Strona 68 z 85 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Początki nałogu

Domyślnie

Canon brings SX1 IS to US and adds RAW to z "http://www.dpreview.com/news/" najnowsze i dobre.

swnw.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A tu stronka z kolejnym testem SX10 IS
    http://www.steves-digicams.com/2009_...anon_sx10.html

Gen
    Guest

Domyślnie

Faktycznie jak napisał „swnw” dzisiaj, na wszystkich większych portalach fotograficznych jest informacja o przygotowaniu nowego, oryginalnego oprogramowania dla SX1, które pozwoli użytkownikom tego aparatu na wykonywanie zdjęć w formacie RAW.
    Powiem, że jestem bardzo mile zaskoczony i zadowolony. Czekałem na CHDK i liczyłem, że przygotowanie go zajmie około roku albo i więcej. A tu masz - będzie oryginał i to w marcu.
    Jeśli ktoś szybko nie przerobi firmware do SX10, to będziemy mieli bardzo znaczącą przewagę SX1, całkowicie uzasadniającą 500 złotową różnicę zakupu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Alex

Domyślnie

Nie znam się za bardzo. Ale wydaje się że RAW "waży" sporo więcej niż jpeg. Ciekawe czy na nowym sofcie będzie dawało się robić seryjne zdjęcia z 4fps ?

Coś już napisał
    Miasto
    Głuszyca

Domyślnie

Mam nadzieje ,że z tymi rawami to nie plotka,gdyż co raz bliższy jestem pozbycia się sx1 i kupnem lustra

Gen
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiutek Zobacz posta
    Nie znam się za bardzo. Ale wydaje się że RAW "waży" sporo więcej niż jpeg. Ciekawe czy na nowym sofcie będzie dawało się robić seryjne zdjęcia z 4fps ?
    Tu dopiero będzie ważna szybka i duża karta. Do tej pory czytałem, że SX1 daje radę zapisywać zdjęcia seryjne nawet na kartach class2, bez widocznych opóźnień. Teraz zgodnie z instrukcją trzeba będzie mieć class6. Myślę, że spokojnie da radę.

Bywalec

Domyślnie

Pytanie zasadnicze chodź pewnie śmieszne :P ale jakość zdjęć w rawach będzie o wiele lepsza od jpeg czy nadal będą potworne szumy.

Domyślnie

Plotki o zmianie firmware-u na obsługujący RAW-y pojawiały się już w styczniu/grudniu, ale nie chciało mi się wierzyć (niemiecki Amazon podobno to pisał w opisie aparatu). Jeśli chodzi o CHDK to po premierze w Stanach może portowanie pójdzie szybciej. Jak porównuję postępy SX10 - SX1 to wychodzi na to, że w SX1 nic się nie dzieje, dump i koniec.
    Cytat Zamieszczone przez nowalija Zobacz posta
    Pytanie zasadnicze chodź pewnie śmieszne :P ale jakość zdjęć w rawach będzie o wiele lepsza od jpeg czy nadal będą potworne szumy.
    Szumy nie znikną, ale w RAW-ie będą nieobrobione przez software aparatu. Redukując szumy zewnętrznym programem masz najczęściej większe możliwości (czyt. można to zrobić lepiej).
    Potworne szumy to to nie są, ale pewnie Cie nie przekonam. Nie jest to najmniej zaszumiony aparat w tej klasie, ale raczej należy do czołówki. Nie jest to lustrzanka i nigdy nie będzie, ale dzięki temu ma obiektyw z zoomem do 560mm (ekwiwalent), jest mały, tańszy itp...........

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A tak z innej beczki. Ostatnio z ciekawości obserwowałem akumulatorki, bo zauważyłem że jedne się krócej ładują a inne dłużej. Rzeczywiście na 4 akumulatorki jeden jest blisko kompletnego wyładowany i tak stopniowo ostatni z czterech ma 50% naładowania a tu aparat "nie gawari"... Hmm, też tak macie u siebie?

Gen
    Guest

Domyślnie

Widocznie masz uszkodzony jeden akumulator. Proponuję wymienić wszystkie cztery na nowe w myśl zasady:
    - Należy unikać jednoczesnego stosowania akumulatorów o różnych składach chemicznych, pojemnościach i poziomach naładowania w tych samych urządzeniach. -
    Obecnie ceny akumulatorków AA są bardzo niskie więc nie powinno być problemu. Ja kupiłem takie:
    http://www.allegro.pl/item558474362_...r6_nowosc.html
    razem z taką ładowarką:
    http://www.allegro.pl/item555120924_...230v_4a08.html
    Może nie jest to jakiś nie wiem co, ale za te pieniądze - polecam.

Strona 68 z 85 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów