W trybie Custom mam ustawioną jasność na 50 (po jakimś czasie wskakuje mi 53) i contrast na 50.
Jakie jest optymalne ustawienie ??
W trybie Custom mam ustawioną jasność na 50 (po jakimś czasie wskakuje mi 53) i contrast na 50.
Jakie jest optymalne ustawienie ??
Jeśli jaskrawość się zmienia samoistnie, proszę wyłączyć czujnik oświetlenia. Kontrast powinien być na wartość fabryczną. W Pana modelu jest to chyba właśnie 50% i nie należy go trącać.
Poziom jaskrawości dobiera się tak, aby biel monitora wyglądała podobnie jak biel kartki papieru. Nie może być rażąca. Najbardziej optymalnym poziomem, moim zdaniem, jest 80cd/m^2. W Eizo serii S jest to nie więcej niż około 20-30% wartości regulatora, zależnie od partii.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Przy monitorze świecącym 120cd/m^2, w pomieszczeniu musi być bardzo jasno. Proponuję każdemu wykonać prosty test. Proszę położyć na stole kartkę papieru na którym normalnie drukujemy zdjęcia, lub w braku, jakąkolwiek zwykłą. Nie przykładać do monitora! Zmniejszać jaskrawość ekranu dotąd, aż subiektywnie poziom jaskrawości ekranu i kartki będzie zbliżony.
"Zaawansowana" kalibracja, wg Mach3, pozwala na wyregulowanie monitora pod kątem, przede wszystkim, punktu bieli. Jest to obowiązkowy etap, inaczej mogą wyjść herezje. Tryb "łatwy" sprowadza monitor do poziomu laptopa.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 11-01-2009 o 22:26 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl