Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Wątek: błysk/flash a fotografowanie niemowląt ??

Domyślnie

Dobra - Memoriz, Krzychu - macie dzieci?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Dobra - Memoriz, Krzychu - macie dzieci?
    Dobre pytanie ;-) A opis jak to po szpitalach chodzą fotografowie sprzedający później zdjęcia to myślisz że skąd ? Z internetu ? Nie udało mi się żony przekonać że takie zdjęcie w wstawioną w PS gustowną rameczką z misiem jest do kitu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Wydaje mi się, że błyskanie po oczach raczej nie ma nic wspólnego z ewentualnymi późniejszymi problemami ze wzrokiem, ale raczej z komfortem dzieciaka. Po prostu dziecko jest wrażliwe na wszelkie bodźce i takie błyskanie nie należy do przyjemnych (prawdopodobnie, bo ja nie pamiętam tak wczesnego dzieciństwa).
    Mogę się jedynie zgodzić, że zbyt intensywne błyskanie po oczach może coś zrobić negatywnego. No ale nie widziałem żeby paparazzi błyskali dzieciakom zdjęcia w tempie 10szt/s przez kilka minut i każde z lampą

Wady wzroku, słuchu, postawy itp. powstają na skutek długotrwałego działania czynników powodujących te wady. Jak dziecko ma ma skrzywienie kręgosłupa to nie powstaje to w jeden dzień tylko czasem nawet pare lat. I to samo jest z korekcją tej wady.
    Oczywiście nie piszę tu o np. złamaniu nogi gdzie problem powstaje od razu. Ale analogicznie nie wierzę, że ktoś wali na wprost lampą studyjną 800-ką na maksa w kościele. No, to i dorosłemu może coś zrobić ...
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airborne Zobacz posta
    słyszałem sprzeczne opinie na ten temat. Pewne jest, że wzrok zaraz po urodzeniu dziecka nie jest w pełni wykształcony, więc dla 100% bezpieczeństwa lepiej odpuścić użycie flesza w początkowym okresie
    Przypomnę że mówiliśmy o używaniu lampy na chrzcie...Poza bardzo szczególnymi przypadkami, chrzest z reguły nie odbywa się zaraz po urodzeniu dziecka...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

to moze z innej beczki - kto wali lampa na wprost ?? po to palnik mozna obracac by odbijac swiatlo od blendy czy chocby sciany

jesli juz trzeba blyskac "na wprost" to przeciez tez nie na pelnej mocy ale jako doswietlenie ceni.. i tu tez nie ma sie czego obawiac - zwlaszcza np. z softenem..

moja cora ma 5 tygodni i robie jej zdjecia z lampa a nawet ringflash'em

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    to moze z innej beczki - kto wali lampa na wprost ??
    cała ogromna grupa użytkowników kompaktów oraz kukułki z lustrzanek.... (zajrzyj do NK)
    ponadto często mamy do czynienia z serią przedbłysków wspomagających AF, serią AntyRedEye, przedbłyskami pomiarowymi, więc czasem przed zdjęciem mamy kilkusekundowy stroboskop...

wydzieliłem ten temat z wątku o chrzcinach, ponieważ chętnie dowiedziałbym się jak to naprawdę jest?

Na tą chwilę jestem praktycznie przekonany o przeciwskazaniach do błysku w okresie noworodkowym, choćby ze względu (za Wikipedią) "na trwający w tym czasie okres adaptacji młodego organizmu do życia w nowym środowisku."; natomiast nie mamy konkretnych informacji co do okresu niemowlęcego (do 1 roku życia).

ktoś pisze "3-4 miesiące", ktoś inny powie do pół roku, ale czy istnieją jakieś zródła encyklopedyczno-medyczne na ten temat?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Myślę że trudno byłoby nawet uzyskać jakąkolwiek korelację wad wzroku w późniejszym wieku z błyskaniem lampą - wiadomo że żadnego efektu natychmiastowego nie ma, a badań długoterminowych chyba nikt nie prowadził i jedyna szansa to jakiś nudzący się naukowiec, najlepiej z państwowymi funduszami (takie się najlepiej wydaje...).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Na tą chwilę jestem praktycznie przekonany o przeciwskazaniach do błysku w okresie noworodkowym, choćby ze względu (za Wikipedią)[I] "na trwający w tym czasie okres adaptacji młodego organizmu do życia w nowym środowisku

Z tej informacji nic nie wynika. Może błyskanie po oczach właśnie pomaga w rozwoju wzroku? Mózg ma więcej bodźców, przez to dziecko będzie miało ostrzejszy wzrok i będzie bardziej inteligentne. A może będzie miało po tym same alergie. Bez badań nic nie można wywnioskować na podstawie tylko tego, że organizm się rozwija.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Tak się składa iż mam w rodzinie lekarza medycyny o specjalności pediatria i z ciekawości skonsultowałem z nim powyższy problem. Po dokładnym omówieniu problemu, jednoznacznie stwierdził iż nie ma żadnego związku pomiędzy okazjonalnym wykonywaniem dziecku zdjęć z użyciem lampy błyskowej (czy to wbudowanej czy też zewnętrznej) a późniejszymi wadami wzroku do których owo działanie mogło by się przyczynić. Zaznaczył także iż nie ma znaczenia czy chodzi o 4-miesięcznego niemowlaka czy 2-godzinnego noworodka. Okazjonalne fotografowanie z użyciem lampy błyskowej w żaden zgubny sposób nie wpływa na narząd wzroku dziecka, oraz nie przyczynia się do późniejszych wad tegoż narządu.
    EOS + Speedlite

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Z tej informacji nic nie wynika. Może błyskanie po oczach właśnie pomaga w rozwoju wzroku? Mózg ma więcej bodźców, przez to dziecko będzie miało ostrzejszy wzrok i będzie bardziej inteligentne. A może będzie miało po tym same alergie. Bez badań nic nie można wywnioskować na podstawie tylko tego, że organizm się rozwija.
    Jedno można wykluczyć - błyskanie nie powoduje natychmiastowego pogorszenia lub utraty wzroku. Jeżeli jest jakiś efekt, to jest on długoterminowy ale nie ma najmniejszych dowodów na jego istnienie, a spokojnie w populacji da się znaleźć osoby posiadające doskonały wzrok którym błyskano w dzieciństwie po oczach. Decyzję każdy musi podjąć, tylko większość krzyczących o zakazie błyskania niech będzie świadoma że w szpitalu i tak błyskają i tak błyskają... Co do chrztu - jakiś czas temu była moda na zdjęcia studyjne z chrztu gdzie błyska się z reguły znacznie większą mocą niż pojedyńczy speedlite...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Tak się składa iż mam w rodzinie lekarza medycyny o specjalności pediatria i z ciekawości skonsultowałem z nim powyższy problem. Po dokładnym omówieniu problemu, jednoznacznie stwierdził iż nie ma żadnego związku pomiędzy okazjonalnym wykonywaniem dziecku zdjęć z użyciem lampy błyskowej (czy to wbudowanej czy też zewnętrznej) a późniejszymi wadami wzroku do których owo działanie mogło by się przyczynić. Zaznaczył także iż nie ma znaczenia czy chodzi o 4-miesięcznego niemowlaka czy 2-godzinnego noworodka. Okazjonalne fotografowanie z użyciem lampy błyskowej w żaden zgubny sposób nie wpływa na narząd wzroku dziecka, oraz nie przyczynia się do późniejszych wad tegoż narządu.
    I to chyba jednoznacznie załatwia sprawę... Szkoda że kolega Memoriz dziwnie się w tym wątku przestał udzielać.
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 20-02-2009 o 16:40 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów