Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jakie ustawienia

Domyślnie Jakie ustawienia

Witam
    Pewnie jak zwykle okaże się że pisze głupi post i mnie pojedziecie. Ale co mi tam.
    Chodzi o to jakie ustawienia macie w stylach obrazowych (kontrast, nasycenie itp). I jeszcze jedno czy przy rawach ma to jakieś znaczenie. Głównie pytam posiadaczy 400d

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przy RAW'ach nie ma to najmniejszego znaczenia, podobnie jak temperatura barwowa. Ustawienia te dotyczą tylko i wyłącznie jpeg "prosto z puszki" (czytaj: konwersji wewnętrznej aparatu RAW-jpeg w/g softu canona).
    C-F-K - forever

Domyślnie

A jak ustawić optymalnie żeby sztucznie nie wyglądało w jpg

Miasto
    Poznań

Domyślnie

WB auto.
    Co do reszty...'Optymalnie' - co to znaczy?
    Optymalnie w/g canona jest domyślnie. Według kogoś - żyleta, według innego - miękkość. Ktoś lubi b&w, ktoś inny ruską (maksymalną) saturację itd, itp.
    Ustaw jakąś scenę: posadź misia na fotelu i zrób mu serię z różnymi ustawieniami. Zapisz, porównaj foty i wybierz taki styl, jaki najbardziej Ci pasuje.
    Mi osobiście nic nie pasuje, dlatego bawię się RAWami i Peesem. Lubię mieć luz w obróbce, dlatego wolę rawy-negatywy, a nad stylami zastanawiam się później.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Ok dzięki. Pozostaje mi metoda prób i błędów.

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Przy RAW'ach nie ma to najmniejszego znaczenia, podobnie jak temperatura barwowa. Ustawienia te dotyczą tylko i wyłącznie jpeg "prosto z puszki" (czytaj: konwersji wewnętrznej aparatu RAW-jpeg w/g softu canona).
    To mnie zaskoczyłeś. WB nieistotny? Przy pomiarze ekspozycji też? To jak zrobię na balansie dla światła żarowego w świetle dziennym (obraz zaniebieszczony) to czy kanał czerwony nie będzie niedoświetlony? Czy po korekcie w ACR jakość kanału czerwonego nie będzie gorsza (szum) niż w przypadku poprawnego WB? Serio pytam, nie testowałem tego.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

na poczatku robilem zdjecia w ustawieniach sharpness +2 Sat +2 contrast +2 tone 0

bardzo szybko potem zdalem sobie sprawe ze to wychodzi za slodko za bardzo wysycone i cukierkowe
    obecnie mam ustawione portrait ale i tak robie w RAW
    i ewentualnych korekt dokonuje w DPP
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Talking

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    na poczatku robilem zdjecia w ustawieniach sharpness +2 Sat +2 contrast +2 tone 0

bardzo szybko potem zdalem sobie sprawe ze to wychodzi za slodko za bardzo wysycone i cukierkowe
    obecnie mam ustawione portrait ale i tak robie w RAW
    i ewentualnych korekt dokonuje w DPP
    Ja też często robię w RAW ale zaczyna mnie wkurzać wyostrzanie prawie każdego zdjęcia. Nie wiem może mam jobla:-) na punkcie ostrości.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poohutch Zobacz posta
    To mnie zaskoczyłeś. WB nieistotny? Przy pomiarze ekspozycji też? To jak zrobię na balansie dla światła żarowego w świetle dziennym (obraz zaniebieszczony) to czy kanał czerwony nie będzie niedoświetlony? Czy po korekcie w ACR jakość kanału czerwonego nie będzie gorsza (szum) niż w przypadku poprawnego WB? Serio pytam, nie testowałem tego.
    Dokładnie - nieistotny, tak samo jak ustawienia 'sharpness', 'contrast' itp. Całość tych ustawień służy wyłącznie do konwersji raw-jpeg wewnątrz aparatu. Raw nie jest zdjęciem, jest odpowiednikiem kliszowego negatywu. W konwerterach w zależności od ustawień jakie zadamy możemy go wywołać na wiele sposobów i każdy z nich nie jest mniej oryginalny od jpeg 'prosto z puszki'.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Przy RAW'ach nie ma to zadnego znaczenia jak pisza koledzy.
    Ja osobiscie uzywam tylko Raw.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów