Pokaż wyniki od 1 do 10 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Czasem zdarza się, że oszukują aparat pokazując nieprawdziwą ekspozycję a czasem nieprawdziwą ogniskową.
    Czyli zdjęcia, pomimo tych samych parametrów na różnych ogniskowych, będą różniły sie jasnością? mógłby to ktoś sprawdzić (i rzucić konkretami z testu) kto ma zooma ze stałym światłem, bo poki co ja jestem niedysponowany do takich zadań?:wink:

Weź dwa obiektywy macro: EF 100/2.8 i sigmę 105/2.8
    Sorry, nie wezmę, nie mam w tej chwili przy sobie:grin:

sigmę 105/2.8 (..) sigma wyciąga mordę na dwa razy większą odległość tracąc w ten sposób światło?
    Tutaj czegoś nie kumam wyciąga mordę na skutek ostrzenia? Jak w takim razie może tracić światło, skoro względna jasność ob. ze wzoru uwzględniona jest tylko ogniskową i średicą ob, a nie jego długością fizyczną? i wogóle w jaki sposób je traci? po wyciągnięciu mordy, aparat pokazuje Ci większa przysłonę niż deklarowane f/2.8 pomimo pełnej dziury?:-)

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    jasność obiektywu wynika ze stosunku jego średnicy wewnętrznej do długości. stąd bierze się sałoświetlność zoomów, które nie zmieniają swojej długości wraz ze zmianą ogniskowej
    Dzięki, to wiele wyjaśnia..:wink:

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 22-02-2009 o 15:46
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów