Strona 9 z 152 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Andja
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Ale po co na umowę o dzieło/zlecenie skoro można podpisać umowę (albo i nie) i wystawiać rachunki firmie? To będzie raczej korzystniejsze. Umowa zlecenie odpada, bo jest kosztowna i trzeba płacić składki.

To jest nieopłacalne. A ZUS się przed tym zabezpieczył -jeśli pracowałeś gdzieś na umowę o pracę i zakładasz działalność oraz wystawiasz tej firmie rachunki/faktury (w zależności kot na czym jest - ale korzystniej na KPiR niż Vacie), to nie przysługuje Ci ulgowy ZUS (niewiele ponad 300 zł), tylko standardowy (ponad 800). Ale to tylko, jeśli pracowało się wcześniej na etat (pół, ćwierć).
    jesteś pewien o czym piszesz?
    u żony w firmie dziewczyny tak pracuja.
    zwolniły się, założyły działalność (są na książce PiR), na koniec miesiąca wystawiają rachunek za przepracowane godziny i dostają kasę na konto. oczywiście płacą przez pierwsze 2 lata niski ZUS - tak to tam funkcjonuje już kilka lat.

wczoraj byliśmy u księgowej i też powiedziała że przez pierwsze 2 lata ZUS jest preferencyjny.
    a co do jak piszesz nieopłacalności przy normalnym ZUS-ie, po wyliczeniach wyszło że też jest się pare setek/miesiąc do przodu

po mału głupieję od tego wszystkiego ??:

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Być może masz rację - ja się konsultuję z koleżanką z biura rachunkowego i robię wszystko wg jej wskazówek + księgowość z firmy, dla której pracuję (skoro główna księgowa woli umowę o dzieło [bo korzystniej dla mnie] zamiast zlecenie i wyjaśnia dlaczego, to jej wierzę).
    Ponadto w ZUS powiedzieli mi, że tak - mogę mieć ten preferencyjny przez 2 lata, ale tylko wtedy, kiedy podpiszę oświadczenie, że nie będę pracował dla poprzedniego pracodawcy, u którego byłem zatrudniony na umowę o pracę i nie będę mu wystawiał faktur (no właśnie - może rachunki można, he he).
    W ten sposób chcą się zabezpieczyć - pracodawca nie płaci 8 stów za ZUS, tylko Ty płacisz 300.
    Tak czy inaczej - w przypadku, gdy jesteśmy zatrudnieni na umowę o pracę i chcemy jednak założyć tę działalność, to trzeba się zwolnić i pójść na bezrobocie. Ale przecież można to ominąć (żona dalej pracuje, ale umowa o dzieło jest na np. Ciebie). Kwestia dogadania się z szefem (byłym, he he).
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Gdyby ktoś miał wątpliwości
    http://msp.money.pl/wiadomosci/zarza...,0,182468.html
    przykre....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Patrz na date publikacji tego na stronie - 2006-09-05 15:13:54 , troche nieaktualne informacje ;]
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andja Zobacz posta
    jesteś pewien o czym piszesz?
    u żony w firmie dziewczyny tak pracuja.
    zwolniły się, założyły działalność (są na książce PiR), na koniec miesiąca wystawiają rachunek za przepracowane godziny i dostają kasę na konto. oczywiście płacą przez pierwsze 2 lata niski ZUS - tak to tam funkcjonuje już kilka lat.

wczoraj byliśmy u księgowej i też powiedziała że przez pierwsze 2 lata ZUS jest preferencyjny.
    a co do jak piszesz nieopłacalności przy normalnym ZUS-ie, po wyliczeniach wyszło że też jest się pare setek/miesiąc do przodu

po mału głupieję od tego wszystkiego ??:

Wiec jak to jest z tematem mojej zony. Moze po założeniu dzialalnosci przez PUP podjądz wspołprace ze swoim byłym pracodawca na umowe zlecenie - ale nie jako forma tylko jako osoba fizyczna?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Wiec jak to jest z tematem mojej zony. Moze po założeniu dzialalnosci przez PUP podjądz wspołprace ze swoim byłym pracodawca na umowe zlecenie - ale nie jako forma tylko jako osoba fizyczna?
    to jest tak że możesz pracować dla byłego pracodawcy ale forma zatrudnienia (umowa o dzieło bądz umowa zlecenie) nie może mieć znamion pracy na umowe o prace.

Z tego co piszesz wynika, że przekroczyli termin 30 dni na rozpatrzenie wniosku, do tego miesiąc czasu czekania na podpisanie umowy, trochę to zajmuje...a zlecenia umykają...
    to co do 30 dni to moga ci powiedziec ze nie spełniałeś warunków brak szkolenia abc i dlatego sie przedłużyło.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

oiomariuszoio
    Guest

Domyślnie

witam
    Moglby mi ktos pomoc w wypełnieniu wniosku o przyznanie środkow z Funduszu Pracy na podjecie dzialalnosci gospodarczej???
    jesli ma ktos wzór jak to wypelnic to prosze o przeslanie na maila : mariusz.baran1@op.pl
    za pomoc dziekuje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak nie wiesz jak wypelnic wniosek to dobra rada odpusc sobie...
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    to jest tak że możesz pracować dla byłego pracodawcy ale forma zatrudnienia (umowa o dzieło bądz umowa zlecenie) nie może mieć znamion pracy na umowe o prace.

A mozna jaśniej na moim przykładzie

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oiomariuszoio Zobacz posta
    witam
    Moglby mi ktos pomoc w wypełnieniu wniosku o przyznanie środkow z Funduszu Pracy na podjecie dzialalnosci gospodarczej???
    jesli ma ktos wzór jak to wypelnic to prosze o przeslanie na maila : mariusz.baran1@op.pl
    za pomoc dziekuje
    Może skontaktuj się z nimi.
    http://allegro.pl/item552833053_cano...ni_grosza.html

Strona 9 z 152 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów