Strona 10 z 27 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 261

Wątek: Czyszczenie matrycy

Domyślnie

ja tez stosuję gruszkę nr7
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Hehehe, czasami warto zaufać

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A przyjrzales sie dokladnie czy te syfki nie sa przypadkiem POD filtrem na matrycy? Wtedy tylko wymiana matrycy sie ich pozbedzie.
    Filtr da się zdjąć i potem znowu założyć, ale w autoryzowanym serwisie tego nie zrobią.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Filtr da się zdjąć i potem znowu założyć, ale w autoryzowanym serwisie tego nie zrobią.
    Niewiele punktów serwisowych podejmuje się wykonania w/w czynności ponieważ ryzyko uszkodzenia matrycy jest wysokie.
    EOS + Speedlite

tentego
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Niewiele punktów serwisowych podejmuje się wykonania w/w czynności ponieważ ryzyko uszkodzenia matrycy jest wysokie.
    Dlatego na Żytniej się w to nie bawią. Niektóre serwisy zdejmują ten filtr żeby można było robić zdjęcia w podczerwieni.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tentego Zobacz posta
    Niektóre serwisy zdejmują ten filtr żeby można było robić zdjęcia w podczerwieni.
    Do wykonywania zdjęć IR wystarczy założenie na obiektyw specjalnego filtru. Nie trzeba w tym celu usuwać filtra matrycy.
    EOS + Speedlite

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Potwierdzam - TYLKO PATYCZKI!!
    Wczoraj kupiłem w gustownym etui zestaw Swabs-ów i Eclipse. (Digital Survival kit)
    I gdybym nie przeprosił się z patyczkami to musiał bym chyba wysłać aparat na Żytnią. Czarna rozpacz. Patyczki i gumowa gruszka (nr7)z apteki to jest to co potrzeba by wyczyścić matrycę! Ale za brak zaufania do doświadczonych kolegów trzeba zapłacić. Dobrze, chociaż, że "gustowne" etui warte pewnie ze 20 zł można wykorzystać do czegoś.
    To podeślij mi te Swaby i Eclipse. Mi bardzo pasują i się dobrze sprawdzają

Domyślnie

Witam, dzisiaj szukałem na necie info o czyszczeniu matrycy i nic ciekawego, same porady dotyczące czyszczenia spreż. pow., niestety nie ma co się oszukiwać są sytuacje gdy to nie skutkuje, ponieważ zanieczyszczenia mogą być na tyle trwałe, że spręż. powietrze może nie dać rady. W podobnej sytuacji znalazłem się dzisiaj, nie mogłem usunąć paprocha którego widać było na fotach plenerowych, (zwłaszcza na niebie), a na matrycy paprocha widać było dopiero przez szkło powiększające (gorąco polecam do oglądania matryc), więc matrycę wyczyściłem patyczkiem bezpyłowym (może być też taki zwykły do uszu, lecz trzeba obchodzić się z nim delikatniej), oczywiście jeśli komuś trzęsą się ręce to nie polecam tej operacji, ale gdy ktoś ma pewne ręce to jak najbardziej, oszczędzi tym sobie wizyty na np. Zytniej. A sceptyków pozdrawiam i życzę powodzenia przy czyszczeniu upierdliwych paprochów gruszką.....

Dopiero zaczyna Awatar lox
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Unhappy Czarne plamy w 40D

Dziś zrobiłem kilka testowych zdjęć canonem 40D z obiektywem 17-85 usm is. Ku mojemu zdziwieniu zauważyłem kilka ciemnych plamek, jakby brud. Z początku myślałem, że to obiektyw, lecz po jego zdjęciu plamki również występowały. co dziwniejsze, przy patrzeniu przez lustro widać te plamki, jak i po zrobieniu zdjęcia również je widać. Oto zdjęcie obrazujące problem http://picasaweb.google.pl/Loxter123...21912064529442 Dodam tylko, że zdjęcie robione było na f:32 iso 500. Proszę o pomoc

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Prawdopodobnie masz brudną matówkę. Przedmuchaj gruchą powinno pomóc.

Strona 10 z 27 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów