Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Co wybrać do 30D : 17-85 czy 18-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    miałem go praktycznie jeden dzień, dlatego porobiem zdjęcia tylko w domu. AF szybki, ostry, IS cichutki, kolory też bardzo fane - tyle , że większość zdjęć z lampą. obiektyw sprzedałem na allegro zanim sam dostałem go w swoje ręce,

Powiedz jak wygląda kwestia dystorsji w pomieszczeniach. Z zamieszczanych zdjęć w plenerze, to przy fotografowaniu architektury "beczka" jest znaczna. A jak jest z nią w pomieszczeniach
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

W DPP z rawów jednym kliknięciem korygujemy dystorsje w edycji grupowej. Wystarczy pstrykac w RAW. IMHO canon całkiem nieźle to rozwiązał w załączonej do aparatu aplikacji.
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Canonem 18-200. Zauważyłem, że (około 1 min 20 sek filmu) w pewnym zakresie ogniskowej jak jest obiektyw skierowany pionowo, to w pewnej chwili na krótkim odcinku tubus się chowa samoczynnie. Jestem ciekawy, czy ten typ tak ma, czy też egzemplarz był wadliwy ?
    Ten typ tak ma. 17-85 zresztą również, choć nie aż tak wyraźnie widoczne.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec

Domyślnie

Jago napisał, że C18-200 brak szybkiego autofocusa, choćby micro USM. Otóż ten obiektyw ma właśnie micro USM i jest dość szbki, brak mu FTM (Full Time Manual).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ten typ tak ma. 17-85 zresztą również, choć nie aż tak wyraźnie widoczne.
    Mój nie ma - sprawdzałem. Na około połowie zakresu ogniskowej jest delikatny przeskok w oporze pierścienia. Trzymając obiektyw pionowo tubus pod własnym ciężarem samoczynnie nie zsuwa się - jedynie przy tym delikatnym przeskoku oporu pierścienia jest malutki "skok" tubusu. Może to miałeś na myśli

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Jago napisał, że C18-200 brak szybkiego autofocusa, choćby micro USM. Otóż ten obiektyw ma właśnie micro USM i jest dość szbki, brak mu FTM (Full Time Manual).
    Myślałem, że micro USM ma np Canon 70-300. Posiada on zresztą na tą okoliczność specjalną obwódkę z napisem na pierścieniu. Sugeruję się artykułem zamieszczonym na: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7725 i dlatego stwierdziłem, że Canon 18-200 nie ma nawet micro USM.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 03-03-2009 o 18:06 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

Digital Foto Video 12/2008 w teście C18-200 podał, że posiada micro USM, a nie Ring USM. Canon w specyfikacji pisze: mikrosinik:
    http://www.canon.pl/For_Home/Product...ex.asp?specs=1
    Może ktoś ma precyzyjniejszą informację?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Digital Foto Video 12/2008 w teście C18-200 podał, że posiada micro USM, a nie Ring USM. Canon w specyfikacji pisze: mikrosinik:
    http://www.canon.pl/For_Home/Product...ex.asp?specs=1
    Może ktoś ma precyzyjniejszą informację?
    http://www.canon.com/camera-museum/c..._35_56_is.html

ani słowa o USM...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Mój nie ma - sprawdzałem. Na około połowie zakresu ogniskowej jest delikatny przeskok w oporze pierścienia. Trzymając obiektyw pionowo tubus pod własnym ciężarem samoczynnie nie zsuwa się - jedynie przy tym delikatnym przeskoku oporu pierścienia jest malutki "skok" tubusu. Może to miałeś na myśli
    Nie, nie to miałem na myśli. Podczas noszenia aparatu obiektywem w dół (na pasku na nadgarstek, więc wymachując ręką trochę grawitacji pomagałem) po chwili tubus się wysuwał.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie, nie to miałem na myśli. Podczas noszenia aparatu obiektywem w dół (na pasku na nadgarstek, więc wymachując ręką trochę grawitacji pomagałem) po chwili tubus się wysuwał.
    \

No to ładnie musiałeś "łapką majtać" ....... ;-) Tylko przez to może jakiś mechanizm w środku się wyrobić. Ja w tym przypadku nosiłbym aparat, jak młody żołnierz kubek na pasku.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów