ja tez stosuję gruszkę nr7![]()
ja tez stosuję gruszkę nr7![]()
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko
Hehehe, czasami warto zaufać
Witam, dzisiaj szukałem na necie info o czyszczeniu matrycy i nic ciekawego, same porady dotyczące czyszczenia spreż. pow., niestety nie ma co się oszukiwać są sytuacje gdy to nie skutkuje, ponieważ zanieczyszczenia mogą być na tyle trwałe, że spręż. powietrze może nie dać rady. W podobnej sytuacji znalazłem się dzisiaj, nie mogłem usunąć paprocha którego widać było na fotach plenerowych, (zwłaszcza na niebie), a na matrycy paprocha widać było dopiero przez szkło powiększające (gorąco polecam do oglądania matryc), więc matrycę wyczyściłem patyczkiem bezpyłowym (może być też taki zwykły do uszu, lecz trzeba obchodzić się z nim delikatniej), oczywiście jeśli komuś trzęsą się ręce to nie polecam tej operacji, ale gdy ktoś ma pewne ręce to jak najbardziej, oszczędzi tym sobie wizyty na np. Zytniej. A sceptyków pozdrawiam i życzę powodzenia przy czyszczeniu upierdliwych paprochów gruszką.....
Dziś zrobiłem kilka testowych zdjęć canonem 40D z obiektywem 17-85 usm is. Ku mojemu zdziwieniu zauważyłem kilka ciemnych plamek, jakby brud. Z początku myślałem, że to obiektyw, lecz po jego zdjęciu plamki również występowały. co dziwniejsze, przy patrzeniu przez lustro widać te plamki, jak i po zrobieniu zdjęcia również je widać. Oto zdjęcie obrazujące problem http://picasaweb.google.pl/Loxter123...21912064529442 Dodam tylko, że zdjęcie robione było na f:32 iso 500. Proszę o pomoc![]()
Prawdopodobnie masz brudną matówkę. Przedmuchaj gruchą powinno pomóc.