Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    zaciekawila mnie sytuacja w ktorej nie trafiasz punkami AF
    No ale co to znaczy że nie trafiam? Aparat mam na statywie z ustawionym kadrem i nie chcę go ruszać bo to strasznie upierdliwe co chwilę ustawiać na statywie kadr od nowa. A modelka mi się rusza w kadrze bo zmienia pozy a ja chcę mieć ostrość zawsze na oczach. Myślę że wszystko już jasne, nie ma żadnej afery, nikt się nie obraził :-)

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No ale co to znaczy że nie trafiam? Aparat mam na statywie z ustawionym kadrem i nie chcę go ruszać bo to strasznie upierdliwe co chwilę ustawiać na statywie kadr od nowa. A modelka mi się rusza w kadrze bo zmienia pozy a ja chcę mieć ostrość zawsze na oczach. Myślę że wszystko już jasne, nie ma żadnej afery, nikt się nie obraził :-)
    No właśnie, ja jak chcę mieć ostrość na oczach to używam środkowego punktu AF i ustawiam na oczy. Jak się używa wszystkich punktów AF to łapie np. na nos albo z ramion zależy co bliżej.
    Więc chyba się nie obędzie bez upierdliwego ruszania i użycia tylko jednego z punktów AF i to wybranego ręcznie.
    Ale wiem o co Ci chodzi :-)
    Z detekcja kontrastu raczej tez będzie tak że złapie na to co jest najbliżej np. na nos.
    Ostatnio edytowane przez jacek220 ; 11-12-2008 o 20:31

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A myślałeś o AF w trybie 'Face detection'? Pytam serio (no, prawie)...

PS
    W 1D Mk III pozycja "prostokącika" od powiększania jest pamiętana do czasu wyłączenia aparatu (można więc przechodzić z trybu LV na normalny wizjer i AF). Oczywiście 1D Mk III nie ma AF w tym trybie, ale reszta pewnie jest tak jak w nowej piątce.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A myślałeś o AF w trybie 'Face detection'? Pytam serio (no, prawie)...
    Z lekkim obrzydzeniem, ale tak
    Ciekawe tylko jak to działa. Załóżmy że modelka "wyjechała" z twarzą poza GO. I co teraz? Detekcja twarzy nie zadziała? To chyba dobre jest tylko w kompaktach z bardzo dużą GO.

Troszkę odchodzą cod tego przypadku to myślę że w przyszłości ktoś wpadnie na pomysł żeby zaimplementować w aparacie rozpoznawanie dowolnego obiektu. Najpierw ze 2-3 strzały żeby aparat "nauczyć" jak wygląda obiekt, a potem już tylko oprogramowanie analizuje obraz i ustawia ostrość. Gdyby to dobrze działało to przy servo rozwiązanie idealne.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 11-12-2008 o 20:44

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Troszkę odchodzą cod tego przypadku to myślę że w przyszłości ktoś wpadnie na pomysł żeby zaimplementować w aparacie rozpoznawanie dowolnego obiektu.
    To już pewnie niedługo. Zdaje się, że coś takiego wykorzystuje Panasonic G1 w trybie śledzenia obiektu, na którym ustawiono AF. I pono działa to całkiem sprawnie.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 11-12-2008 o 22:20

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów