Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: FF zastąpi APS-C ??

Mieszany widok

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Na pewno ma swoje zalety, ale czy jest lepszy? Ja tam zawsze mogę ze swojego FF 16.7Mpix "wycropować" ręcznie środek do 8-9Mpix, które będa dokładnie takie jak z APS-C
    A wykropujesz środek 15Mpix? (50D)
    Dobra nie będę się upierał się przy tym "lepszy". Dla mnie jest lepszy stosunek jakości do ceny, ale ludzie mają różne wymagania.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

zapomniałeś dodać na początku "moim zdaniem" :-D

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    A wykropujesz środek 15Mpix? (50D)
    Dobra nie będę się upierał się przy tym "lepszy". Dla mnie jest lepszy stosunek jakości do ceny, ale ludzie mają różne wymagania.
    ale jakich pikseli - w 50d już jest takie upakowanie pikseli że w zasadzie nie widać różnicy pomiędzy 10mpix w 40d a 15mpix w 50d.. a moim skromnym zdaniem 350d dawał ładniejszy obrazek od 40d a było tam 8mix - to kwestia rozmiarów piksela na matrycy i odległości pomiędzy pixelami..
    i co do tego stosunku jakości do ceny też bym ostrożnie podchodził - sprzedałem 40d i mam tylko "starą" 5kę bo tam ten stosunek moim zdaniem jest lepszy.. i kto ma rację - każdy niech sobie kupuje co mu pasuje - po to kanon tyle aparatów wypuścił żeby nie kupować raz tylko parę razy
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    i co do tego stosunku jakości do ceny też bym ostrożnie podchodził - sprzedałem 40d i mam tylko "starą" 5kę bo tam ten stosunek moim zdaniem jest lepszy..
    Z tą ceną to miałem na myśli raczej szkło. Obiektyw na cropa o podobnych parametrach będzie sporo tańszy. Do tego przy długich ogniskowych dochodzi efekt zwiększenia tejże ogniskowej np. z 200 mamy 320. Rożnica w cenie między dajmy na to 200 f/2.8, a 300 f/2.8 wynosi hohoho.....
    Oczywiście nie mogę się upierać za bardzo przy swoim zdaniu - aby przekroczyć pewną barierę w jakości obrazka trzeba wydać kupe kasy i przed tym się nie ucieknie. Ale ja (i nie tylko ja) do tej bariery mam bardzo daleko.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Do tego przy długich ogniskowych dochodzi efekt zwiększenia tejże ogniskowej np. z 200 mamy 320.
    Mnożnik wielkości matrycy odnosi się do całego przedziału ogniskowych danego obiektywu, tak więc zmieniają się "wszystkie" ogniskowe a nie tylko te "długie".

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    ...17-40L ("odpowiednik" 10-22 pod aps-c)...
    Odpowiednikiem EF-S 10-22 (APS-C) jest EF 16-35 (FF).
    Ostatnio edytowane przez axk ; 04-01-2009 o 12:36 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Mnożnik wielkości matrycy odnosi się do całego przedziału ogniskowych danego obiektywu, tak więc zmieniają się "wszystkie" ogniskowe a nie tylko te "długie".
    Ale przy tych długich różnice w cenach robią się masakrujące.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Ale przy tych długich różnice w cenach robią się masakrujące.
    Zgoda ale zasada pozostaje taka sam dla całego przedziału ogniskowych danego obiektywu.
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów