sadow - ja bym nic do tego nie mial.
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Istniejace Auto ISO daje dlugie czasy, szczegolnie na szerokim kacie, albo 1/400 w trybie M.

Co sadzicie o ustawieniu np. na ISO 800 (ewentualnie ISO 400). I zapomnieniu. I ustawianiu wtedy jedynie przeslony wg potrzeb. Zamiast zmiana ISO w jedna i w druga strone co kilka zdjec. Wszystko podczas jednej sesji, jednego pleneru. Chodzi o sytuacje bardziej reporterskie, "ulice", nie studio, nie statyw. Takie sztuczne obejscie braku Auto ISO.

Wg testow, w przypadku 5D II - na ISO 800 nie tak wiele sie traci wzgledem nizszych ISO.
    Ciekawy jestem co sadzicie?
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Co sadzicie o ustawieniu np. na ISO 800 (ewentualnie ISO 400). I zapomnieniu. I ustawianiu wtedy jedynie przeslony wg potrzeb. Zamiast zmiana ISO w jedna i w druga strone co kilka zdjec. Wszystko podczas jednej sesji, jednego pleneru. Chodzi o sytuacje bardziej reporterskie, "ulice", nie studio, nie statyw. Takie sztuczne obejscie braku Auto ISO.
    To oczywiście jest niezły sposób i jeśli np. ISO800 jest dla kogoś akceptowalne to wystarczy takie ustawić a następnie tryb Av. Aparat sobie będzie dobierał czas i wszystko gra. Ja bym preferował sposób polegający na zmierzeniu światła przy pierwszym ujęciu, ustawienie ISO "na zapas" +1EV i robienie kolejnych ujęć nie przejmując się już niczym.
    Do wygody AutoISO to jednak niestety daleko. Na szczęście używam aparatu głównie do ustawianych portretów więc i tak tryb 'M' rządzi :-). Jakbym chciał aparat do reporterki to kupiłbym D700 z wygodniejszym AF, szybszą serią i AutoISO.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To oczywiście jest niezły sposób i jeśli np. ISO800 jest dla kogoś akceptowalne to wystarczy takie ustawić a następnie tryb Av. Aparat sobie będzie dobierał czas i wszystko gra. Ja bym preferował sposób polegający na zmierzeniu światła przy pierwszym ujęciu, ustawienie ISO "na zapas" +1EV i robienie kolejnych ujęć nie przejmując się już niczym.
    Dzieki, wiele osob porownywalo juz wysokie ISO do starego 5D i innych puszek. A jak porownujecie ISO <= 800? Co jest dla Was akceptowalne? Na ta chwile 800 wydaje mi sie akceptowalne, choc kazde ISO nizsze ma przewage jesli chodzi o 'wyciaganie' cieni. Zamierzam w najblizszym czasie samemu zrobic troche wiecej testow. Co Wy sadzicie?

PS: Nie mowie o studio, ani uzywaniu statywu w plenerze, kiedy albo mozna wplynac pozytywnie na swiatlo, albo wydluzyc czas.

PPS: Zastaniawam sie po prostu, czy biezaca technologia matryc pozwoli uzywac wyzszego ISO z zakresu nizszych (<=800) zachowujac korzyscie znanego dotad ISO 100, czy tak, czy inaczej trzeba czekac na zmiane technologiczna produkcji matryc...
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 15-03-2009 o 18:06
    Pozdrawiam!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów