Pokaż wyniki od 1 do 10 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    nie powinny - nie ma to znaczenie, w orginalne mogą być całkiem róznie i nie wpływa to negatyenie na pracę gripa..
    Artur-chyba się nie zgodzę(chyba, że w gripie jest coś o czym nie wiem). Jeżeli jedno z ogniw będzie gorszej jakości lub innej pojemności to będzie się inaczej wyładowywać. I może zajść sytuacja, że jedna bateria będzie doładowywać druga. Ale tak jak napisałem-może o czymś nie wiem i w budowie gripa jest układ zabezpieczający przed taką sytacją.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Domyślnie

Zgodzę się z pawel-foto. Mam oryginalnego gripa i oryginalne baterie. Niestety jedna jest już mocno zajeżdżona i grip błędnie pokazuje stan zużycia. Wyświetla mi jedną kreskę już po około 200 zdjęciach (czyli dokładnie tyle ile wytrzymuje zajeżdżona bateria), ale i tak spokojnie dociągnie na obu do około 800.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
    Zgodzę się z pawel-foto. Mam oryginalnego gripa i oryginalne baterie. Niestety jedna jest już mocno zajeżdżona i grip błędnie pokazuje stan zużycia. Wyświetla mi jedną kreskę już po około 200 zdjęciach (czyli dokładnie tyle ile wytrzymuje zajeżdżona bateria), ale i tak spokojnie dociągnie na obu do około 800.
    ale tyle pokazuje też na nowych - jak miałem nowe (zarówno w 350d jak i 40d - w 5ce nie mam gripa) to jedną kreskę pokazuje po jakiś 100-150 zdjęciach (może jak piszesz 200) ale potem bez problemu robi te 800-1000 zdjęć (nigdy nie liczyłem) - i jest dokładnie tak samo jak założyłem nowiutkie baterie canona jak i zamienniki z eltecu - mam 2 baterie canona i 2 zamienniki - mogę je dowolnie mieszać i nie ma to wpływu na ilość zdjęć na jednej zmianie.. Zresztą to co napisałeś jest zaprzeczniem tego o czym Paweł pisał - bo jakby to miało znaczenie to powinien ci grip wytrzymać o wiele mniej zdjęć (jeśli by zajeżdżona bateria miała wpływ na tą nowszą "lepszą" ) - pokazywanie na dwustopniowym wyświetlaczu to jedno a faktyczna liczba zrobionych zdjęć to drugie - to będzie zrobione pewnie tak że stan baterii jest zależny od napięcia na stykach (czyli bardzo wysokie jak po naładowaniu to będzie dwie kreski a już trochę niższe to jedna) a ilość zrobionych zdjęć będzie zależeć już tylko od energii zgromadzonej w akumulatorach, a elektronika w gripie ma za zadanie odpowiednio tą energią zarządzać i ją wyciągnąć z akumulatorów

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Pisząc iż ogniwa są połączone równolegle miałem na myśli iż pracują równolegle i odwrotnie. To że ich potencjały nie są ze sobą bezpośrednio zwarte jest raczej rzeczą oczywistą dlatego przyjąłem pewne uproszczenie w opisie ich "współpracy". Nadal nie rozumiem w czym widzisz problem. Mam nadzieję iż sprawa ich połączenia została definitywnie wyjaśniona.
    Nie widze problemu - tylko ktoś mógłby sobie to dosłownie odebrać i spróbowac zrobić sobie gripa - dla niektórych to oczywiste ale nie dla wszystkich.. ale już doszliśmy do porozumienia

wracając do meritum - do serii xxxD jest jak najbardziej warto kupić gripa
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-11-2008 o 23:24 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ... do serii xxxD jest jak najbardziej warto kupić gripa
    Moim zdaniem nie tylko do serii XX0D lecz także do X0D oraz 5D. Pomimo iż nie należy on do urządzeń tanich (mowa o oryginałach), to w znaczący sposób wpływa na komfort/ergonomię oraz wydłużenie czasu pracy.
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów