Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 125

Wątek: Smakowite zdjęcia czyli fotografowanie żywności

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

"FOTOGRAFIA POTRAW" i "FOTOGRAFIA PRODUKTÓW"-przepraszam za pomyłkę w tytułach ale pamiętałem zawartość a nie pamiętałem dokładnie tytułu. Teraz spojrzałem na książki i zauważyłem błąd.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stacho85 Zobacz posta
    http://allegro.pl/item494708514_lamp...owy_model.html

czy moze oparte na takiej zarowce ?

http://allegro.pl/item492448735_lamp..._quantuum.html

z parasolka czy bez ? prosze o ogolne porady.
    podpiszę się pod tym co napisano już powyżej. Zrobisz złe zdjęcia, to tylko odrzuci klientów. Powodzenia

Jak chcesz kupować lampy, to jedynie studyjne nie jakieś świetlówki czy halogeny. Najlepszą opcją będzie chyba wynajęcie studia.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Dopiero zaczyna Awatar utente

Domyślnie

To pierwsze zdjęcie z tymi wedlinanami to tez Twoja robota?
    Eos 400D, sigma 18-200, tamron 70-300+macro.
    Kilka filtrów

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Bosh, to jest na prawdę dobijające... Człowiek się uczy, uczy, jak ustawiać światło, kompozycje, c***e muje dzikie węże, a tu każdy by chciał ot, wziąć aparat i cyknąć zdjęcia reklamowe...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Dopiero zaczyna Awatar Rjan
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    podpiszę się pod tym co napisano już powyżej. Zrobisz złe zdjęcia, to tylko odrzuci klientów.
    Prawda - dobre zdjęcia to podstawa. Warto zadbać o to, by mieć w firmie porządne zdjęcia sprzedawanych przez siebie produktów. Raz poniesione koszty pozwalają wykorzystywać zdjęcia przez lata i w dłuższym okresie są relatywnie tanie w stosunku do nakładów przeznaczanych na inne formy reklamy.

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    Jak chcesz kupować lampy, to jedynie studyjne nie jakieś świetlówki czy halogeny. Najlepszą opcją będzie chyba wynajęcie studia.
    Nieprawda - akurat do pieczywa możesz spokojnie zainwestować w halogeny i parasolki. Oczywiście lampy błyskowe dadzą dużo większe możliwości przy robieniu innych fotek, ale do pieczywa halogeny dadzą radę.

Przykład (taka próba kiedyś "na szybko"):
    Halogeny 2 x 500W + dwie parasolki rozpraszające

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Bosh, to jest na prawdę dobijające... Człowiek się uczy, uczy, jak ustawiać światło, kompozycje, c***e muje dzikie węże, a tu każdy by chciał ot, wziąć aparat i cyknąć zdjęcia reklamowe...
    A ja wcale nie zniechęcam klientów do robienia zdjęć samemu (no dobra jestem grafikiem - i tak zarabiam na dalszych etapach:-D). Większość klientów i tak po własnych próbach decyduje się na zapłacenie za zrobienie zdjęć (przynajmniej "tych ważnych"), pozostawiając dla siebie co najwyżej takie mniej istotne z punktu jakości fotki. Jak już się pomęczą z ustawianiem wszystkiego i widzą efekt swoich wypocin przestają marudzić "dlaczego te zdjęcia są takie drogie" i "przecież to cyfra, więc prawie nic nie kosztuje".
    Ci, którzy nie widzą różnicy (pomiędzy swoimi a moimi fotkami) nie są tak naprawdę "materiałem" na dobrego klienta. Po co nam klient, który ciągle się targuje i zawsze chce mieć tanio? Generalnie wolę klientów, którzy chcą mieć dobrze i kompleksowo, a cena jest adekwatna do tego co otrzymują.
    Zamiast 10 "tanich" lepiej mieć jednego "dobrego".

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Kolejny Pan Szef, który chce zrobić najwazniejszy stycznik z klientami najmniejszym kosztem. Zupełnie jak mój prezez, najlepiej za darmo, po godzinach, w łikend i na moim sprzęcie.
    A to już chyba jakieś osobiste złe doświadczenia.

Panowie, apel: dajcie to zrobić prefesjonalistom, na pewno jest w waszych okolicach dobra firma reklamowa- na rynku działają też rzetelni i uczciwi spece od marketingu i reklamy .
    Profesjonaliści poradzą sobie bez takich apeli, a "profesjonaliści" muszą znaleźć lepszy sposób na zaistnienie na rynku. Świadomość klienta rodzi się w bólach i najlepiej (dla profesjonalistów) na jego błędach. Albo klient "dojrzeje" do zlecenia u zawodowców, albo nie.
    Profesjonaliści powinni co najwyżej pokazywać klientowi jak naprawdę wygląda profesjonalizm. Dobre realizacje (pomysł, fotki, skład, druk) obronią się same.
    Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

No osobiste, osobiste niestety. Bo muszę tłumaczyć, że czegoś tam nie umiem a szef uważa, że i tak jest dobrze jak zrobiłem (bo w domyśle wie, że ktoś kto się zna lepiej ode mnie i dysponuje lepszym sprzętem będzie żądać pieniędzy a ja to zrobię w ramach swoich "dodatkowych" obowiązków). I tak jest dobrze bo nie robi tego sam

Nie rozumiem skąd się wzięło takie powszechne przekonanie, że samemu taniej. Mam teorię, że to przez Pana Słodowego
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Dopiero zaczyna Awatar Rjan
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Nie rozumiem skąd się wzięło takie powszechne przekonanie, że samemu taniej. Mam teorię, że to przez Pana Słodowego
    Ale właśnie o to chodzi, że nie zawsze samemu jest taniej. Tyle tylko, że wg mnie najlepszym sposobem na uzmysłowienie tego klientowi jest przekonanie go by zrobił sam. Po takich próbach rozmowa o cenie zaczyna przebiegać zupełnie inaczej.

BTW: Nigdy nie pomalowaliście samodzielnie pokoju / wymieniliście oleju w samochodzie / założyliście gniazdka elektrycznego / naprawiliście roweru (niepotrzebne skreślić)? Nie zawsze wszystko zlecamy fachowcom, więc musimy pogodzić się również z faktem, że i nam nie zawsze dostaje się zlecenie.
    Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

stacho85
    Guest

Domyślnie

Trochę nie rozumiem tego. Macie wiedzę zamiast coś poradzić to "idz zrób u fotografa profesjonalisty" akurat w moim przypadku nie chodzi o koszty. Zacząłem się niedawno interesować fotografią, nabyłem sprzęt. Tak wielu z Was pewnie się będzie śmiało, ale chyba nie o to chodzi ?

Wydaje mi się, że zestaw 2 parasolek ze stojakami i takimi żarówkami http://allegro.pl/item519705082_zest...mb_switch.html byłbym wystarczający. Nie wyjdzie, pójdę i zrobię u profesjonalisty. Na razie liczę na jakieś rady i wskazówki. Jakie żarówki najlepiej zastosować ? Chciałbym na to przeznaczyć tak max 400zł.

Czy ktoś ma w pdfie może te wspomniane książki czy też artykuły fotografia przedmiotów i fotografia żywności ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jaka moc tych lamp bedzie wystarczająca ? Parasolki białe czy srebrne ? Ma to jakieś znaczenie ?
    Ostatnio edytowane przez stacho85 ; 05-01-2009 o 13:54 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Stacho, czego nie rozumiesz? Przecież to C-B Tutaj albo musisz wiedzieć wszystko i robić IDEALNE zdjęcia, albo iść na Google

stacho85
    Guest

Domyślnie

OK, wybacz Kamilu. Poradzę sobie sam.

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów