Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 181

Wątek: fotografia koncertowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    mit ? ciekawe...

ta glebia moze na papierze w cyferkach jest nie duza , ale jakos nie przeklada to sie na same zdjecia , chyba ze ktos z nosem w monitorze szuka granicy tej glebi na zdjeciu , to ja mu wspolczuje...

owszem , koncerty gdzie duzo sie dzieje itd sa trudniejsze sila rzeczy
    tak, uwazam ze to mit.

oczywiscie, ze lepiej miec jasne szkla i przymykac. mowie tu o zastosowaniach klubowych, a nie duzych scenach. czesto w malym klubie ma sie 1-2 lampki do tego jeszcze czerwone i zamiast sie wyglupiac lepiej pomyslec o odbijaniu swiatla.

sam bardzo dlugo nalezelm do zakonu przeciwnikow lampy na koncertach, ale z perspektywy czasu wiedz, ze byla to tylko wymowka od ruszenia **** i nadrobienia warsztatu w temacie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a co innego jesli mozna korzystac z lampy , bo ja z gory zakladam ze tego sie nie uzywam , do tej pory jednak na 90% koncertow byl zakac uzywania lamp , a ja sam wychodze z zalozenia ze lepsze efekty w wiekszosci uzyskuje sie bez lampy

chyba ze jest mozliwosc odbicia swiatla i tak wykorzystania lampy , co sie jeszcze rzadziej zdarza , walenie na wprost daje slabe efekty
    no comment...

Domyślnie

a co innego jesli mozna korzystac z lampy , bo ja z gory zakladam ze tego sie nie uzywam , do tej pory jednak na 90% koncertow byl zakac uzywania lamp , a ja sam wychodze z zalozenia ze lepsze efekty w wiekszosci uzyskuje sie bez lampy
    dla mnie kwestia indywidualna. zwykle przed gigiem pytam zespol co moge co nie, pokazuje przyklady. zwykle slysze rob co chcesz.

na wiekszych imprezach zwykle sa zakazy, ale tam tez jest inne oswietlenie. jak jest jeszcze tv, to juz w ogole malina.

chyba ze jest mozliwosc odbicia swiatla i tak wykorzystania lampy , co sie jeszcze rzadziej zdarza , walenie na wprost daje slabe efekty
    zalezy jaki efekt chcesz uzyskac. na dlugich czasach i przy umiejetnej obrobce daje, to rade. ja akurat preferuje odbijanie. inna sprawa, to wziecie 2-3 lampek i odplanie radiowo, tez daje rade.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nie no szalejemy jesli mamy zabierac lampki dodatkowe ;] , ja bardziej patrze na foto koncertowe pod wzgledem reportazu dla gazety np. wiec ciezko rozstawiac wlasny sprzet i blyskac , chyba ze wlasnie zespol mowi ok i robi sie taka "sesje" , 2 w 1 ;]

musze dokupic kabelek do lampy i probowac odbijac swiatlo nie tylko od sufitu ciekawe jestem jak to wypada
    no comment...

Domyślnie

Ogolnie moje spostrzezenia sa podobne do tego co napisal Badi.

W klubach kapele leja na to czy z lampa czy bez. Dla samego ich komfortu lepiej nie walic na wprost,to troche denerwuje z tego co zaslyszalem od tych po 2 stronie, co graja

Swiatlo odbite lampy nie jest zle i nie oznacza wyprania oswietlenia scenicznego,moge kilka przykladow zapodac z ostatniego konceru w malym,ciasnym klubie. Fakt,pare lamp tam bylo,ale bez lampy,nie byloby szans.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W sumie juz sie nie bawie w taką fotografie ale podrzuce kilka moich prac - w raczej nie uzywam lampy chyba ze desperacja mi kaze ale na koncertach raczeh nie.

A foty robione róznymi szkłami, ale zawsze 2.8 i mniej, ciezkie warukni nie jest łatwo na koncertach

http://www.mnowicki.e12.pl/index.php?kat=KONCERTY&pic=1
    Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badi Zobacz posta
    inna sprawa, to wziecie 2-3 lampek i odplanie radiowo, tez daje rade.
    Chyba na mini koncercie dla znajomych, może na zabawie ślubnej w ramach zlecenia. Na koncercie z prawdziwego zdarzenia raz że nikt na to nie pozwoli, dwa - psuje to samą ideę fotografii koncertowej, gdzie rejestrujemy grę świateł, oddajemy klimat i atmosferę. Zasada nie używania lamp nie wynika z jakiś uprzedzeń czy braku warsztatu ... To nie fotografia studyjna.

Dla mnie najbardziej załamujące jest to, że gro ludzi idzie ze swoim sprzętem fotografować akcję na scenie i często nie wiedzą nawet kogo fotografują. A bo strasznie chcą spróbować, a bo taki czy siaki ma na stronie coś z koncertu i ja też chciałbym mieć takie "wypasione" fotki. Nie zapomnę, jak, fotografując kiedyś koncert słynnego trębacza Eddie Hendersona z Leszkiem Kułakowskim, podszedł do mnie jeden z userów tego forum i wezwał na tzw. bitwę - kto zrobi lepsze zdjęcie i potem zmieścimy to tu na grupie. W przerwie, na pytanie, czy lubi taką muzykę, odpowiedział, że nie lubi muzyki i nie wie za bardzo kto gra na scenie. Nie skomentowałem tego i nie przyjąłem "rękawicy". Nic dodać, nic ująć ...

Nie neguję całkowicie samego fotografowania, ale mz, żeby dobrze zrobić taki czy inny koncert trzeba poznać sam temat fotografii - muzykę, artystów itp. Wiedzieć jaki kadr najlepiej odda osobowość, charakter artysty. Takie zdjęcia przetrwają wiele lat i mają w sobie to coś, głębie. Inaczej zdjęcia będą bardzo przypadkowe, których nikt nie będzie pamiętał. Młodym adeptom fotografii koncertowej zamiast onanizowania się sprzętem polecam najnowszy album Marka Karewicza "This is jazz", chyba najlepszego w tym kraju, fotografa koncertowego.

Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 24-01-2009 o 17:26
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Chyba na mini koncercie dla znajomych, może na zabawie ślubnej w ramach zlecenia.
    oj nie. wszystko zalezy od umiejetnosci, sprzetu i ukladu z zespolem-organizatorem. znam pare osob, ktore stosuja ten manewr w klubach (na 300-400 os.) i sprawdza sie swietnie.

psuje to samą ideę fotografii koncertowej, gdzie rejestrujemy grę świateł, oddajemy klimat i atmosferę.
    oczywiscie, jesli ktos o to zadba. czesto ten aspekt przy kalkulacjach koncertu jest odstrzeliwany. znam zespoly, ktore dowiedzialy sie o tym, ze maja przyniesc swoja rozpiske swiatel na 2-4 h przed rejestracja dvd w sporych studiach tv.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badi Zobacz posta
    oj nie. wszystko zalezy od umiejetnosci, sprzetu
    Umiejętności czego? Sprzętu, jakiego? Moim zdaniem nie tędy droga. Zamiast skupić na wyzwalaniu lamp bardziej przyda się trening wyobraźni i szukanie dobrego światła, kadru. Podobnie napisał też Obserwator, kilka stron wcześniej, którego zresztą fotografia koncertowa bardzo mi dopowiada.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 24-01-2009 o 17:55
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

Umiejętności czego?
    korzystania z tego czym sie dysponuje. podchodzenia do tematu swiadomie. czucie swiatla czy szukanie ciekawych, innych kadrow tez jest dla mnie umiejetnoscia, ktorzy jedni maja, a inni nie.

Sprzętu, jakiego?
    pozwalajacego na wykonaniego tego co sie zamierza. lubie perspektywe rybiego oka, musze miec rybie oko (nie licze prob osiagania zblizonego efektu w ps). chce lekko dopalic swiatlem katowym musze miec radiowke.

Podobnie napisał też Obserwator, kilka stron wcześniej, którego zresztą fotografia koncertowa bardzo mi dopowiada.
    w zadnym razie tego nie neguje. szczerze mowiac zyczylbym sobie pieknych, bajecznych swiatel zawsze.

btw: w wolnej chwili polecam rzucic okiem na prace stephen'a jensen'a czy ross'a halfin'a.
    Ostatnio edytowane przez badi ; 24-01-2009 o 18:16

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów