Pokaż wyniki od 1 do 10 z 151

Wątek: Gdzie kupić zamienniki Aku LP-E6 (do 5DMkII)?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ori 330zł Jak chcemy miec gripa z 2 kpl. akku jestesmy 1000 zl w plecy

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

jak ktoś znajdzie w ludzkiej cenie niech da znać

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    Ori 330zł Jak chcemy miec gripa z 2 kpl. akku jestesmy 1000 zl w plecy
    Ale za to jaka wygoda pracy. Na pierwszym ładowaniu zrobiłem 1700 klatek i jeszcze mam ponad 40% stanu baterii. Nie liczę kilku "filmów", ustawienia CF i oczywistej zabawy nową puszką. Czyli lekko licząc 2400 klatek na jednym ładowaniu plus bezpieczny margines jakby coś..

Pamiętam jak ktoś pytał czemu canon zmieniał te baterie.. W poprzednim 5D po 1500 zdjęciach nie było o czym rozmawiać. To chyba wystarczająca różnica.
    Jarek

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ale za to jaka wygoda pracy. Na pierwszym ładowaniu zrobiłem 1700 klatek i jeszcze mam ponad 40% stanu baterii. Nie liczę kilku "filmów", ustawienia CF i oczywistej zabawy nową puszką. Czyli lekko licząc 2400 klatek na jednym ładowaniu plus bezpieczny margines jakby coś..

.

Mam pytanie z małym OT.... Do tej pory nie pracowałem nigdy z gripem - jestem praworęczny - robiąc pionowe zdjęcie przechylam aparat w prawo (spustem do dołu). Czy poza wydłużeniem żywotności baterii grip naprawdę poprawi ergonomię pracy ??

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Domyślnie

Nie wiem dlaczego miałby wydłużyć żywotność baterii.

Ja miałem grip w 400D i w 40D do 5 chyba nie dokupię. Jestem praworęczny. Zdjęcie pionowe robię przekręcając aparat w lewo (spust u góry). Robiąc w pionie nie przekładałem dłoni tzn. używałem spustu na body. Tak mi wygodniej i szybciej. Z gripem przede wszystkim lepiej i pewniej się trzyma puszkę. Dwóch baterii jednocześnie nie wkładałem, koszyka na paluszki też nie używałem.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Mam pytanie z małym OT.... Do tej pory nie pracowałem nigdy z gripem - jestem praworęczny - robiąc pionowe zdjęcie przechylam aparat w prawo (spustem do dołu). Czy poza wydłużeniem żywotności baterii grip naprawdę poprawi ergonomię pracy ??
    Szybko nauczysz się przechylać aparat w lewo. To jest po prost tak naturalny odruch, ze nie da się inaczej.

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Nie wiem dlaczego miałby wydłużyć żywotność baterii.
    Wydłuża i to znacznie. W starym 5D to było przynajmniej 300 klatek gratis (sprawdzałem ze 2x).
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Wydłuża i to znacznie. W starym 5D to było przynajmniej 300 klatek gratis (sprawdzałem ze 2x).
    No tak ciekawe. Przecież z gripem aparat nie jest mniej energochłonny ani nie zmienia się pojemność baterii. Jedyne wytłumaczenie to to że przez grip inaczej jest odczytywany poziom rozładowania baterii i w ten sposób wykorzystuje się większy zakres jej pojemności. Ciekawe czy ta zalezność będzie dotyczyła też nowej 5.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    No tak ciekawe. Przecież z gripem aparat nie jest mniej energochłonny ani nie zmienia się pojemność baterii. Jedyne wytłumaczenie to to że przez grip inaczej jest odczytywany poziom rozładowania baterii i w ten sposób wykorzystuje się większy zakres jej pojemności. Ciekawe czy ta zalezność będzie dotyczyła też nowej 5.
    Moja wiedza z elektroniki kończy się w miejscu, gdzie trzeba włożyć baterie. Może pomoże coś to, że nowa 5tka pokazuje dokładną ilość zdjęć, jaką wykonała konkretna bateria. I wcale nie jest tak, że różnią się o jedno zdjęcie.
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów